Wpis

wtorek, 23 sierpnia 2011

Tort Sachera (Sachertorte)

W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni, młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha – Franz Sacher otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował on wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem "króla deserów"...

Zawsze oglądając zdjęcia tego tortu wyobrażałam sobie niebiańską miękkość czekoladowego ciasta, cudną słodycz przełamaną lekką kwaskowatością dżemu morelowego...Otaczała go magia ;-) Nie było mi dane spróbować oryginalnego produktu w Wiedniu, a tajemnica przepisu jest pilnie strzeżona, więc mogę tylko wyrazić swoje zdanie o przepisie zbliżonym do oryginału...i cóż podzielę opinię niektórych, że jest to po prostu murzynek z marmoladą. Jakkolwiek łamie to magiczny nastrój, to nie da się ukryć, że tak właśnie jest :) Smaczny, czekoladowy. Przepis pochodzi z Encyklopedii sztuki kulinarnej - "potrawy światowej sławy", jedynie przepis na polewę daję swoją, bo taką najbardziej lubimy. Smacznego!

Tort Sacher


Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 7 jaj
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół laski wanilii (względnie opakowanie cukru waniliowego i kilka kropel olejku waniliowego)
  • 1 i 1/3 szklanki dżemu morelowego: 2/3 szklanki dżemu- do przełożenia ciasta, 2/3 szklanki dżemu na glazurę
  • szczypta soli

Polewa:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie ciasta:

Pokruszoną czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

Wanilię przeciąć wzdłuż, wyjąć nożem ziarenka.

Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią (lub cukrem waniliowym i olejkiem) na puszystą masę, do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami. Dodawać do masy jajecznej cały czas miksując, dodać czekoladę, wymieszać. Gdy składniki dokładnie się połączą dodać ubite na sztywno ze szczyptą soli białka i delikatnie połączyć łyżką.

Tortownicę Ø22cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec w 180°C przez 40 minut, następnie zostawić jeszcze na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 

(Według oryginalnego przepisu przekładać ciasto należy dopiero następnego dnia, wg mnie lepiej zostawić na dłużej już gotowe, by nieco zwilgotniało).

Następnego dnia po upieczeniu przekrawamy ciasto na pół i smarujemy dżemem jeden płat i przykrywamy drugim. Następnie przygotowujemy glazurę - w garnuszku podgrzewamy 2/3 szklanki dżemu, następnie smarujemy ciasto na wierzchu i po bokach. Zostawiamy do wyschnięcia (można to przyspieszyć wkładając tort do lodówki).

Po zaschnięciu glazury można posmarować tort polewą. Polewę przygotowujemy wkładając wszystkie składniki do garnuszka i podgrzewając je na małym ogniu. Ciągle mieszamy i gotujemy, aż polewa nieco zgęstnieje. Ściągamy polewę z ognia i jeszcze mieszamy by ostygła i zaczęła jeszcze bardziej gęstnieć. Przekładamy taką polewę na placek i równomiernie rozcieramy nożem. Najlepiej zostawić ciasto na ok. 3 godziny do przegryzienia smaków.

Przepis dodaję do akcji "historia na talerzu" oraz "Ciasta świata"

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 23 sierpnia 2011 09:10

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Aleksandra napisał(a) z *.zone6.bethere.co.uk komentarz datowany na 2011/08/23 09:50:49:

    Pięknie się prezentuje Twój tort :).
    Myślę, że w tamtych czasach takie ciasto mogło uchodzić za niesamowite. Zdaje się, że mniej więcej wtedy wynaleziono proszek do pieczenia.
    Też nie jadłam Sachera, ale jeśli smakuje jak murzynek, to na pewno będę go lubić :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do miksa :)

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 09:53:45:

    Wow! Tort robi wrażenie:)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 10:10:23:

    Wygląda rewelacyjnie :) Nigdy go jeszcze nie jadłam :)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 10:10:28:

    Zgadzam się z nemiśkiem, robi BARDZO duże wrażenie! Nigdy jeszcze nie robiłam Sachera, bo ja w ogóle mam dwie lewe ręce do tortów, a Twój ogromnie mi sie podoba :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 10:13:38:

    Ten tort do skomplikowanych i czasochłonnych nie należy, więc nie am czego się obawiać :)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 10:22:08:

    muszę go w końcu zrobić! Pysznie u Ciebie wygląda

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 10:35:07:

    Ja do Sachera zabieram sie juz od kilku lat :) Pieknie Ci wyszedl. I zdjecia cudowne. Jestem pod wrazeniem.

    Pozdrawiam.

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 11:14:51:

    o, ależ ciekawa historia! znam ten tort, ale
    jego historii nie znałam. ciekawa, ciekawa!
    teraz z jeszcze większą chęcią będę go pałaszowac.

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 12:07:39:

    Wygląda obłędnie :) Zawsze zastanawiałam się jak smakuje bo odkąd pamiętam od dziecka widziałam go po różnych gazetach, nawet mam gdzieś parę wycinków, zawsze mnie zachwycał wyglądem. Jednak nigdy jeszcze się nie odważyłam go upiec.

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 12:22:47:

    piękny tort! zbieram i zebrać się nie mogę do tego przepisu :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 13:25:55:

    Wyszedł Ci cudownie. Ostatnio piekłam na urodziny męża, ale mi coś nie wyszedł, był to zresztą trochę inny przepis, nie było w nim zmielonych orzechów. Zresztą oryginalny przepis na ten tort jest do dziś owiany tajemnicą, a cukiernicy głowią się i troją by odtworzyć jego autentyczny smak ;). Pozdrawiam cieplutko, a przepis sobie zapisuję. Jeszcze raz napiszę, cudownyyyyyyyy !:)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 14:03:07:

    Ależ obłędne torty pieczesz!!:) U mnie też dziś tortowo:) Wiele razy słyszałam o tym ciachu ale nigdy nie jadłam - wygląda bardzo smakowicie:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 17:04:57:

    No to rozmyłaś i moje wyobrażenia o torcie Sachera :)....aczkolwiek jeśli smakuje jak murzynek to bardzo by mi smakował:) ...piękne zdjecia:) pozdrawiam

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 18:04:44:

    wygląda cudnie też mam chęć na niego od dawna i pewnie zrobię jak troche chlodniej będzie i zobaczymy czy mi zasmakuje. Robiłam ostatnio tort Dobosha i mnie osobiście nie smakował

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 18:20:12:

    Joanno wybacz, swoje wyobrażenia też rozmyłam ;)
    Iza Dobosh jeszcze przede mną i też mam na niego chęć :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 20:05:02:

    Anytsujx dopiero po Twoim komentarzu zauważyłam pomyłkę- nie ma tam orzechów, lecz migdały. Ale myślę, że orzechy wcale by nie zaszkodziły temu tortowi :)

  • kasandraa6 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 20:54:05:

    piękny a u mnie dziś też czekoladowo

  • Gość Usagi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/08/23 21:04:56:

    Ja spotkałam się z opinią, że tort sachera to nie dość, że murzynek, ale jeszcze suchy ;) Ponieważ kilka osób miało takie zdanie, więc mnie do niego nie ciągnie.

    Ale na Twoich zdjęciach wyszedł bardzo, bardzo smakowicie.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 21:24:47:

    Usagi mnie tort nie wyszedł suchy, ale też nie był bardzo wilgotny...spodziewałam się więcej, ale może dlatego że tyle się napatrzyłam na różne zdjęcia, tyle naczytałam w gazetach i książkach jakie to cudo... może ten w Wiedniu jest przepyszny :)

  • pluskotka napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/24 13:12:27:

    Mama często Murzynka przekrajała i smarowała dżemem. Heh, nieświadomie objadałam się Sacherem. :) Mnie ogólnie do tortów nie ciągnie, ale taki stuprocentowy jak dla mnie to musi mieć krem, a nie dżem.

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/24 13:35:22:

    Poproszę kawałek:) Pysznie wygląda:)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/24 17:40:43:

    Wytworny i pięknie się prezentuje

  • Gość protegemoi napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/08/24 18:52:01:

    świetnego ma Pani tego bloga! zdjęcia, notki- cud. kilka stron wcześniej znalazłam przepis na chińskie ciasteczka szczęścia- wypróbuję, bo moja przyjaciółka ma poprawkę z matematyki i właśnie niedawno myślałam o zrobieniu takich ciasteczek dla niej na otuchę, przepisu nie musiałam daleko szukać... ;) pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych udanych wypieków i kulinarnych sukcesów! :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/24 19:14:00:

    dziękuję bardzo za miłe słowa. Mam nadzieję, że ciasteczka przyniosą dobry humor i szczęście :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne