Wpis

wtorek, 15 listopada 2011

Sernik krakowski wg Herme

Drugi wpis w akcji "Gotujemy po polsku" której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. Kolejny z książki Pierre Herme "Desery". Sernik krakowski - tradycyjny, treściwy, wilgotny, dla wielbicieli serników z mielonego sera, a nie sera z wiaderka. Świetny, zwłaszcza gdy odczekamy choć jeden dzień i pozwolimy mu nabrać właściwego smaku.

Sernik krakowski

Ciasto kruche:

  • 1 strąk wanilii (lub opakowanie cukru waniliowego)
  • 125 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1 kg twarogu (jeśli nie używamy sera z wiaderka, tylko w kostce, to należy go zmielić)
  • 8 jajek, oddzielnie żółtka i białka
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • 1 żółtko, roztrzepane

Wykonanie. Kruche ciasto.

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożykiem wyskrobać nasionka. W misce wymieszać ziarenka (lub cukier waniliowy) z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić na małe kawałki, dodać mąkę i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie. Wbić do niego jajko, posypać cukrem z wanilią. Mieszać do czasu aż składniki się połączą. Nie wyrabiać zbyt długo. Ciasto wygniatać wewnętrzną stroną dłoni, lekko  je przesuwając aż będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.

Sernik.

Przygotować kruche ciasto, oziębić. Nagrzać piekarnik do 180°C. Prostokątną formę cienko posmarować masłem. Z ciasta odkroić 1/4, resztę cienko rozwałkować na prostokątny placek i wyłożyć blachę -dno i boki formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. 

W tym czasie zemneć ser i odstawić. Masło włożyć do dużej miski, dodać 200g cukru i cukier waniliowy, utrzeć na krem. Ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie po około 200g twarogu. Ucierać aż masa będzie puszysta i połączą się składniki.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Połowę piany dodać do masy serowej, wymieszać. Dodać rodzynki, mąkę ziemniaczaną, pozostałą pianę i wymieszać delikatnie.

Ciasto wyjąć z piekarnika. Rozłożyć na nim masę serową i wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość 3÷4mm i radełkiem (lub nożem) pokroić na paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serze kratkę i posmarować żółtkiem. 

Sernik wstawić do piekarnika i piec 50÷60 minut. 

Upieczony sernik ostudzić, można posmarować lukrem (do cukru pudru dodajemy nieco gorącej wody lub mleka i aromatu waniliowego, mieszamy aż będzie gładki). Najlepiej przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.

 

♣♣♣♣

11 listopada miałam okazję spędzić na imieninach ulicy świętego Marcina w Poznaniu, gdzie podziwiałam korowód, uliczne występny (m.in. Indian) oraz zajadałam się rogalami świętomarcińskimi :) Kilka zdjęć możecie obejrzeć na moim Facebook KLIK

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 15 listopada 2011 08:15

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/15 08:28:46:

    takie serniki lubię najbardziej, doskonale wygląda

  • deserowo napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/15 09:49:16:

    piękny... jej, jak ja lubię serniki ;)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/15 10:49:33:

    Polski tradycyjny najlepszy .Wygląda cudnie

  • Gość alebabka.blogspot napisał(a) z *.protonet.pl komentarz datowany na 2011/11/15 13:22:17:

    pyszny! ja ostatnio uwielbiam serniki!!!

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2011/11/15 13:54:37:

    Choc z reguly lubie maziste serniki w angielskim stylu, za krakowskim przepadam. Korzystalam kiedys z tego samego przepisu i potwierdzam: efekt jest niebianski :)

  • Gość lo napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/11/15 17:37:35:

    Uwielbiam ten sernik. To jeden z moich ulubionych. To prawda, że z każdym dniem nabiera smaku i jest coraz lepszy. Pozdrawiam serdecznie. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/15 19:22:30:

    Piękny sernik. :) Uwielbiam :))

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/15 19:23:26:

    Sernik krakowski wg tego przepisu to poezja ...po prostu poezja:)

  • Gość monami napisał(a) z 213.134.163.* komentarz datowany na 2011/11/15 19:33:17:

    zawsze kiedy widzę ten sernik zastanawiam się czemu FRANCUZ jest ekspertem od sernika KRAKOWSKIEGO. Zapewne jest dobry, ale i tak strasznie mi się to gryzie :P

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/15 20:00:47:

    Uwielbiam sernik krakowski:) Poezja wśród serników:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/15 20:25:33:

    Monami Herme w swojej książce zamieścił wiele przepisów z różnych stron świata. Zapewne na sernik krakowski znajdzie się kilka przepisów różniących się np. przepisem na spód z kruchego ciasta. Czy Herme jest specjalistą od polskiego sernika to wątpię, ale zapewne mogę potwierdzić, że sernik jest pyszny :) I chyba jego też zachwycił skoro zamieścił go w książce (z tej strony bym do tego podeszła).

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/16 06:11:46:

    Klasyka !
    Piękny serniczek Ci wyszedł , dawno nie jadłam takiego prawdziwego , polskiego .

    Przypomina mi sernik mojej Babci :)

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/16 11:45:58:

    Mam do serników sentyment, chociaż sama rzadko je piekę :( boję się, że mi nie wyjdą. Ale Twój wygląda rewelacyjnie! Boski!

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/16 13:42:52:

    zachwycający serniczek :) brawo!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/16 18:54:18:

    Russkaya nie ma czego się bać :) kosztują trochę roboty, ale efekty smakowe są zachwycające :)
    Zawsze.oliwek dziękuję bardzo :)
    Abbra ja jestem właśnie fanką takich tradycyjnych jak ten i powiem że też kojarzy mi się z sernikiem babci :)

  • Gość Joasia napisał(a) z *.ists.pl komentarz datowany na 2014/07/11 15:02:01:

    Czy mąkę ziemniaczaną należy dodać i delikatnie zamieszać a potem drugą połowę piany, czy może do masy serowej wsypać: mąkę, drugą połowę piany i dopiero mieszać z masą serową już razem?
    Dziękuję za odpowiedź:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/13 16:14:16:

    lepiej będzie dodać najpierw mąkę i rodzynki, wymieszać, a później dodać pozostałą pianę i wymieszać :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne