Wpis

czwartek, 03 marca 2011

Red bean cake

Ciasto z czerwonej fasoli jest dosyć ciekawe. Fasola nadaje ciastu wilgotności i zastępuje mąkę. Generalnie dobre w smaku, ale dodałam nieco za dużo olejku rumowego, którego w nadmiarze nie jestem w stanie znieść ;) Także ja byłam średnio zadowolona. Rodzinka natomiast nie narzekała. Dobre np. z dżemem. Fasola może być zarówno biała, jak i czerwona. Podobno gdy doda się kakao, to smakuje podobnie do brownie. Możemy także dodać przyprawy do piernika, albo jabłek oprószonych cynamonem. Przepis inspirowany pomysłem Nurbiki. Przepis przygotowany w ramach akcji "warzywa w słodyczach"

Red bean cake

  • Puszka czerwonej fasoli (400 g przed odsączeniem, 220 g po odsączeniu)
  • 4 jajka - osobno białka, osobno żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej czarnej herbaty
  • kilka kropel zapachu rumowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki fruktozy (cukier ok. 5 łyżek lub więcej, najlepiej dostosować do smaku)

Wykonanie

Utrzeć żółtka z fruktozą na puszystą masę, dodać tłuszcz, następnie herbatę, proszek, sodę. Wymieszać. Dodawać po trochu zmielonej na gładką masę fasoli. Jeśli będzie za gęste dodać łyżkę mleka. Ubić białka z pozostałą łyżką fruktozy. Przełożyć białka do masy i wymieszać. Piec 55 minut w 160÷180°C. Blaszka 20x26x7 cm

red bean cake

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 03 marca 2011 10:04

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/03 11:09:48:

    Bardzo jestem ciekawa ciasta z fasolą. Trzeba będzie kiedys spróbować:) Ładny ma kolor :)

  • annas1964 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/03 15:52:41:

    Fasolę bardzo lubię a jej obecność w cieście jest bardzo intrygująca:)
    Pozdrawiam:)

  • Gość kamaria napisał(a) z 87.99.51.* komentarz datowany na 2011/03/03 16:14:54:

    a to ciekawe! o cieście z fasolą jeszcze nie słyszałam. trzeba będzie spróbowac :)

  • aneladgam napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/03 20:08:40:

    Ciasto z kapustą kiszoną okazało się takim hitem, że to z czerwoną fasolą też muszę zrobić :)

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/03 20:16:41:

    Oooo...ja również pierwsze słyszę o takim daniu! Ale wygląda apetycznie, a że fasolę lubię to i po ten przepis sięgnę;)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/03 21:03:58:

    aneladgam to ciasto nie umywa się do tego z kapustą. Jest ok, ale dla mnie zachwytu nie było. Co innego to czekoladowe... ;)

  • wykrywaczsmaku napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/03 21:17:08:

    bardzo intrygujący przepis :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/05 11:27:16:

    intrygujące..

  • entheos napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/08 20:26:45:

    Czy to naprawdę jest smaczne? :D Ciasto dyniowe... marchewkowe... ale fasolowe?! ;) Dziękuję za udział w moim candy i zapraszam jeszcze dziś wieczorem na wyniki losowania :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/08 21:25:07:

    nie smakuje fasolą :) Jest całkiem ok, można kombinować z dodaniem kakao i odpowiedniej dla siebie ilości cukru.

  • monica-wino-i-oliwki napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/09 08:47:49:

    Wygląda intrygująco...z fasolą ? To ci dopiero ;) Ja nie z tych co boją się nowych smaków i wyzwań, więc z chęcią ukradnę ci kawałek :)

  • tylkosprobuj.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/10 09:47:09:

    ciekawe bardzo, intrygujące wręcz :)

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/10 12:01:23:

    Swietne! Choc to z kiszona kapusta i czekolada nadal jest pierwsze na mojej liscie zaskakujacych polaczen smakowych :)

    Pozdrawiam!

  • Gość sylwik napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2011/03/11 20:29:28:

    dziwne wydają mi się te warzywa w słodyczach, rozumiem że fasola zastępuje mąkę, ale kapusta kiszona właściwie po co jest? może się kiedyś odważę, narazie jestem zaskoczona! ;)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/13 09:42:32:

    Uwielbiam fasole ale pod postacia ciasta jeszcze nigdy nie jadlam! Baaardzo ciekawy przepis! Pozdrawiam :)

  • bjedronaa napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/21 13:45:23:

    Kolejne ciasto z warzywem, które KONIECZNIE muszę upiec wbrew niezadowoleniu brata (bo jak można dodać marchewkę/buraki/cukinię/fasolę do ciasta?!?!) ;)

  • burczymiwbrzuchu napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/31 11:48:06:

    Bardzo intrygujące, tego jeszcze nie było! Jestem bardzo ciekawa jak smakuje:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne