Wpis

wtorek, 06 września 2011

Marmolada pomidorowa

Jeśli chodzi o warzywa w słodkich potrawach, to nie ma obaw i chętnie wykonuję ciasta z warzywnymi dodatkami. Inaczej sprawa ma się do dżemów, marmolad z warzyw na słodko...jakoś nie mogłam się przełamać... Robiąc odnogę akcji warzywa w słodyczach na forum cincin miałam okazję podziwiać m.in. karmelizowane marchewki, dżemy z pomidorów, ogórków...tak się zachwyciłam, że stwierdziłam, że muszę się przełamać. Sięgnęłam do źródeł sprzed niemal 80 lat - książki Mari Disslowej - "Jak gotować". Marmolada jest łatwa do zrobienia i powiem, że pozytywnie zaskakuje, choć wyczuwa się w niej smak pomidora. Według Disslowej można marmoladę wykorzystać do przekładania ciasta, co zapewne daje ciekawy efekt.

Marmolada pomidorowa

  • 1 kg czerwonych pomidorów
  • 0,5 kg cukru

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, rozkroić, wybrać ziarna i żółta ciecz. Pokroić na kawałki, włożyć do rondla z cukrem. Gotować aż do zgęstnienia co jakiś czas mieszając (zwłaszcza gdy zgęstnieją trzeba je pilnować i cały czas mieszać). Gdy na koniec nie będą zupełnie gładkie można wg autorki przetrzeć przez sito gdy będą jeszcze półpłynne (idąc z duchem czasu można użyć blendera, u mnie jednak marmolada była gładka). Ja dodałam w czasie gotowania kilka kropel soku z cytryny dla ożywienia smaku. Przechowywać w lodówce, a jeśli chcemy dłużej przechowywać - pasteryzować.

Z chlebem nie za bardzo mi smakowała, ale ja w ogóle nie lubię dżemów na chlebie. U mnie marmolada wspaniale się sprawdziła do placków ziemniaczanych (pycha!) i do ciasta drożdżowego. Smakowało super :)

Przepis dodaję do akcji "warzywa w słodyczach" i "warzywa psiankowate"

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 06 września 2011 09:07

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 09:25:32:

    ja w tamtym roku zrobiłam dżem z pomidorów i powiem szczerze, że mimo wielkich chęci nie mogłam się przełamać do jedzenia :/, to nie dla mnie, choć po wymieszaniu z dżemem porzeczkowym wyszedł bardzo dobry

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 10:27:35:

    Ja też użyłabym jej do placków! Dziękuję za udział w akcji!

  • silasmaku napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 11:24:45:

    Bardzo ciekawa propozycja, może kiedyś uda mi się skusić na taką marmoladę :)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 11:47:14:

    Ciekawa jestem smaku

  • kasiaorlikowska napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 17:11:55:

    Ja też jestem ciekawa smaku ? czy czuć że to pomidory?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 17:47:11:

    tak, ja wyczuwam smak pomidorów.

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/08 11:33:38:

    pomidory na słodko!ależ niebanalnie:-)

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/12 17:12:51:

    Fascynujące... :-)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne