Wpis

niedziela, 19 czerwca 2011

Test kulinarny - Sushi maki i zupa miso

Jakiś czas temu dostałam możliwość przetestowania gotowego zestawu do przyrządzania sushi firmy Blue Dragon. Już nie mogłam doczekać się przygotowań, gdyż lubię eksperymenty :) W teście brało udział osób 6 - ja jako kucharz oraz pozostali czatujący w kuchni na jedzenie ;) Zacznijmy od tego, że oprócz mnie każdy już jadł profesjonalnie przygotowane sushi. Opiszę tu tylko w jaki sposób i z jakimi dodatkami ja zrobiłam sushi, bo możliwości jest wiele i każdy może stworzyć swoje zestawy smakowe.

Paczka zawierała:

  • zupę miso
  • pastę wasabi
  • ryż do sushi
  • japoński ocet ryżowy
  • imbir do sushi
  • japoński sos sojowy
  • listki prasowanych alg morskich
  • matę bambusową
  • pałeczki

dodatkowo kupiłam:

  • awokado
  • tuńczyka w puszce (w sosie własnym)
  • paluszki krabowe

Całkiem przyjemnie się zapowiadało... Zaczęłam od przygotowania zupy miso. Zupa ta jest podstawową zupą spożywaną na co dzień w Japonii. Receptura oparta jest na bazie ziaren soi, ryżu, alg i sake. Przygotowanie banalnie łatwe - zagotowujemy wodę, zestawiamy z ognia, dodajemy gotowy koncentrat. Ja dodałam też ugotowaną marchewkę i kawałki kurczaka. Przyszła pora na spróbowanie...i cóż powiedzieć. Nikt z nas nie okazał się fanem tej zupy :( Generalnie bardzo aromatyczna. Nieco lepiej smakowała gdy ostygła. Całkiem nie moje smaki, niestety.

Kolejny etap to sushi. Najpierw ugotowałam ryż:

Ryż z paczki należy wypłukać w wodzie. Wodę odlać. Następnie zalać wodą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wodę odlewamy. Ryż zalewamy ponownie wodą (na szklankę ryżu -1,2 szklanki wody. Ja gotowałam 500 g ryżu to dodałam 2,5 szklanki wody). Ryż doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na mały i gotować 10 minut bez podnoszenia pokrywy. Ja pod koniec zajrzałam i gdy stwierdziłam że zostało mało wody, wyłączyłam gaz. Ugotowany ryż zostawiamy na kolejne 10-15 minut pod przykryciem. Przygotowujemy zaprawę do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki płaskie cukru. Mieszamy. Zalewamy letni ryż, mieszamy drewnianą łyżką. Letni ryż układamy na 2/3 powierzchni listka alg (wcześniej listek zwilżałam lekko pędzelkiem z wodą. Inaczej algi byłyby suche, a u mnie nikt nie chciał czekać). Na środku ryżu układamy dodatki- u mnie paski awokado+paluszki krabowe lub paski awokado+tuńczyk. Lekko można posmarować pastą wasabi. Następnie zwijamy przy pomocy maty (końcowy pasek alg należy zwilżyć, wtedy ładnie się zlepia). Kroimy w paski ok. 2,5 cm. Do sushi podajemy sos sojowy do zamaczania i imbir do przegryzania między kolejnymi kawałkami by przeczyścić kubki smakowe (ja imbiru nie lubię wcale. Spróbowałam...uuu ostro...przeczyściło kubki ;) ale to jednorazowa próba była której nie miałam zamiaru powtarzać).

Jeśli chodzi o wrażenia to najbardziej podobał mi się etap przygotowań. Uwielbiam się bawić w kuchni i poznawać nowe przepisy, sposoby przygotowania...Świetny pomysł na imprezkę ze wspólnym przygotowywaniem posiłku. Przy pierwszym zwijaniu lekki stres, a później już ładnie idzie. Fajna zabawa. Jeśli chodzi o smaki, to samo sushi było ok. Wszystkie produkty są dobrej jakości. Najbardziej zadowolona była mama, która jest fanką sushi. Bardzo jej smakowało. Wszyscy wspólnie orzekli, że wersja z tuńczykiem była lepsza, gdyż wyraźniejsza w smaku. Samo sushi jednak jest potrawą którą albo się pokocha albo nie. Dla mnie jest ok, ale 2-3 kawałki i mam dość. Fanką nie będę. Z całego zestawu wychodzi całe mnóstwo sushi. Więc można zaprosić kilka osób. Podsumować mogę jedynie w ten sposób, że produkty spełniają moje wymagania odnośnie jakości, a o gustach smakowych się nie dyskutuje. Trzeba samemu wydać opinie.

Przepis bierze udział w akcji  "Z widelcem po Azji"

EDIT: Ten test był moim pierwszą samodzielną próbą przygotowania sushi w domu i jednocześnie świetną zabawą. Po jakimś czasie w którym rozwijałam swoje zdolności kulinarne, poszerzałam wiedzę (także o sushi) poprzez warsztaty, szkolenia, pokazy kulinarne, wizyty w restauracji i próbowaniu doskonałego sushi, oglądanie filmów, zdaję sobie sprawę, że powyższe sushi jest mało profesjonalne, krzywe i dość daleko mu do doskonałości :) Przygotowanie sushi to wielkie wyzwanie i wchodząc w ten świat dowiemy się, że potrzeba wielu lat by osiągnąć doskonałość. W Japonii sushimasterzy szkolą się kilka lat by móc samodzielnie wykonywać sushi, ćwicząc latami choćby przygotowanie samego ryżu. Ja Was zachęcam do próbowania sushi w restauracjach i rozwijania swoich umiejętności w domu, szukania smaków i rozwijania się. Natomiast zniechęcam do kupowania sushi w sklepach, gdzie potrawa stoi przez zbyt długi czas po przygotowaniu. Lepiej wg mnie przygotować krzywe i niezbyt doskonałe, ale smaczne i świeże sushi w domu, niż kupować je w sklepie. Powodzenia i smacznego :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 19 czerwca 2011 21:53

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/20 08:17:39:

    Przepięknie wygląda..Nigdy nie robiłam sushi, może kiedyś..Pozdrawiam cieplutko:)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/20 10:40:45:

    podziwiam wszystkich, którzy samodzielnie robią sushi! ;]

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/20 10:52:15:

    piękne sushi!

  • shinju napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/20 14:02:08:

    Ja w tym tygodniu chcę przygotować ponownie i będę testowała zupę miso. Na razie robiłam tylko proste maki. Zgadzam się, że albo się lubi, albo nie. Ciężko być obojętnym.

  • tastefully7 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/20 16:16:20:

    Sushi nigdy nie jadłam, a tym bardziej nie robiłam :)
    A zupa... hmm.... ciekawa jestem jak smakuje....
    Pozdrawiam :)

  • piegusek1976 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/20 17:12:35:

    dla mnie to wyższa szkoła jazdy-podziwiam :) pozdrawiam renata

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/20 21:09:28:

    już mam ochotę na taką zupę :)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/21 16:34:18:

    Jestem pod wrażeniem

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/23 22:13:57:

    domowe sushi - podziwiam!

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/25 09:21:35:

    Podziwiam:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 11:50:49:

    wspaniale wygląda, ja nigdy nie jadłam sushi

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne