Wpis

piątek, 12 sierpnia 2011

Tort żabiego króla

Trochę ostatnio zaniedbałam wpisy dotyczące mojej akcji "warzywa w słodyczach", niestety ledwo znajduję czas na cokolwiek. Ale teraz za to nadrabiam. Cudowny tort żabiego króla. Nazwa wzięła się od baśni braci Grimm "żabi król". Znacie? :) Tort zawiera w sobie szpinak. Trochę się bałam 2 rzeczy - po pierwsze jak będzie smakować, po drugie czy będzie zielony, gdyż miałam już zmielony szpinak. W przypadku zmielenia liści wytworzy się sok i nie ma problemu. Na szczęście kolor jest, a smak...bardzo mnie pozytywnie zaskoczył i o dziwo nikt nie wyraził krytyki wobec niego. Smakował każdemu :) Przepis przerobiony na podstawie tych muffin...i tak jak w baśni i w rzeczywistości nie obyło się bez zaskoczenia :) Piekłam w tortownicy i wyrósł mi jeden wielki muffin ;) czyli tzw. ciasto z górką, ale nie ma tego złego... ścięłam "górkę" i wykorzystałam do ozdobienia. Krem to twórczość własna. Polecam! P.S. opis dość długi, ale wiadomość dla tych którzy boją się tortów - nie ma w nim nic trudnego do wykonania.

Tort żabiego króla (tortownica 22 cm)

Ciasto:

  • 200 g szpinaku, najlepiej mrożony. Świeży jest intensywny w smaku i może być pierwszego dnia wyczuwalny.
  • 100 g białej czekolady
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opakowanie proszku do pieczenia

Na krem (nieco mi zostało z tych proporcji, ale można wykorzystać całość)

  • 2 śmietany kremówki (36%) - ok.400 ml
  • ok. 300 g serka waniliowego homogenizowanego
  • cukier puder do smaku (u mnie ok.5-6 łyżek)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 śmietan-fix

Ciasto: Szpinak odmrozić, odcisnąć nadmiar wody. (Jeśli zdecydowaliśmy się na świeży szpinak, to liście należy umyć, osuszyć i zblendować na jednolitą masę z olejem. Resztę przygotowujemy tak samo).

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (gotujemy wodę w garnku, stawiamy na niej miskę z połamaną na kawałki czekoladą, roztapiamy co jakiś czas mieszając). Zestawiamy miskę z garnka, schładzamy czekoladę do temperatury pokojowej.

Odciśnięty z nadmiaru wody szpinak zmiksować z olejem. W innej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić w garnku jaja z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać na przemian do masy jajecznej mąkę i szpinak, ubijając mikserem do połączenia. Ciasto jest dość gęste, ale powinno dać się przelać.  Na koniec dodać czekoladę i zmiksować na gładko. Wysmarować blachę tłuszczem, posypać bułką tartą. Przełożyć masę do tortownicy. Piec w 175ºC ok godziny lub do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika można wyjąć z formy.

Krem: Schładzamy kremówkę w lodówce. Następnie ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix i miksujemy do ubicia. Dodajemy po trochu serka homogenizowanego cały czas ubijając. Dodajemy kilka kropel olejku waniliowego. Następnie dosładzamy do smaku cukrem pudrem wg własnych upodobań (ilość będzie różna w zależności od tego jak słodki był serek którego użyliśmy).

Przełożenie: Tort powinien być ostudzony przed przełożeniem kremem. Jeśli wyrośnie Wam, tak jak mi "wielki muffin" ;) czyli ciasto z górką, to ścinamy tę górkę, tak by ciasto było idealnie płaskie na wierzchu. Jeśli upieczecie już płaski, to możecie obkroić wokoło tort na szerokość ok. 1 cm. Odrywamy od skórki zielone ciasto i kruszymy palcami na kawałki. Skórkę możemy na tym etapie schrupać, jeśli nie możemy się doczekać wypróbowania efektu smakowego:)

Przekrawamy tort na trzy równe blaty. Przekładamy kremem blaty. Krem kładziemy też na wierzch i na bokach.  Wyrównujemy. Posypujemy okruszkami z zielonego ciasta. Najlepiej zostawić na ok. 6 godziny lub na noc by tort "się przejadł". Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 12 sierpnia 2011 08:36

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/12 08:57:14:

    Jak dla mnie bomba:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/12 09:01:29:

    świetnie wygląda...:):)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/12 09:10:18:

    świetny pomysł :) i te kolory

  • Gość e-migotka333 napisał(a) z *.rzeszow.mm.pl komentarz datowany na 2011/08/12 09:43:05:

    super pomysł :-D
    aż się prosi aby na środku posadzić "żabiego króla" z lukru plastycznego.
    Ile gram ma Twoje opakowanie proszku do pieczenia ? Obecnie na rynku jest zatrzęsienie a każda firma ma swoją gramaturę.
    :-)))
    migotka333

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/12 09:49:41:

    Wow, świetnie wygląda:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/12 09:59:24:

    Migotka - opakowanie ma 15 g, co do żabki z lukru, to niestety nie mam takich zdolności plastycznych ;) ale życzę powodzenia, chętnie obejrzę Twojego żabiego króla :)

  • Gość e-migotka333 napisał(a) z *.rzeszow.mm.pl komentarz datowany na 2011/08/12 10:16:12:

    Dzięki za info, na pewno się odezwę jak będzie okazja do wykonania tego tortu.
    Pozdrawiam
    migotka333

  • degustatorka napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/12 10:32:16:

    Wygląda pysznie.

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/12 10:49:14:

    No proszę jaki fajny pomysł :) Super wygląda :)

    Pozdrawiam :)

  • elishafciarka napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/12 11:55:14:

    Chyba go sobie zrobię na zbliżające się urodziny, bo kocham zielony kolor i robić torty :-)

  • Gość Justin Dorothy napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/08/12 14:37:09:

    Super wygląda :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/12 14:48:55:

    niesłychane ciasto!
    po prostu... nie mogę przestac na nie patrzec.
    jest niesamolwite. i piękne zdjęcia.

  • od-kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/12 15:48:14:

    Uwielbiam takie nietypowe torty :)

  • Gość napisał(a) z *.w90-36.abo.wanadoo.fr komentarz datowany na 2011/08/12 16:35:55:

    to ciasto wyglada pieknie! Probowalam juz ciasta cukiniowego, marchewkowego, buraczanego, czas na szpinakowego! Dzieki za inspiracje :)

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/13 06:26:16:

    rewelacyjny tort, przepiękny zielony kolorek, i zdrowy dodatek, super :)

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/13 08:12:11:

    Gdyby mi ktoś upiekł taki tort, to mógłbym nawet zostać żabim królem;-)

  • mania179 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/13 08:44:01:

    Zaskakujący i piękny :)

  • cukrowawrozka napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/13 11:13:26:

    jejku, zachwycił mnie! i kolorem i pomysłem, i połączeniem smaków! :)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/13 12:06:23:

    ojej , jaki śliczny tort i jaki ciekawy przepis , wręcz zachwycający jest , normalnie nie mogę się na niego napatrzeć

  • trzcinowisko napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/13 12:52:06:

    Cudny!!!

  • wypiekibeaty napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/14 01:04:51:

    Świetne i pomysłowe :) I jaki zielony ;)
    pozdrawiam

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/15 11:01:50:

    dziękuję za miłe słowa :) zapewniam że oprócz efektownego wyglądu, równie dobrze smakuje :)

  • kubeleksmakowy napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/15 11:16:33:

    To naprawdę efektowne i nowatorskie danie, nie sposób mi wyobrazić sobie, jak smakuje. Jeśli tak, jak wygląda, to musi być pyszny, aczkolwiek szpinak jest tutaj dodatkiem, którego bym się nie spodziewała tak samo jak np. czosnku!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/15 11:27:07:

    mnie szpinak nie zaskakuje. Podziwiałam szpinakowe wypieki dziewczyn w mojej akcji:
    przykubkukawy.blox.pl/strony/warzywawslodyczach2.html
    natomiast sama piekłam ciasto ze szpinakiem pierwszy raz, więc na pewno zaskoczył mnie smakowo :) pozytywnie :)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/15 20:41:48:

    Ale super! Nie wpadłabym, na takie połączenie smaków sama :)

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/16 11:46:48:

    Szpinak na słodko, jeszcze nigdy nie próbowałam. Ale patrząc na Twój tort, mam ogromną ochotę to zjeść, więc przepis już zapisany.Piękne!!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/16 11:52:19:

    cieszę się, że jest na tyle kuszący, by przełamać opór przed szpinakiem w cieście :)

  • Gość codogara napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/08/16 12:15:22:

    Mega zaskakująca kombinacja, wżyciu bym na to nie wpadła, gratuluje kreatywności. Chętnie bym spróbowała, ale obawiam się, że długo się nie zbiorę do upieczenia takiego tortu

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/16 13:41:37:

    Piękny! A kolor naprawdę super:) Pozdrawiam serdecznie!

  • aneladgam napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/18 23:20:01:

    No to kolejne ciasto to będzie to :)

  • Gość lena79 napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2011/08/22 11:44:33:

    Upiekłam i ciasto zrobiło wielką furorę .Polecam wszystkim a u mnie będzie regularnie gościło na stole.

  • Gość pe-es napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2011/08/23 12:53:38:

    boskie! z moją miłością do szpinaku na pewno zrobię jak tylko znajdę trochę więcej czasu :)

  • Gość Kaś napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/08/28 13:22:54:

    Jakie to cudne!:D
    Ogólnie, kiedy patrzę na zdjęcia i przepisy na tym blogu, od razu mam ochotę coś zjeść. :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/28 13:55:15:

    Pe-es polecam, warto :)
    Kaś, dziękuję, to dla mnie wielki komplement :)

  • Gość Asia napisał(a) z *.as43234.net komentarz datowany na 2011/08/28 20:41:32:

    Bardzo samkowicie i pięknie wszystko wygląda :) Tort żabi jest przepiękny. Nie ejstem dobrą kucharką ale zawsze chętnie próbuję i na pewno wykorzystam, któyś z Twoich przepisów :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/28 20:45:08:

    będzie mi niesamowicie miło :)

  • Gość Aleksandra napisał(a) z *.zone6.bethere.co.uk komentarz datowany na 2011/08/29 19:51:54:

    Przepięknie wygląda! Nie lubię szpinaku, ale mimo to taki tort kusi!

  • Gość qualietta napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/08/30 11:27:50:

    Dziękuję za pomysł na tort urodzinowy dla mojej przyjaciółki! Ona uwielbia żaby, kolekcjonuje je, więc tort "Żabiego Króla" z pewnością przypadnie jej do gustu. A do tego kocha jeść szpinak. :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/30 11:31:58:

    w takim razie życz ode mnie wszystkiego najlepszego przyjaciółce i czekam na relację czy przyjaciółce spodobał się tort i czy smakował :)

  • Gość qualietta napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/09/29 17:30:07:

    Ten tort miałam robić na urodziny mojej Przyjaciółki, ale tak mnie zaintrygował , że nie mogłam czekać aż do maja i zrobiłam go wcześniej na swoje urodziny :))) Był to pierwszy tort w moim życiu. Może urodziwy nie był, bo brak mi wprawy w dekorowaniu, ale smakował wspaniale. Zachwycił wszystkich gości. Wiem na pewno, że zrobię go jeszcze nie raz i nie dwa.
    Niedowiarkom mówię: szpinaku wcale nie czuć w cieście. Szczerze i gorąco wszystkim polecam!

  • Gość Sabienne napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/10/23 11:43:32:

    Z całego serca popieram takie eksperymenty, jest tle możliwości, warto szukać,próbować. Tort wygląda fantastycznie!

  • Gość BigHeartMade napisał(a) z 212.244.138.* komentarz datowany na 2012/01/18 10:20:45:

    Tort wyszedł rewelacyjny. Zrobiłam na własne urodziny. Przepiękny kolor i zupełnie nie czuć szpinaku. Rodzinka była zaskoczona i bardzo im smakowało. Super!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 18:28:59:

    Gratuluję odwagi. Cieszę się, że smakowało :) Wszystkiego najlepszego :)

  • najsmaczniejsze.pl napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 23:53:56:

    ale piękny kolor, zapisuję do obowiązkowego wykonania :)

  • Gość beti napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/02/25 15:28:02:

    Mam kilka pytań do autorki tego cuda,która najlepiej zna jego smak.
    Czy pasowałby do tego tortu krem z serka mascarpone zamiast serów waniliowych?
    Czy zielony biszkopt jest wilgotny,czy można go czymś nasaczyc np woda z cytryna?
    Jakie owoce pasowalyby do dekoracji? Winogrona? Ew migdaly lub wiorki kokosowe?
    Chciałabym zrobić ten tort na chrzest i chciałabym go jakoś udekorowac.
    Dziękuje za wskazowki:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/25 15:49:45:

    Beti - myślę, że jeśli chcesz go zrobić na chrzest, to może wypróbuj go wcześniej? :)
    Mascarpone wg mnie pasuje. Ciasto wyszło mi dość wilgotne, nie trzeba było go nakrapiać.
    Co do owoców...hmm..przyznam, że ja nie jestem fanką owoców w tortach, więc dla mnie najlepiej gdy ten tort jest bez nich. Winogrona myślę, że ewentualnie mogłyby być, migdały jakoś średnio, kokos też mi się średnio komponuje...Jedna dziewczyna robiła z kawałkami galaretki chyba agrestowej. Może kawałki brzoskwiń w syropie?
    Biała czekolada też by pasowała do tego tortu.

  • Gość Ewka napisał(a) z *.zawadzkie.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/04/16 22:43:06:

    jest przepyszny, po konsystencji myślałam że będzie tęgi, ale był naprawdę puszysty, szpinaku nie czuć, a kolor bajeczny

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/18 13:26:48:

    Ewka - Cieszę się, że przepis się spodobał. Z tego co zauważyłam smak szpinaku może być lekko wyczuwalny przy świeżym szpinaku (pierwszego dnia), natomiast przy mrożonym nie zauważyłam tego zjawiska.

  • adrijah napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/05 14:16:24:

    Z racji, że ostatnio w dzień św. Patryka obchodziliśmy z Lubym piątą rocznicę, nie mogło zabraknąć zielonego ciasta :D choć jeszcze się z naszym nowym piekarnikiem "docieramy" (czyli wychodzą mi same zakalce), postanowiłam spróbować. Trochę przesadziłam i lekko przesuszyłam biszkopt, ale po odcięciu nieco przypalonych brzegów (było o tyle łatwiej, że wybrałam kwadratową foremkę) i dodaniu kremu, całość była super :) Może minimalnie mdła, bo nie ma żadnego kwaśnego akcentu, ale i tak było dobre. I bez zakalca! :D

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/05 19:50:29:

    Przyznam, że ja po prostu nie przepadam za połączeniem kwaskowatych rzeczy ze słodkimi, więc dla mnie brak takiego akcentu to plus...Ale też rozumiem, że ktoś woli mieć mieć coś kontrastującego. Myślę, że to świetny pomysł dorzucić jakieś konfitury, albo np. kawałki brzoskwiń, czy kiwi (by było już całkiem zielono), by ożywić smak :)
    w sklepach podobne ciasto często występuje z bitą śmietaną i granatem.
    Cieszę się, że się udał :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne