Wpis

poniedziałek, 30 maja 2011

Kokosowo- bananowe makaroniki - bez mąki, bez jaj, bez cukru

Dziś przepis dla tych którzy muszą wykluczać pewne produkty ze swojej diety, jak i dla osób które lubią owocowe smaki :) Korzystamy tutaj z naturalnej słodyczy daktyli i bananów, nie trzeba więc dodawać cukru. Ciastka mają być chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Przepis stąd.

Kokosowo-bananowe makaroniki

  • 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki - u mnie więcej)
  • 150 g daktyli bez pestki
  • 1÷1,5 szklanki wiórków kokosowych (100 g)

Banana i daktyle miksujemy na gładką masę (jeśli nie mamy super ostrego sprzętu to lepiej najpierw zmiksować banana i dodawać po trochu pokrojonych daktyli). Dodajemy wiórki i mieszamy. Masa powinna być miękka, ale nie płynna. U mnie po dodaniu 1,5 szklanki wiórków, okazało się, że masa jest zbyt twarda i dodałam więcej banana. Także lepiej dodawać wiórki po trochu i sprawdzać gęstość. Gdy masa nie będzie zbyt gęsta, to możemy wyciskać ciastka przez szpryce. Ja lepiłam kulki i je lekko spłaszczałam. Piec w 160°C przez 17÷20 minut. Wyjąć, wystudzić. 

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 30 maja 2011 09:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/30 09:39:17:

    W życiu nie pomyślałabym, ze tylko z tych 3 produktów można zronbic tak piekne ciastka...rewelacja:) pozdrawiam

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/30 11:00:54:

    Rewelacyjne ,a czy daktyle można zastąpić czymś innym bo nie bardzo je lubię

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/30 11:09:01:

    Lutka myślę że tak. Daktyle jednak nadają smak, więc jeśli nie lubisz to możesz pokombinować np. z suszonymi morelami lub suszonymi śliwkami. Powinno się udać :)

  • Gość Bezsosiku napisał(a) z *.gorzow.mm.pl komentarz datowany na 2011/05/30 15:50:35:

    Musimy przyznać, że są dość oryginalne. Nie jesteśmy fankami dużej ilości cukru w postaci tego tradycyjnego białego kryształu. Takie ciasteczka muszą być bogatsze w składniki odżywcze niż te tradycyjne (w końcu mają suszone owoce). Ciekawie się zapowiada...

  • Gość Doctor napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/05/30 20:41:16:

    Trzy składnikowe ciasteczka? Jak widać da się i tak - i to z jakim świetnym efektem!:)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/30 20:51:23:

    bardzo fajne ciasteczka i bardzo zdrowe:)

  • Gość aneta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/05/31 08:17:02:

    Bardzo ciekawe połączenie. Mówiąc szczerze daktyli jeszcze nigdy nie jadłam, ale może jest to najlepszy czas na wypróbowanie go w twoich ciasteczkach:)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/31 14:37:09:

    robię podobne ciasteczka, ale z płatków owsianych i uwielbiam je :)

  • Gość Ola napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/05/31 22:08:20:

    przeczytałam "bez mąki, bez jaj" i jakoś mnie to nie zdziwiło, ale "bez cukru"? i kiedy zobaczyłam w przepisie daktyle już wiedziałam, że "bez cukru" to moje najulubieńsze określenie jeśli w zamian mają byc daktyle :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/31 22:31:25:

    oj daktyle sprawiają, że ciastka są naprawdę słodkie :) plus oczywiście dojrzały banan też robi swoje :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/31 23:23:45:

    Cudowne małe przyjemności:)

  • gruszkazfartuszka napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/01 11:41:35:

    super pomysł! :)

  • dagmara_65 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/01 23:37:19:

    Wspaniałe ciasteczka, a towarzystwo tych przepięknych kwiatów dodaje im jeszcze większej apetycznosci! Pozdrawiam :)

  • monica-wino-i-oliwki napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/02 09:15:11:

    Pierwszy raz widzę makaroniki bez jaj :) Bardzo sympatyczne ciasteczka :)

  • Gość Evitaa napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/06/08 08:08:21:

    Oryginalne! Wyglądają kusząco, trzeba będzie spróbować :)

  • Gość Małgosia napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2011/07/27 18:14:35:

    Witam, fantastyczne ciasteczka, pyszne i zdrowe. Jeśli lubicie takie łakocie może mielibyście ochotę spróbować mojego równie zdrowego (bez odrobiny cukru) ciasta bananowego? Zapraszam tutaj: zdrowienaturalnie.blogspot.com/2011/07/na-miy-poczatek.html

  • Gość hałsłajf napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/03/30 20:32:24:

    Idea przednia, ale zabrakło jednej uwagi, która spowodowała kulinarną katastrofę...
    Nie można piec ich na papierze do pieczenia.
    Przykleiły się na amen;). Pewnie dla doświadczonych piekarzy to oczywiste...

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne