Wpis

wtorek, 24 maja 2011

Kruche ciasto z bezą makową - akcja "Żydowskie smaki"

Dziś kolejny wpis w ramach wirtualnego uczestnictwa w Festiwalu SIMCHA. Dziś coś słodkiego - kruche ciasto z bezą makową. Ciasto nieskomplikowane, a bardzo smaczne. Jedyne co bym zmieniła to zmniejszyłabym ilość cukru w bezie. Przepis z drobnymi zmianami z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Cymes czyli kuchnia żydowska"

Kruche ciasto z bezą makową (na tortownicą o średnicy 20cm)

spód:

  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1,5 szklanki przesianej mąki
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru pudru (lepiej mniej - ok.3/4 szklanki)
  • 1 szklanka maku (w oryginale zmielony, wg mnie nie ma potrzeby)

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać.

Masło i cukier utrzeć, wymieszać z żółtkami i aromatem waniliowym. Masę wymieszać z mąką. Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką. Lekko przyciskając ciasto rozprowadzić po dnie foremki.

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, ubić na lśniącą masę, lekko wymieszać z makiem. Masę makową ułożyć na cieście, wyrównać.

Piec w 180ºC na złoty kolor ok. 25 minut (u mnie dłużej, bo nie chciał mi się dopiec spód)


Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 24 maja 2011 07:59

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/24 08:18:06:

    ale fajnie wygląda!

  • burczymiwbrzuchu napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/24 09:31:25:

    Prezentuje się rewelacyjnie!

  • Gość alebabka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/05/24 09:56:10:

    piękne kolory:)

  • Gość Marta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/05/24 10:17:16:

    Moja babcia, zawsze nam takie piekła, kiedy nie chciało się jej robić tortu makowego :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/24 15:22:41:

    uroczy trójkącik!
    ta beza jest świetna!

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/24 20:37:21:

    fajne ciasto:)

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/24 20:50:17:

    pysznie wygląda !

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/25 10:42:35:

    ale ono jest piękne!

  • krokodyll8 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/25 18:42:01:

    Ciekawie wygląda, takie dwukolorowe. Lubię w tych przepisach wlasnie łatwosć wykonania. To domowe receptury, na które trzeba gdzieś znaleźć czas. Kugiel, który przygotowałam też miał podaną zbyt dużą ilosć cukru, prawie dwukrotnie,. Od razu zmniejszyłam. kiedys chyba wszystko musiało być słodsze. ;-) Pozdrawiam ciepło :-))

  • Gość gruszka napisał(a) z 78.133.227.* komentarz datowany na 2011/05/26 08:12:08:

    ta makowa beza mnie zaintrygowała! :D

  • tylkosprobuj.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/26 21:42:32:

    świetnie się prezentuje!

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/27 11:20:52:

    Najbardziej intryguje mnie ta beza makowa, jest cudowna:) Całe ciasto oczywiście wygląda pięknie:)

  • Gość wyspowiczka.3 napisał(a) z *.pi.shawcable.net komentarz datowany na 2011/06/15 20:03:08:

    mak w takiej ilosci koniecznie powinien byc zmielon bo inaczej nie bedzie strawialny tylko w calosci przez ciebie przepodrozuje

  • Gość Wojtek napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2013/11/13 14:17:31:

    Popieram Wyspowiczka3 - również moim zdaniem zmielenie maku jest konieczne.
    Poza tym mak surowy ma nieprzyjemny posmak surowizny - nie wyobrażam sobie maku bez zalania go wrzącym mlekiem, następnie odstawienia (nawet na całą noc) w tym mleku - potem gotowaniu przez kwadrans... Po odsączeniu - mak do zmielenia i dopiero wtedy gotów.
    Tak się przygotowuje mak do makowców i wydaje mi się, że inaczej będzie niesmaczny!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne