Wpis

poniedziałek, 23 maja 2011

Śledzie pieczone - akcja "Żydowskie smaki"

29.maja we Wrocławiu rozpocznie się XIII Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA. W ramach festiwalu organizowane są m.in. warsztaty gotowania koszernego i ekologicznego, a na zakończenie festiwalu odbędzie się wspólna szabatowa kolacja.

Ja, co prawda, do Wrocławia się nie wybieram, ale zostałam zaproszona do wirtualnego uczestnictwa w formie akcji "Żydowskie smaki" jako przyjaciel festiwalu :)  Bardzo chętnie poznałam nowe potrawy pochodzące z kuchni żydowskiej. Opublikuję je w najbliższych wpisach i podzielę się swoją opinią. Na początek wspomnę o Cebularzach, które były bardzo smaczne, a również wywodzą się z kuchni żydowskiej.

A dziś rozpoczynam od śledzi. Do tej pory nigdy nie spotkałam się z zapiekaniem solonych śledzi, ale powiem że danie jest smaczne, należy tylko bardzo dobrze wymoczyć śledzie, tak żeby nie były słone (najlepiej spróbować i się upewnić). Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Cymes czyli kuchnia żydowska i przepisy kulinarne z Izraela".

Śledzie pieczone

  • 2 duże solone śledzie*
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 3 cebule pokrojone w plasterki

Śledzie wymoczyć dobrze w wodzie, żeby nie były zbyt słone. Jeśli mają skórkę, to odfiletować. Filety zanurzyć w mleku, obtoczyć w mące (mleko zachować).

2 łyżki masła stopić na blaszce, ułożyć śledzie obok siebie, cebule położyć na śledziach, posypać grudkami masła, polać odstawionym mlekiem. Wstawić do nagrzanego na 190ºC piekarnik, piec pół godziny. Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem. 

* ja robiłam z połowy składników na 2 płatach śledzi solonych


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 23 maja 2011 08:56

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/23 09:34:59:

    kuchnia żydowska jest bardzo interesująca. ostatnio w antykwariacie kupiłam tę książkę i muszę w wolnej chwili ją przejrzeć. śledziowa propozycja bardzo interesująca;)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/23 10:03:10:

    Ciekawy przepis

  • konsti.apparecchiamo napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/23 11:53:14:

    Bardzo lubie takie zapiekane sledzie: moim zdaniem to bardzo dobry przepis, prosty i esencjalny.
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość cu napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/05/23 13:03:27:

    sledzi nie je sie z cebulka lecz oliwa i koperkiem. bledy w koszernej kuchni to laczenie cebuli i innych siarkowych produktowi z miesem...siarka [podobnie jak cynk] uposledza wchlanianie miedzi np. z wolowiny, ryb.

  • Gość beolhar napisał(a) z *.mmj.pl komentarz datowany na 2011/05/23 13:28:32:

    Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam takie śledzie! Aż mi ślinka cieknie!

  • Gość gitta napisał(a) z 212.160.148.* komentarz datowany na 2011/05/23 15:54:25:

    "sledzi nie je sie z cebulka lecz oliwa i koperkiem. bledy w koszernej kuchni to laczenie cebuli i innych siarkowych produktowi z miesem...siarka [podobnie jak cynk] uposledza wchlanianie miedzi np. z wolowiny, ryb"
    hahahaha
    dodaje do konkursu na najglupszy cytat miesiaca :-)

    przepis mniam
    aczkolwiek wole niesmazone - solone - z olejem i cebula
    smak dziecinstwa :-)

  • Gość Hanka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/05/23 16:00:54:

    @Cu - Mam kilka ksiażek o kuchni żydowskiej napisanych przez żydowskich autorów i w nich przepisy na śledzie łączą w sobie śmietanę, koper, buraki, ogórki konserwowe i wcale nie występuje cebula, ew. kilka piórek, jako ozdoba. Nie zmienia to postaci rzeczy, że uwielbiam śledzie z oliwą i cebulą.

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/23 16:26:46:

    Pięknie wygląda:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/23 21:19:20:

    Mniam, jak pysznie wyglądają!:))

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/23 21:25:57:

    ciekawy przepis:)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/23 22:30:38:

    dla mnie rewelacja!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne