Wpis

wtorek, 22 listopada 2011

Jabłecznik z kukurydzianą skorupką

Aromatyczne, smaczne i proste ciasto z jabłkami. Płatki kukurydziane stanowią ciekawy dodatek. Przepis Duende.

Jabłecznik z kukurydzianą skorupką

Ciasto

  • 60 dag jabłek
  • trochę soku z cytryny
  • 10 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej lub pomarańczowej

Masa z płatkami

  • 7-8 dag margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 10 dag płatków kukurydzianych

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać mąki z proszkiem.
Margarynę utrzeć z solą i cukrem, dodawać po jednym jajku i po trochu mąki, następnie skórkę cytrynową, Miksować do połączenia. Powstanie dość luźna masa. Gdyby była za gęsta, dolać ciut mleka.

Tortownicę o 24 cm średnicy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto i rozłożyć na wierzchu jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.


Masa:
margarynę, cukier i śmietanę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia składników dosypać płatki i wymieszać

Powstałą masę wyłozyć na ciasto, delikatnie wygładzić i piec jeszcze 15-20 minut.


Najlepiej smakuje gdy ostygnie. Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 22 listopada 2011 09:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • darkangelika napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/22 09:26:03:

    pomysłowe;)

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/22 09:28:03:

    Wow! Wygląda mega pysznie!!! :)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/11/22 09:37:16:

    Wygląda przepysznie!

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/22 09:49:00:

    świetna jest ta skorupka!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/22 12:26:07:

    rewelacyjny pomysł z tą kukurydziana skorupką:) pozdrawiam

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/22 13:33:37:

    Świetny pomysł z tymi płatkami ;]

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/22 20:34:45:

    Muszę kiedys skosztować z płatkami :) Fajnie wygląda!

  • Gość Sue napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/11/22 20:39:55:

    Chciałabym się przez taką skorupkę przebić i poczuć smak słodkich jabłuszek! :)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/23 09:58:22:

    ciekawy pomysł :)

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/23 19:51:54:

    Bardzo fajnie się prezentuje:)

  • mamalgosia napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/02 19:07:57:

    Naprawdę wygląda przepysznie.
    Proszę o szczerą odpowiedź: łatwe czy trudne? Co może nie wyjść?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/02 19:29:21:

    Łatwe, nie ma nic skomplikowanego.
    Płatki najlepiej wmieszać z masą z margaryny zaraz przed nałożeniem na ciasto.
    Z ogólnych wskazówek dla początkujących - wszystkie składniki (margaryna, jabłka, jajka, śmietana) powinny mieć temperaturę pokojową.
    Kiedy dodajemy jajko, zawsze należy dodać też część mąki - unikamy zważenia się masy.
    Powodzenia :) bez stresu.

  • di0906 napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/30 20:36:51:

    Mam: www.digotuje.pl/2016/10/szarlotka-z-kukurydzianym-wierzchem-i.html

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne