Wpis

sobota, 07 maja 2011

Zupa z liści rzodkiewki

Wiedzieliście że liście rzodkiewki również są jadalne? Już nie muszą lądować w koszu, można z nich zrobić pyszną wiosenną zupę :) Jest smaczna, lekko pikantna, może nieco podobna do szczawiowej... Przy okazji przypominam o konkursie Tchibo i akcji  "warzywa w słodyczach  :) Przepis z pana Rafała z Artkulinaria z małymi zmianami.

Zupa z liści rzodkiewki

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • ok. 900 ml wywaru warzywnego lub drobiowego (w oryginale 300ml, ale powinno się wlać tyle bulionu by poziom płynu sięgał górnej granicy liści, nie będzie wtedy problemu z blendowaniem)
  • 50 g pora
  • sól, pieprz
  • śmietana 30% (opcjonalnie)

Liście rzodkiewki odciąć pozostawiając na bulwach ogonki o długości ok 1 cm. Liście zalać zimną wodą w misce. W małym garnku zagotować wodę i wrzucić rzodkiewki (9÷12 rzodkiewek, średnio na osobę 3 rzodkiewki) z pozostawionymi ogonkami. Gotować 10 minut. W tym czasie się odbarwią. Ugotowane rzodkiewki zalać zimną wodą, aby zostały delikatnie chrupkie. Odbarwioną skórkę delikatnie zeskrobać, odciąć ogonek, tak żeby można je było postawić na talerzu.

Wywar z jarzyn doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojonego na kawałki pora. Gotować 5-10 minut. Liście rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć do garnka z wywarem. Dodać 6-7 (surowych) rzodkiewek pokrojonych na kawałki. Gotowac kilka minut (5-10), a następnie zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Można zagęścić śmietaną (na zdjęciu bez zabielenia)

Na talerzu układamy ugotowane rzodkiewki. Wlewamy zupę tak, by rzodkiewki wystawały.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 07 maja 2011 15:03

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/07 15:26:36:

    wow, zupka wygląda świetnie, nie wiedziałam, że taką można zrobić :)

  • Gość goh. napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2011/05/07 15:37:12:

    hmm, intrygujące - nie wiedziałam, że można jeść liście rzodkiewki, piękna ta zieleń! :)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/07 16:38:39:

    Czytałam o pesto z liści rzodkiewki, ale o zupie nie słyszałam. Ciekawy przepis :)

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/07 18:35:20:

    znam ją:)
    pozdrawiam

  • trzcinowisko napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/07 22:41:44:

    widizałam, nie robiłam ale czuję sie zachęcona:)

  • nathalia8 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/07 23:18:53:

    ale świetnie wygląda!uwielbiam rzodkiewe ale lisci to ja jeszcze nie jadłam,,trzeba sprobować;)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/07 23:58:20:

    O, cóż to za intrygująca zupa! nie słyszałam jeszcze o takiej,ale chętnie bym skosztowała :)

  • Gość Nat. napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/05/08 00:50:21:

    Cudowna zieleń! Chętnie skosztowalabym zupki w TAKIM pięknym kolorze....szczególnie ze 'rzodkiewkowej' nigdy nie jadlam:)

    a najbardziej podobają mu się gotowane rzodkiewki na powierzchni - są po prostu cudne!
    Sciskam!!:))

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/08 08:54:01:

    z liści?
    ależ zaskoczenie! intrygująca.

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/08 10:42:15:

    Jak pięknie wygląda :)

  • maly-kuchcik napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/08 12:51:52:

    Widziałam juz ten przepis, ale za kazdym razem mnie zachwyca :)
    pozdrawiam
    ;D
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

  • aneladgam napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/08 14:59:39:

    PADAM DO NÓG! Straszne ze mnie skąpiradło i nawet tych liści zawsze mi żal!

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/09 14:48:37:

    to jednak z najpiękniejszych zup, jakie w życiu widziałam!

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/09 14:55:42:

    to jednak z najpiękniejszych zup, jakie w życiu widziałam!

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/12 14:49:52:

    fenomenalne zdjęcia. nie sądziłam że zupa może być fotogeniczna. no, ale to nie taka zwyczajna zupka;)

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/12 15:04:07:

    U kolejnej osoby widzę tę zupę i nie mogę doczekać się kiedy sama jej spróbuję :) Twoja dodatkowo ma taki zachwycająco optymistyczny kolor ;D

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/12 16:58:49:

    Soczyście zielony kolor:)

  • maamusi napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/15 16:27:03:

    jeden z najbardziej zaskakujących przepisów, na jaki ostatnio natrafiłam ;) świetne :)

  • marinia napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/16 19:07:01:

    Kolor nieźle daje po oczach :) Fantastyczna!

  • artkulinaria napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/21 10:40:35:

    Witam,
    proszę o wyraźne i jednoznaczne zawarcie w tekście informacji, że przepis jest mojego autorstwa i pochodzi z mojej strony.
    Zupa wielokrotnie była inspiracją, ale za każdym razem, nawet przy jej dużej modyfikacji, źródło były podane.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/21 10:50:40:

    Źródło jest przecież podane :) ale przesunę je wyżej, co by się pan nie stresował ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne