Wpis

piątek, 09 września 2011

Tarta leodyjska z jabłkami wg Pierre Herme (niskokaloryczna)

Książkę "Desery" Hermé mam już od dawna. Leży na półce, co jakiś czas ją wyciągam, oglądam zdjęcia, czytam cudowne przepisy i odkładam. Książa i autor są dla mnie tak zaczarowani, że aż nie mogłam się przełamać by coś upiec. W końcu jednak przyszedł czas i zdecydowałam się na tartę. Jest łatwa do zrobienia (najniższy stopień trudności), niskokaloryczna (tak jest oznaczona w książce, w porównaniu z innymi zawartymi tam przepisami ten ma faktycznie mało kalorii ;) ) i bardzo smaczna. Miałam mniej jabłek i dałam mniej cukru pudru. Bardzo smaczne kruche ciasto. W nawiasach podaję swoje zmiany.

Tarta leodyjska z jabłkami (na okrągłą formę Ø26 cm)

  • 400 g kruchego ciasta
  • 1 kg jabłek (dałam 0,6 kg)
  • 1 jajko
  • 2 szczypty mielonego cynamonu (takie większe)
  • 200 g cukru pudru (dałam mniej)
  • 50 g mąki

Kruche ciasto (400 g)

  • 152 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 g miałkiej soli (czyli niepełna łyżeczka, ja dałam szczyptę)
  • 40 ml zimnego mleka lub wody
  • 200 g mąki

Przygotowanie kruchego ciasta:

Masło pokroić na bardzo małe kawałki i włożyć do miseczki. Rozgnieść drewnianą szpatułką i lekko utrzeć. Wlać do miski mleko (lub wodę), dodać sól. Mieszać aż sól się rozpuści. Stopniowo połączyć płyn z masłem mieszając drewnianą szpatułką. Mąkę przesiać przez sitko, stopniowo dosypywać do masy maślanej, mieszać aż składniki się połączą.

Ciasto przełożyć na stolnicę i wygniatać wewnętrzną stroną dłoni, lekko je przesuwając. Brzegi zgarnąć do środka. Wygniatać aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć dłonią. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Uwaga! Ciasto kruche można zamrozić. Przed przyrządzeniem należy je rozmrozić w lodówce i rozwałkować, Rozmrożonego ciasta nie można ponownie wygniatać.

Przygotowanie tarty:

Przygotować kruche ciasto i odstawić na 2 godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 °C (ja piekłam w na początku w 190°C, a później w 180ºC nieco dłużej niż w przepisie, ponieważ jabłka zaczęły mi się na wierzchu przypalać)

Nasmarować formę do tarty masłem. Następnie ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim formę (ja namoczyłam ręce w zimnej wodzie i rozłożyłam ciasto w formie, tak by powstał też bok o wysokości ok. 1,5 cm).

Przygotować nadzienie: jajko wbić do miseczki, dodać szczyptę cynamonu, łyżkę cukru pudru i roztrzepać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.

Spód ciasta posmarować przygotowanym jajkiem z cynamonem. Wymieszać 150 g cukru pudru (dałam  ok. 3/4 z tego co zostało), dodać szczyptę cynamonu i mąkę. Posypać tym ciasto, na wierzch położyć pokrojone jabłka.

Wstawić do piekarnika i piec 45 minut (ja piekłam w nieco niższej temperaturze, ok. 10 minut dłużej).

Gdy ciasto lekko ostygnie, wyjąć je z formy, wyłożyć na paterę i posypać pozostałym cukrem pudrem (lepiej nie zużywać całego, chyba że nasze jabłka były kwaskowate. Ja przesiałam przez sitko tylko trochę na wierzch cukru pudru). Najlepiej podawać na ciepło, ale gdy ostygnie też jest smaczne.

Wartość odżywcza (oryginalnego przepisu) w 100g: 190 kcal, białko: 1g, tłuszcze: 6g, węglowodany: 30g

Przepis dodaję do akcji "tarta na wszystkie sposoby" i "sezon na jabłka 2".

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 09 września 2011 08:38

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 08:43:28:

    Zawsze chciałam ją upiec.
    Pysznie się u Ciebie prezentuje!
    Amber

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 08:56:50:

    ależ pysznie wygląda :) Mniam :)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 09:04:54:

    cudowna!

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 09:12:42:

    Wygląda cudownie. Uwielbiam takie wypieki. Chętnie wypróbuję i ten przepis;)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 09:22:16:

    A wiesz, ze ja tez mam te ksiazke i przegladam ja od czasu do czasu podobnie jak Ty :) Ja jednak do tej pory nic z niej jeszcze nie upieklam.

    Tarta wyglada przepysznie. Musze i ja sie skusic :))

    Pozdrawiam cieplo.

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2011/09/09 09:56:24:

    Tez sie do niej przymierzam - teraz, kiedy jesien w pelni i jablka cudownie dojrzale, jest idealna pora :) Pieknie wyglada u ciebie!

  • degustatorka napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 12:08:11:

    Wspaniale wygląda

  • citrouille napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 13:32:54:

    Wyglada fajnie, ale co to znaczy leodyjska ?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 13:42:34:

    Myślę, że chodzi o miasto Leodium (Lige) w Belgii

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 15:11:50:

    smakowicie wygląda, mam nadzieję, że kupię sobie niedługo tę książkę :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 15:28:34:

    Zauberi ja kupiłam na stoisku z tanią książką. Troszkę przeceniona była. Z tego co słyszałam nie tylko ja znalazłam w takim miejscu tę książkę.

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/09 21:27:44:

    Wem ze jest juz pozno i nie powinnam juz nic jesc, ale ja chce kawalek! :)

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/10 10:40:37:

    Tarta grzechu warta! Załapię się jeszcze na kawałek?!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/10 11:08:26:

    niestety już nie ma ani kawałka...

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/10 15:35:11:

    nemisiek - ale zawsze możesz upiec swoja tartę :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne