Wpis

czwartek, 15 września 2011

Placek z budyniem i jabłkami / gruszkami

Przepis dostałam od kuzynki kilka lat temu i bardzo chętnie do niego wracamy. W oryginale z jabłkami, gdy jest sezon, można zrobić także z gruszkami. Polecam

Placek z budyniem i jabłkami / gruszkami

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3/4 litra mleka
  • ok. 5 jabłek / gruszek (kładę tyle jabłek, by ciasto było przykryte)

Ugotować budynie w 3/4 litra mleka.

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, dodając część mąki i proszek do pieczenia. Dobrze połączyć. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plastry. Wyłożyć na część ciasta, na to gorący budyń i drugą część ciasta. Piec około godzinę w 165÷170°C. 

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 15 września 2011 10:01

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karto_flana napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 10:06:08:

    Fajny pomysl :) Szkalanka to standartowo 250g?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 10:25:44:

    tak, szklanka 250 ml :)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 11:17:18:

    moja Mama też robi czasem taki placek i bardzo go lubię!

  • Gość Mirabelka napisał(a) z iur250.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/09/15 11:18:17:

    A na jak dużą blachę ten przepis? Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 11:23:06:

    uwielbiam takie placki :))))

  • Gość Monisia napisał(a) z aecx39.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/09/15 11:37:24:

    świetnie wygląda ten kremowy budyń na kruchym cieście;)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 11:44:37:

    Mirabelko - ja robię na blaszce 33x22,5 cm mniej więcej.

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 11:58:19:

    Robiłam w piatek, nieznacznie zmienione szczegółowo w składnikach ale efekt na pewno ten sam. Ciacho przepyszne :)

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 14:36:29:

    Od jakiegoś czasu chodzi za mną to ciasto:)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 15:39:19:

    pychota, mogę kawałek? :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 15:57:18:

    Proszę się częstować :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 16:00:33:

    Ten placek to wspomnienie wakacji spędzonych u Cioci w Malborku ...oj jak on mi wtedy smakował ....kiedy próbowałam go zrobić coś zepsułam i masa budyniowa była bardzo sztywna i oddzielała sie od jabłek po upieczeniu ....wypróbuję kiedyś twój przepis, bo widzę, ze tak się u Ciebie nie dzieje:) pozdrawiam

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 16:22:56:

    robiłam go wiele razy i nigdy mi się nie przydarzyło, żeby budyń oddzielał się od jabłek. Używam 2 budyniów, każdy przeznaczony na 0,5 litra mleka, przygotowuję w 3/4 litra mleka, żeby był sztywniejszy.

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 18:12:29:

    Hohoho, ale ciasto!

  • ilka_86 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/15 20:20:11:

    Piękne, wydarzone ciacho:)

    pozdrawiam serdecznie

  • slyvvia napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/16 09:25:33:

    Uwielbiam takie ciasta z pysznymi, kremowymi masami. Świetnie wygląda :D

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/17 18:01:53:

    Poprostu perzepadam za tym ciastem ..mm :))

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/17 20:21:03:

    Oj, jak pysznie wygląda :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/18 09:54:44:

    Dla mnie takie ciasto to poezja, prezentuje się przepysznie ...

    Pozdrawiam :)

  • monica-wino-i-oliwki napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/19 11:36:19:

    Piekę bardzo podobny placek i jest przepyszny, Twój też wygląda bardzo apetycznie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • hug-me napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/19 15:54:41:

    Ciasto wygląda cudownie!
    Muszę koniecznie spróbować ;)

    Po przejrzeniu bloga nie dziwię się, że znajduje się tak wysoko w rankingu ;)
    Pozdrawiam i na pewno wrócę.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/19 18:40:01:

    ale jakim rankingu? blogów na bloxie? :)

  • hug-me napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/19 19:08:36:

    blogów na bloxie, dokładnie tak ;)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/19 19:21:30:

    na widok takiej ilości masy budyniowej w ciastach prawie obśliniam monitor :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/19 19:33:17:

    dziękuję za miłe słowa :)
    warto spróbować, ja uwielbiam to ciasto. Nieskomplikowane, a pyszne, zwłaszcza z jabłkami :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/20 22:39:03:

    Jaki pyszny ten placuszek :). Fajne połączenie :)

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 14:57:34:

    ciasto z jabłkami i budyniem- dziś mi przyszedł taki pomysł raniutko.. o proszę i u Ciebie też takie połączenie widzę!
    To jakiś znak.
    :D
    Pozdrawiam

  • loriell napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/04 08:41:02:

    Ciasto robiłam wczoraj. Jest naprawdę bardzo smakowite. Puszyste, wilgotne i co najważniejsze krem to zwykły budyń, a nie ciężka maślana masa. Jeśli chodzi o uwagi, to dla mnie samo ciasto jest trochę za słodkie. Następnym razem po prostu zmniejszę ilość cukru. Wypiek szczerze polecam.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/04 19:20:05:

    cieszę się w takim razie że smakował :)
    każdy ma inną odporność na cukier i faktycznie może ta ilość cukru jest dobra na nieco kwaskowate jabłka... jak dla mnie jednak jest w sam raz.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne