Wpis

niedziela, 12 czerwca 2011

Błyskawiczna chińszczyzna

Tyle się zmienia z dnia na dzień...Nawet w świecie wirtualnym. Zamknięto durszlak, przeprowadziliśmy się z blogami na Mikser, gdzie przyjęto nas z otwartymi ramionami :) Durszlaka przejął nowy zespół i tworzą stronę od podstaw...

Dziś tzw. obiad na szybko. Idealny w czasie, np. sesji, gdy chcemy tylko na chwilę się wyrwać do kuchni, zrobić coś łatwego, zjeść i wracać do zajęć. Nic skomplikowanego. Z tradycyjną kuchnią chińską ma niewiele wspólnego, przepis z gazetki "Prześlij przepis 04/2010" nieco zmieniony i dodany do akcji "jadłodajnia studencka"

Błyskawiczna chińszczyzna

(ilości możemy dowolnie zmieniać, dajemy tyle dodatków ile lubimy i mamy ochotę, więc nie należy się przejmować brakiem np. wagi ;) )

  • 1÷2 woreczki ryżu
  • 30 dag wędliny
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • 15÷20 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ugotować ryż. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać czosnek, chwile smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażyć. Dodać odsączoną kukurydzę. Zalać 0,5÷3/4 szklanki wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie w 0,5 szklanki wody rozrabiamy mąkę, wlewamy do gotującej się potrawy. Szybko mieszamy i chwilę zagotowujemy. Doprawić potrawę do smaku - solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Podajemy z ryżem i startym serem.

A już w tygodniu zapraszam na tradycyjną kuchnię Japońską - przygotuję zupę miso i sushi :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 12 czerwca 2011 11:51

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/12 13:05:51:

    Fajne danie ,kolorowe i szybkie

  • Gość eliza napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2011/06/12 17:42:53:

    lubię takie dania :)

  • Gość kubek w kubek napisał(a) z *.toron.pl komentarz datowany na 2011/06/12 18:44:42:

    Nie możemy się doczekać sushi!!!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/12 19:18:24:

    super danie...;) lubię takie

  • yobada napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/12 19:49:59:

    Nie dość, że chińszczyzna, to jeszcze błyskawiczna. Coś w sam raz dla mnie!

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/12 20:34:44:

    Super szybki i pyszny obiadek:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/13 06:44:27:

    Wygląda smakowicie!:)

  • tu-tusia napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/13 11:19:58:

    No faktycznie z chińszczyzną to wiele wspólnego nie ma, za to pyszne jest na pewno ;)
    Pozdrawiam!

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/13 13:02:15:

    zapowiada się przepysznie :)

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/13 15:15:10:

    Super propozycja:)

  • kaaasiuniaa napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/16 09:12:37:

    Wygląda niesamowicie apetycznie jak na tak szybką potrawę :)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/16 21:27:53:

    Szybko impysznie, lubię tak :)

  • tastefully7 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/16 22:11:37:

    Pięknie wygląda! :) Ja to bym jeszcze dodała ananasa, bo po prostu uwielbiam :)
    Pozdrawiam :)

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/17 05:42:25:

    Lubię błyskawiczną kuchnię, szczególnie kiedy tak wygląda :)

  • tylkosprobuj.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/17 20:00:42:

    szybkie obiady to moja specjalność :)

    muszę zrobić naszą ulubioną wersję chińczyka na słodko, z ananasem właśnie i czosnkiem :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/19 06:59:40:

    Bardzo lubię takie dania, szybka to coś dla mnie, wygląda świetnie !:)

    Pozdrawiam :)

  • Gość graszka napisał(a) z *.dip.t-dialin.net komentarz datowany na 2011/07/09 11:34:47:

    blyskawiczna chinszczyzna z ziolami provansalskimi??? Cos mi tu nie pasuje:)))

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/09 16:00:45:

    graszka bo to danie nie ma nic wspólnego z tradycyjną kuchnią chińską, już o tym napisałam, a zioła prowansalskie to mój wymysł do tego dania, doskonale pasowały :)

  • Gość graszka napisał(a) z *.dip.t-dialin.net komentarz datowany na 2011/07/09 20:03:31:

    aaaaaa...najwazniejsze, ze smakowalo. Toz nie o nazwe chodzi:)))) Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne