Wpis

czwartek, 14 kwietnia 2011

Pascha

Dziś wielkanocne smaki - przygotowałam paschę. Jest to tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego. Rosyjską tradycyjną paschę robi się przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody i od zawsze obciążone były religijnymi znaczeniami symbolicznymi, także w chrześcijaństwie. Dodatki do paschy - cukier, bakalie itp. są produktami luksusowymi, symbolizującymi bogactwo i dobrobyt. Kształt ściętej piramidy symbolizować ma Grób Chrystusa.

Pascha jest dość czasochłonna, ale smak wynagradza wszystko :) Nie należy żałować dodatków, ponieważ to one tworzą głównie smak paschy, który idealnie podkreśla ser.

Pomysł na przepis zaczerpnięty z Wielkiego Żarcia. Dodaję do akcji "Wielkanocne smaki"

Wersja do druku klik

PASCHA WIELKANOCNA

 

Składniki

  • 2  litry świeżego mleka (nie UHT)
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 0,5 litra ukwaszonej śmietany 18%
  • 6 jajek
  • 250 g dobrego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru

W zależności od upodobań:

  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów laskowych lub/i  włoskich
  • 50 g mieszanych skórek kandyzowanych
  • 10 czerwonych wisienek kandyzowanych

(podane ilości są przybliżone)

Wykonanie

  1. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodać z pozostałością do mleka i zagotować. Gdy nie mamy laski wanilii dosypujemy do mleka cukier waniliowy i gotujemy.
  2. Ubić jajka ze śmietaną. Wlać do wrzącego mleka. Gotować na małym ogniu do oddzielenia się twarożku i półprzezroczystej serwatki (ok. 20-30 minut), często delikatnie mieszając. Usunąć laskę wanilii.
  3. Sitko (lub durszlak) wyłożyć podwójną gazą lub, jeśli nie mamy gazy, czystą bawełnianą białą ściereczką. Przełożyć masę chochelką dokładnie odciskając aby oddzielić twarożek od serwatki. Dodatkowo na koniec wykręcić, tak aby twarożek był suchy. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Migdały sparzyć, obrać ze skórek. Można uprażyć na złotobrązowo  na suchej patelni. Również orzechy można uprażyć w ten sposób. W przypadku orzechów laskowych, po uprażeniu można przełożyć je na suchą serwetkę i pocierając obetrzeć z suchej łupinki.. Orzechy posiekać, rodzynki odsączyć.
  5. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po trochu ostudzonego twarogu. Powinno się to robić w makutrze (gliniana miska z wypustkami wewnątrz), w razie braku można utrzeć mikserem, a na koniec drewnianą łyżką. Po utarciu połączyć z dodatkami i wymieszać.
  6. Wybraną formę wyłożyć gazą zwilżoną serwatką (może być ta sama). Przełożyć masę dokładnie dociskając łyżką. Włożyć do lodówki na min. 3-4 godziny lub na noc, podkładając pod spód talerz, ponieważ może jeszcze się oddzielić pozostała serwatka. Wyjąć obracając formę do góry dnem. Przystroić orzechami, migdałami lub owocami kandyzowanymi.

Uwagi:
Najlepiej gdy naczynie do paschy ma otwór w dnie (np. czysta gliniana doniczka) aby serwatka mogła swobodnie wypływać. Wierzch należy obciążyć, aby wspomóc jej wyciekanie.
Można tworzyć dowolne opcje dodatków w zależności od upodobań. Przykładowo:
Pascha czekoladowa – kawałki czekolady, zapach rumowy, rodzynki, orzechy
Pascha kokosowa – wiórki kokosowe, malibu
Pascha gruszkowa – kawałki gruszki z puszki, czekolada, zapach rumowy
Pascha orzechowa – migdały, orzechy laskowe, włoskie
Rodzynki można namoczyć gorącej wodzie z dodatkiem  rumu.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 14 kwietnia 2011 16:47

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/14 16:54:40:

    jeny jak ja dawno nie jadłam paschy.juz chyba nawet nie pamietam jak smakuje

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/14 17:02:58:

    Jaka ładna jest! :))

  • z_naszego_albumu napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/14 18:14:33:

    Wygląda smakowicie, może skuszę się i zrobię te wspaniałości.

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/14 19:23:09:

    Nigdy nie robiłam, jadłam u rodziny _Twoja wygląda wspaniale, może się skuszę :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/14 19:30:49:

    Ojej, ale bym zjadła:)

  • Gość ania napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.eranet.pl komentarz datowany na 2011/04/14 19:52:48:

    Wow, jest przecudna :-)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/14 21:08:36:

    No to w weekend muszę zaopatrzyć się we "wsiowe" mleko i biorę się do dzieła! :)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/14 21:52:42:

    nigdy nie robiłam paschy, a wygląda smakowicie

  • cukrowawrozka napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/14 22:49:25:

    a ja w tym roku szykuję się do mojej pierwszej paschy. :)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/15 20:54:59:

    Nigdy nie jadlam, ale bardzo bym chciala bo wyglada smakowicie :)

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/16 16:12:43:

    Pychotka,mniam:)

  • wedith napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/25 16:00:32:

    Jak najbardziej jestem za zrobieniem paschy, rozpoczynając od mleka, niestety ja w tym roku poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowy twaróg (ale smakowało:) . Super deser!

  • nathalia8 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/03 21:31:37:

    wygląda pięknie i smacznie!

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/15 17:47:51:

    Piękna! :)

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/19 10:00:24:

    nie jadlam ale chętnie sprobuje wyglada tak smacznie:D

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne