Wpis

wtorek, 10 maja 2011

Fondant al cioccolato

Dziś czekoladowo :) Lubicie brownies? ja tak, dlatego przygotowałam coś bardzo podobnego, -  te same składniki, inne proporcje. Smaczne, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach. Idealne do lodów waniliowych. Przepis Butterfly. Jeśli interesuje Was przepis na klasyczne brownies, przepis tutaj KLIK, zapraszam też na czekoladowo-miętowe brownies KliK

Fondant al cioccolato

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła (lub margaryna)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki czubata
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub olejku waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • kakao lub cukier puder do posypania

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej (czekoladę i masło wkładamy do miski i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą, co jakiś czas mieszamy). Następnie ostudzić. Do garnka wbijamy całe jajka, dodajemy cukier, sól, wanilię, mąkę, cukier waniliowy. Wszystko miksujemy z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Pieczemy 25 minut*. Nie dopiekamy do końca. Zostawić do ostygnięcia w formie, następnie przełożyć na talerz i przechowywać w lodówce przez min. 2 godziny (ale nie na noc). Wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem. Posypać kakao lub cukrem pudrem.

* Ciasto nie będzie rosło, więc jeśli chcemy wyższe, to powinniśmy piec w tortownicy ok. 20 cm. Ja chciałam żeby ciasto było niskie, więc piekłam w prostokątnej blaszce -ok.33x20cm. Blachę wykładamy papierem i smarujemy masłem. Ciasta nie dopiekamy, wtedy smakuje najlepiej. Dlatego skróciłam czas pieczenia do 20 minut.

Smacznego!


Przy okazji przypominam o konkursie Tchibo oraz o akcji "warzywa w słodyczach". Z sezonowych warzyw możecie użyć rabarbaru :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 10 maja 2011 07:53

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/10 08:16:15:

    też lubie to ciężkie, czekoladowe ciasto ;]
    tyle w nim czekolady... ;]

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/10 08:43:31:

    myślę, że by mi smakowało to czekoladowe cudo :)

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/10 10:10:53:

    smakowite :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/10 13:26:51:

    to ciasto jest dla mnie idealne :)

  • monica-wino-i-oliwki napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/10 16:02:54:

    Pewnie, że lubimy :)
    Ciacho fantastyczne :)

  • nathalia8 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/10 18:38:20:

    o mniam!jak dla mnie super!

  • maly-kuchcik napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/10 22:22:37:

    Robiłam coś takiego i jest rewelacyjne :)
    czekoladowo mi.
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/12 00:09:34:

    Zrobię na pewno..wygląda apetycznie!! Zapisuję sobie!:)

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/12 14:49:08:

    ale pyszności- jak dla mnie rewelacja;)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/15 08:43:30:

    A ja lubię takie cienkie, niewyrośnięte ciasta czekoladowe - bo są niesamowicie bogate smakowo i aromatyczne.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne