Wpis

czwartek, 22 września 2011

Brownies z dynią wg M. Stewart (Pumpkin-Swirl Brownies)

Dziś prawdopodobnie mój ostatni przepis w ramach akcji "warzywa w słodyczach", która trwa do końca września. Jesień powoli puka do naszych drzwi, sezon na dynie już się rozpoczął, więc trzeba to wykorzystać. Zdecydowałam się na brownies z dynią. Już dawno miałam je na oku i nie mogłam się doczekać kupienia dyni. Autorką przepisu jest Martha Stewart. Wcześniej jadłam drożdżowe z dynią i było pyszne, więc miałam nadzieję, że sprawdzi się też połączenie z czekoladą :) I powiem, że jest super. Wszystko bardzo dobrze ze sobą współgra. Nie należy się obawiać, że zastosowane przyprawy dominują, ciasto ani nie jest cynamonowe, ani ostre (przynajmniej przy białym pieprzu, przy cayenne będzie wyraźniejszy smak). Jedyną zmianą w składzie było zastosowanie pieprzu białego, bo jak się okazało cayenne nie miałam w domu, oraz dodanie cukru waniliowego. Trochę też zmieniłam proporcje. Polecam!

Pumpkin-Swirl Brownies wg M. Stewart

  • 8 łyżek masła lub margaryny
  • 170 g gorzkiej czekolady (u mnie 160 g czekolady +10 g niesłodzonego kakao)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (u mnie 1/8 łyżeczki białego pieprzu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 duże jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki puree z dyni (u mnie 1 szklanka)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych  (u mnie włoskie)

Przed przygotowaniem ciasta należy przygotować puree z dyni. Dynię należy obrać ze skóry, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Ja ugotowałam na parze aż do miękkości (jeśli ktoś nie ma możliwości, może wlać nieco wody do garnka i ugotować normalnie dynię). Następnie zmiażdżyć widelcem i zostawić do wystygnięcia.

Czekoladę stopić z masłem w kąpieli wodnej (gotujemy niewielką ilość wody w garnku, na garnku ustawiamy miskę z czekoladą i masłem, topimy co jakiś czas mieszając). Ściągamy z garnka i zostawiamy do przestudzenia.

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem, pieprzem, i solą.

W drugiej miksujemy jajka z cukrem białym, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czekoladę, do drugiej dynię połączoną wcześniej z olejem, cynamonem i gałką muszkatołową.

Blachę wykładamy papierem, smarujemy masłem (wg Marthy blaszka ok.23x23 cm, u mnie 33x22,5 cm). Wykładamy najpierw połowę masy czekoladowej, na to połowę dyniowej, znowu czekoladową i dyniową. Mieszamy lekko nożem, by powstał efekt marmuru. Posypujemy pokrojonymi orzechami.

Piec w 180°C ok. 40 minut.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 22 września 2011 09:46

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Monisia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/09/22 09:53:16:

    Jakie pyszności!porywam całą blaszkę;)

  • po_kolegium napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 10:01:02:

    Absolutnie kocham brownies!! Dynia to dla mnie niezwykły dodatek - nie powiem... kuszący:)

  • Gość NaStole.pl napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2011/09/22 10:09:11:

    Wygląda pięknie dynia i czekolada pasują do siebie :)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 10:18:59:

    hihi :) zgrałyśmy się jak nic :) pysznie wygląda Twoje brownies

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2011/09/22 10:29:17:

    Ech, dyniowo sie robi na blogach - to znak, ze juz jesien :) Pysznie wygladaja te twoje brownies, porwalabym jedno do porannej kawy.

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 11:45:57:

    bardzo ciekawe to brownies.
    chyba wezmę sobie przepis(:

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 12:41:21:

    Monisia bierz ile chcesz, jest pyszne :)
    po_kolegium ja też jestem fanką brownies
    NaStole.pl - pasują zdecydowanie :)
    Zauberi - wypieki dyniowe góra ;)
    Maggie - niestety jesień co raz bliżej, ale można pocieszyć się czymś dyniowym :)
    Olciaky - polecam do wypróbowania :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 13:57:48:

    Bardzo fajne połączenie-musiało smakować pysznie:) Zapisuję przepis do koniecznego wykonania:)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 14:57:06:

    Robiłam je w zeszłym roku. Bardzo nam smakowało :)

  • Gość DarkANGELika napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/09/22 17:13:29:

    Tak się zastanawiam jak smakuje dynia w cieście,bo szczerze to jeszcze nigdy nie próbowałam.:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 18:36:07:

    słodka jesień.

  • Gość Salvador Dali napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/09/22 19:08:37:

    jeśli tylko w składzie jest czekolada i orzechy laskowe to znaczy, że wypiek jest pyszny! :) To połączenie nigdy nie zawodzi ;))

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 19:33:37:

    cudownie przeplatają się obie masy

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 20:29:18:

    Kuszą, bardzo! Wspaniały przepis - muszę upiec!
    Pozdrawiam Cię:)

  • anahitka9 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 21:06:03:

    Brownies z dynią jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawe połączenie i wygląda super:)

  • Gość elzunia napisał(a) z *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net komentarz datowany na 2011/09/22 21:09:38:

    oj ileż bym dała teraz za kawałek takiego ciasta :)
    pyszności :)

  • ilka_86 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 22:38:00:

    gdzieś już dzisiaj widziałam takie brownies:) wygląda przepysznie i bardzo ładnie:) pozdrowionka

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 23:49:18:

    o matko jak cudnie wygląda to ciasto:)))

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/23 18:39:38:

    Piękne! Ja sie właśnie zastanawiam czy upiec to brownie czy sernik....

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/23 22:41:02:

    Bardzo oryginalny przepis:) Mogę kawałek?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/24 10:34:40:

    Ależ proszę się częstować :)

  • mania179 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/24 15:20:35:

    Wyglądają zachęcająco :)

  • zibi_scj55 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/25 18:30:05:

    Przepraszam! Ile wagowo jest 8 łyżek masła?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/26 20:52:34:

    zibi_scj55 różnie się podaje w przelicznikach, łyżka masła to ok. 15 g, generalnie to w przepisie Marthy jest "1 stick unsalted butter", a więc 125 g. Choć ja nie podchodziłam do tego tak sztywno.

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/06 08:28:52:

    Przyznam, że bardzo zaciekawiło mnie to ciasto. Czekolada, pieprz! dynia. Ciekawe, bardzo ;]

  • Gość bernadeta75 napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/10/20 23:34:19:

    ależ apetyczne ciacho! super.

  • Gość MalgosiaZ napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2012/11/01 18:40:30:

    kurcze jak to ciasto pięknie wygląda...

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne