Wpis

czwartek, 01 września 2011

Fasolka szparagowa po grecku

Uwielbiam fasolkę szparagową, a jak jest dobrze przyprawiona to tym bardziej. Tutaj czosnek i pietruszka dodają jej charakteru i stanowi smaczny dodatek do obiadu. Co do ilości natki i czosnku, to nie trzeba się tak kurczowo ich trzymać - w oryginale na 1kg fasolki były 4 ząbki czosnku i 4 łyżki natki, niepełna szklanka wody, wg mnie to za mało.

Fasolka po grecku

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 4 ząbki czosnku (jak ktoś lubi, może dać więcej oczywiście)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • pół szklanki wody

Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno pokroić. W szerokim garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Wrzucić fasolkę i zalać wodą, wymieszać i przykryć. Dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, posolić do smaku, dusić pod przykryciem do miękkości fasolki. Co jakiś czas wymieszać, sprawdzając czy nie wygotowała się woda (w razie czego dolać).

Co do nazwy, to pod taką trafiła do nas do domu i już tak zostało, więc nie wnikam w jej stopień powiązań z kuchnią grecką ;) Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 01 września 2011 10:03

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • anet81 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/01 11:00:28:

    Wygląda bardzo zachęcająco!
    zrobię ją dziś na obiad :)
    będzie pasować do kurczaka :)

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/01 11:50:15:

    Pyszna!
    Przyrządzam tak fasolkę,ale nie wiedziałam,że to po grecku.
    Smacznego!
    Amber

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/01 13:01:22:

    fasolke uwielbiam pod każdą postacią

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/01 16:46:19:

    Fajny pomysł na fasolkę

  • ilka_86 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/01 20:01:20:

    świetna jest fasolka w tej postaci, robiłam niedawno podobną:) pozdrawiam

  • fantazjemagdyk napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/01 21:31:47:

    W takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale z pewnością spróbuję, bo w domu mam dwóch wielbicieli fasolki :)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/02 22:07:21:

    Nawet nie wiedziałam, że to grecki sposób, od zawsze jem fasolkę w taki własnie sposób - z czosnkiem i oliwą. Dodaję jeszcze oregano, genialnie podkreśla smaki :)

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/02 22:26:11:

    O! A ja dziś na obiad robiłam "po włosku", choć pewnie we Włoszech nikt o niej nie słyszał:) Chętnie wypróbuję Twoją grecką odsłonę;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne