Wpis

niedziela, 15 maja 2011

Sernik czekoladowo-pomarańczowy (marmurkowy) pieczony metodą gazetową

Najbardziej lubię serniki z twarogu, ale dla tego sernika zrobiłam wyjątek i skorzystałam z sera z wiaderka. Wyjątek zrobiłam dla smaku - mocno czekoladowy i pomarańczowy (najlepszy, jak to serniki, kilka dni po upieczeniu) oraz z ciekawości dla tej metody pieczenia. Metoda gazetowa* jest bardziej pracochłonna niż zwykłe włożenie blachy do piekarnika, ale jest z tym dużo śmiechu i radości ;)

Metoda gazetowa pieczenia sernika jest alternatywą dla pieczenia w kąpieli wodnej. Dzięki niej sernik nie opada, nie rumieni się nadmiernie i nie pęka.

Przepis stąd przetłumaczony przez Joannę, z kilkoma moimi zmianami - na spód dałam herbatniki+pierniczki, co dało niesamowitego aromatu, a część gorzkiej czekolady zastąpiłam mleczną i wg mnie jest to bardzo dobra zmiana :) Będę bronić serników z twarogu, ale mimo to polecam również do spróbowania tego sernika - zwłaszacza jeśli lubicie ser, czekoladę i pomarańczę :)


Sernik czekoladowo-pomarańczowy pieczony metodą gazetową

Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm, ja piekłam na nieco większej, przez co sernik był niższy.

Składniki:
Spód:

  • 1 opakowanie ciastek Digestive ( 144 g) - u mnie herbatniki + 3 pierniki
  • około 50 – 60 g masła

Masa serowa:

  • 750 g sera śmietankowego ( kremowego), zawierającego powyżej 20% tłuszczu, (np. naturalny Delfiko, śmietankowy MilkLand czy Zielona Łąka z Biedronki)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 5 dużych jajek
  • 2÷ 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżki otartej na drobnej tarce skórki pomarańczowej
  • 75 g gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - u mnie pół na pół z mleczną

 Wykonanie:
Przełożyć ciastka do woreczka z grubej folii, rozkruszyć wałkiem na proszek.
Roztopić masło w rondelku lub w mikrofalówce, połączyć z pokruszonymi ciastkami, wymieszać. Powstałą masę ugnieść na dnie tortownicy tworząc spód ciasta. Zapiekać go w temperaturze 180 - 190 stopni przez 10 minut. Schłodzić.

Przygotować masę serową:
W misce wymieszać ser z cukrem, mąką, skórką i sokiem z pomarańczy. Dodawać po jednym jajku, mieszając tylko do połączenia składników. Nie miksować! Odlać 2 szklanki masy do drugiej miski i wymieszać ją ze stopioną i lekko przestudzoną czekoladą. Pozostałą masę serową wylać na podpieczony spód. Łyżką nałożyć masę czekoladową na masę serową.
Końcem wąskiego noża wymieszać obie masy, tworząc efekt marmuru.
Tortownicę z sernikiem umieścić na blasze do pieczenia.

Piec można w kąpieli wodnej (około 55 – 60 minut w 160°C + około 30 minut po wyłączeniu, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika). 

W przypadku wyboru metody gazetowej pieczenia owinąć obręcz tortownicy przygotowanymi wcześniej opaskami z namoczonych gazet*. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut. Potem wyjąć, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zmienić opaski na nowe (namoczone w wodzie) i piec około 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na metalową podstawkę do wystudzenia. Po 10 minutach objechać nożem brzegi ciasta i zdjąć obręcz tortownicy. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, a potem wstawić na noc do lodówki ( najlepiej w zamkniętym pojemniku na tort).
Następnego dnia można dowolnie udekorować. Kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.


*metoda gazetowa - Obręcze z gazet wykonujemy składając kilka razy arkusze gazety tak by była wysokości blachy. Najlepiej żeby była to gazeta bez kolorowego druku (papier niebarwiony i niebłyszczący). Kilka takich opasek namaczamy w misce z wodą i "oblepiamy" nimi tortownicę.

Przepis dołączam do edycji letniej Sernikowo II :)

Smacznego!

P.S. Konkurs Tchibo uważam za zamkniety. Teraz muszę podjąć bardzo trudną decyzje kto zdobędzie nagrody.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 15 maja 2011 08:59

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nobleva napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/15 09:23:06:

    Piekłam kiedyś sernik czekoladowo-pomarańczowy z przepisu z blogu Majanki i był pyszny! Muszę wypróbować tą gazetową metodę, do tej pory nie chciało mi się tak bawić, ale mój ostatni sernik tak mi siadł, że stwierdziłam, że następnym razem będę musiała. Twój jest pięknie upieczony więc chyba warto. Pozdrawiam :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/15 10:02:56:

    Wspaniały sernik:)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/15 10:16:00:

    uwielbiam takie łaciate wypieki :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/15 10:37:56:

    pomarańczowo-czekoladowy mniammm musi byc pyszny...cudnie wygląda...;):)

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/15 10:44:02:

    Piękny serniczek i do tego smak pomaranczy,mniam. O metodzie gazetowej wcześniej nie słyszłam, ciekawy pomysł :)

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/15 12:32:50:

    i u mnie sernik czekoladowo-pomarańczowy z kąpieli wodnej. Jak mniemam Twój równie pyszny:)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/15 21:06:22:

    pięknie się udał

  • monica-wino-i-oliwki napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/16 09:27:30:

    Sernik wygląda bardzo apetycznie :)
    I ta metoda gazetowa, intrygująca :)

    Pozdrawiam!

  • Gość AiShinigami napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2011/05/16 09:30:20:

    O - to ażeby serniczek podczas pieczenia nie pękał mnie nieznana metoda jeszcze jakaś istnieje? Dziękuję! - muszę ją koniecznie przy najbliższej sposobności wypróbować ^_^'

    Twój serniczek wygląda smakowicie!
    Połączenie aromatycznej czekolady, świeżej pomarańczy i aksamitnego sera - uwielbiam!
    Pozdrawiam,
    AiS

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/17 04:00:17:

    Sernik uwielbiam. Czekoladowo-pomarańczowy, to dla mnie super! Pięknie wygląda!!:)

  • Gość Grace napisał(a) z 164.61.210.* komentarz datowany na 2011/05/17 09:45:49:

    Ładnie wygląda, taki łaciaty jak dalmatyńczyk. Muszę wypróbować metodę ,,gazetową", bo jestem ciekawa jaki jest nieopadający sernik :) Pozdrawiam,

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/17 19:23:41:

    Chantel, cudny sernik zrobiłaś! odpisałam przepis, bo tak mi sie spodobał, że chcę upiec :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/17 22:39:16:

    dziękuję i życzę smacznego :)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/20 13:00:59:

    Metoda gazetowa, cóż człowiek ciągle uczy się czegoś nowego. Sernik bardzo apetyczny ;]

  • ilka_86 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/23 20:06:35:

    bardzo ładny ten Twój serniczek:) robiłam kiedyś podobny, sernik zebrę, był przepyszny:) pozdrawiam

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/02 13:37:17:

    Ten serniczek to cos dla mnie. Pycha! :)

  • talablaska napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/05 18:44:14:

    uwielbiam tego typu serniczki, na ciasteczkowym spodzie- mniam, mniam!!!

  • Gość Joanna napisał(a) z *.chelm.mm.pl komentarz datowany na 2012/03/28 11:34:26:

    Chciałam tylko dodać link do przepisu:
    www.cincin.cc/index.php?showtopic=22993&hl=sernik
    Pozdrawiam - Joanna

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/28 12:15:17:

    Joanno - link jest w tekście: " Przepis stąd przetłumaczony przez Joannę, z kilkoma moimi zmianami...", przepraszam, że się nie podświetla na kolorowo, po prostu w tym szablonie nie ma takiej automatycznej opcji, w starym szablonie podświetlało...

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne