Wpis

sobota, 03 września 2011

Ciasto czekoladowa chmurka Nigelli WC#5

Ciasto czekoladowa chmurka (chocolate cloud cake) z przepisu Nigelli Lawson zaproponowała nam Tofka w Weekendowej Cukierni #5. Chętnie wzięłam się za wypiek głównie z 2 powodów- po pierwsze piekąc coś z przepisu Nigelli można spodziewać się, że będzie smaczne (wszak ta pani lubi dobrze zjeść ;)), a dwa że uwielbiam ciasta w stylu brownies, jego cudowny czekoladowy smak i zakalcowatą strukturę. Tutaj mamy mnóstwo czekolady i mnóstwo kalorii...Podoba mi się połączenie ciężkiego ciasta z lekką pianką, choć do fanów bitej śmietany nie należę. Ciasto jest bardzo smaczne, ale dałabym następnym razem nieco mniej czekolady (mimo ogromnego uwielbienia do niej). Przepis podaje nie do końca za gospodynią, gdyż przejrzałam przepisy w sieci  i dopasowałam do swojego gustu. Zapraszam do wspólnego pieczenia i Was :)

Ciasto czekoladowa chmurka wg Nigelli (na tortownicę ok. Ø22cm)

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 6 jaj
  • 175 g cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy (niekoniecznie)
  • 2 łyżki likieru Cointreau lub 2 łyżki soku z pomarańczy lub jedna łyżeczka aromatu pomarańczowego (względnie można pominąć)
  • 500 ml śmietany kremówki (dałam 400 ml)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3÷5 łyżek cukru pudru
  • 0,5÷1 łyżeczki gorzkiego kakao

Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski razem z masłem i roztapiamy w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i co jakiś czas mieszamy, aż do rozpuszczenia). Odstawić do ostygnięcia. W innej misce ubić 2 jajka i 4 żółtka z 75g cukru, aż masa będzie puszysta. Dodawać stopniowo masę czekoladowo-maślaną i mieszać. Dodać likier (lub sok/aromat) i skórkę pomarańczową. W drugiej misce ubić białka. Tuż przed końcem ubijania dodać pozostały cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca i sztywna. Dodawać do masy jajeczko-czekoladowej i ostrożnie wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w 180°C przez 35÷40 minut. Wyjąc z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie ciasto się zapadnie i oklapnie.

Po ostudzeniu ciasta przygotowujemy śmietanę. Schłodzoną kremówkę wlewamy do miski, ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego. Nakładać na wystudzone ciasto i posypać kakao. Przechowywać w lodówce.

Uwaga! Temu ciastu genialnie robi, gdy postoi choć godzinkę (a nawet na noc) w lodówce, robi się wilgotniejsze i lepsze w smaku.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 03 września 2011 09:32

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość moni napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2011/09/03 12:56:52:

    jadłam je kiedyś, smaczne :)

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/03 15:16:29:

    Wygląda pysznie, szczególnie w środku!

  • Gość StrawberriesCream napisał(a) z 109.77.91.* komentarz datowany na 2011/09/03 15:35:46:

    o mamusiu...przez te zdjecia zaslinilam ekran:)))

  • Gość Gosienkah napisał(a) z 195.150.71.* komentarz datowany na 2011/09/03 17:52:40:

    ciasto wygląda pysznie, dziękujemy za wspólną zabawę!

  • Gość tofka napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2011/09/03 19:33:05:

    Ależ u Ciebie ono pięknie wygląda :) Przepis przerobiłam tez pod siebie, więc nie jest idealny jak i Nigelli. Poza tym ciesze się, ze upiekłaś i że smakowało.
    Pozdrawiam!
    ps. Bardzo tu u Ciebie ładnie :) Te torty! Mmmm!
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny

  • elishafciarka napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/03 19:59:13:

    Muszę spróbować! Dzisiaj zrobiłam tort żabiego króla - wszystkim b. smakował. Nie wyszedł mi taki wielki muffin, ale b. ładnie wyrósł. Trzymać w piekarniku go musiałam aż 1 1/2 godz. bo w środku wciąż był niedopieczony, po wierzchu w zw. z tym dość mocno się wysuszył, ale o dziwo - goście mówili, że takie wolą ;-)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/03 20:20:37:

    o no to dziwne. Widać nasze piekarniki mimo takiej samej temperatury mają inną moc...u mnie po nieco ponad godzinie był dobry i nie był wysuszony. Jakby co to następnym razem spróbuj piec na nieco wyższej temperaturze, przykryć wierzch papierem do pieczenia, gdy zacznie się przypiekać i włączyć samo pieczenie spodu. Może szybciej dojdzie i się nie wysuszy.

  • Gość Aurora napisał(a) z 80.50.133.* komentarz datowany na 2011/09/03 20:44:54:

    Śliczne :)) a jutro Dzień Czekolady :D

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/03 20:49:16:

    właśnie się niedawno dowiedziałam :) a ciasto tak mocno czekoladowe, że wręcz idealne na świętowanie dnia czekolady :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/03 21:09:33:

    wyglada przepięknie ....urocze są te rozety na cieście:)

  • Gość MałgosiaZ napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2011/09/05 13:14:57:

    no proszę jakie piękne i jak szybko się za nie wzięłaś!!! ja dopiero się przymierzam:) pozdrawiam

  • elishafciarka napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/05 14:52:15:

    Dzięki za wskazówki. Muszę się przyznać, że przez 40 minut piekłam w 175 stopniach, ale za mocno zaczął się przypiekać wierzch, to zmniejszyłam do 150, a jak po godzinie i 10 minutach wciąż był mokrawy w środku przykręciłam do 175 na 10 minut i znowu skręciłam do 150. Pewnie przez te moje eksperymenty się mocniej wysuszył.

  • kaaasiuniaa napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 09:59:39:

    Twoje ciasto wygląda wspaniale, jak brownie idealne, na pewno wypróbuję przepis :-)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/07 12:24:25:

    Niebiańska ta chmurka:)

  • sowa_nie_sowa napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/17 10:01:27:

    Też się kiedyś tym ciastem zachwyciłam:)
    Na drugi dzień jeszcze lepsze!
    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne