Wpis

wtorek, 18 października 2011

Bawarka

Każdy z nas ma takie potrawy, składniki do których smaku kiedyś się zraził, np. szpinak, brokuły itp. U mnie jest to m.in. bawarka. Do dziś pamiętam smak herbaty z dolanym do niej mlekiem. Fuj. Z wiekiem smaki się zmieniają, a i inny sposób przyrządzenia może zdziałać cuda. Zmieniłam proporcję i muszę stwierdzić, że bawarka jest smacznym napojem.Przepis pochodzi z książki Zofii Zawistowskiej "Żywienie dietetyczne w różnych chorobach".

Bawarka pochodzi z kuchni francuskiej. Maguelonne Toussaint-Samat w książce pt. History of food nadmienia, że herbatę osłodzoną syropem ziołowym i podawaną w karafce nazywano w paryskiej kawiarni Le Procope Bavaroise na cześć księcia bawarskiego, który towarzyszył bawarskiej księżniczce Elżbiecie Charlotcie na jej ślub z Filipem I Orleańskim. Współczesne i dawne słowniki kulinarne francuskie i angielskie definiują Bavaroise jako napar z herbaty połączony z mlekiem i posłodzony syropem z paproci, ewentualnie doprawiony do smaku niewielką ilością wody z kwiatów pomarańczy. 

Bawarka (na dwie szklanki)

  • 1 łyżeczka herbaty
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • cukier do smaku

 

Herbatę zalać odrobiną wrzącej wody, pozostawić do naciągnięcia. Esencję nalać do szklanek. W garnku zagotować mleko z wodą, zalać herbatę. Dosłodzić do smaku. Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 18 października 2011 11:40

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/18 14:10:26:

    W mojej rodzinie wszystkie karmiące matki były pojone takim napojem przez moją Babcię .Smakowało ,może ze względu na ilość i częstotliwość obrzydliwie .Teraz po tylu latach może bym się skusila

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/18 18:16:38:

    Nigdy nie jadłam, ale może to już czas...:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/18 19:19:37:

    Średnio na jeża lubiłam bawarkę i niezwykle rzadko ją piję. Właściwie nawet nie pamiętam kiedy piłam ją ostatni raz ;-))

  • Gość Sue napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2011/10/18 19:51:25:

    Często piję, lubię, ale obowiązkowo z cukrem lub miodem ;)

  • ankhastyl napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/19 12:48:18:

    Piję od czasu do czasu

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/25 19:18:33:

    Smak ferii zimowych u babci. Uwielbiam i piję ją od czasu do czasu, zwłaszcza gdy za oknem zimno i deszczowo :)

  • Gość Pyśka napisał(a) z *.savills.pl komentarz datowany na 2011/10/26 12:46:33:

    Z herbaty można zrobić naprawde fajne napoje, np drinki z mrożonej herbaty - świetna sprawa! Ja jestem w trakcie eksperymentowania - próbuję stworzyć coś na konkurs dla bloggerów ze strony www.dniherbaty.pl (herbata z dodatkami). :P

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/26 21:29:30:

    Wieki całe nie piłam ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne