Wpis

piątek, 18 lutego 2011

Ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną i kremem z majonezu

Tak, tak dobrze przeczytaliście. Jeśli myślałam, że ciasto czekoladowe bez jaj i z octem jest najdziwniejsze, to to ciasto pobija ten rekord ;)  I wiecie co Wam powiem? Mimo zadziwiającego składu, jest przepyszne. Wilgotne i bardzo, bardzo czekoladowe. Nic a nic nie czuć kapusty, ani majonezu. Trzeba tylko dać temu ciastu kilka godzin, może noc, na połączenie się smaków i będzie zachwycało. Jeśli lubicie brownie, to polubicie i to ciasto :)

Ciasto przygotowałam na czekoladowy weekend oraz moją akcję - warzywa w słodyczach, do której serdecznie zapraszam (przeczytać o niej możecie w poprzednim poście) :) Eksperymentujcie w kuchni, to się opłaca!

Inspiracja tutaj, aczkolwiek zmieniłam wykonanie i nieco składniki ;) Lista jest długa, ale ciasto łatwe w wykonaniu.

Ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną i kremem z majonezu

Ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną i kremem z majonezu

Składniki na ciasto:

  • 170 g masła lub margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki ciemnego kakao (niesłodzonego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka kapusty kiszonej, wypłukanej, odciśniętej i bardzo drobno pokrojonej
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich (w oryginale pekan)

Krem:

  • 340 g rozpuszczonej ciemnej czekolady (u mnie 3 czekolady po 100g: mleczna, mleczna z orzechami, deserowa)
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich, posiekanych (można dać 2/3 szklanki, w oryginale pekan)

Ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną i kremem z majonezu

Wykonanie:

Margarynę (lub masło) rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Kapustę namaczamy w wodzie (u mnie moczyła się tak długo, że straciła smak, więc dodałam odrobinę kwaśnej dla eksperymentu ;)). Następnie odciskamy ją na sitku i drobno kroimy.

Mieszamy w misce wszystkie suche składniki (oprócz orzechów i wiórków)

W innym naczyniu ubijamy całe jajka z cukrem waniliowym, dodajemy następnie ekstrakt waniliowy, wlewamy margarynę i przesypujemy odrobiną mieszaniny suchych składników. Wszystko miksujemy. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki i wodę. Wszystko miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę, orzechy i wiórki. Wszystko mieszamy.

W oryginale ciasto dzieli się na 3 części i piecze każdą osobno w tortownicy Ø23cm (ok 20÷25 minut każda część lub do suchego patyczka w 170°C).

Ja piekłam od razu całe ciasto w tortownicy Ø25cm,ok 60 minut lub do suchego patyczka w 180°C. Na końcu włączyłam trochę termoobieg, bo mi się nie chciało czekać, ale nie jest to konieczne ;)

Upieczone ciasto studzimy w formie przez 10 minut, następnie wyjąć z formy i dalej studzić.

Krem: Czekoladę łamiemy, wkładamy do naczynia i ustawiamy naczynie na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczamy. Ostudzić. Część czekolady zostawimy na wierzch do polania. Resztę łączymy z majonezem, dodajemy ekstraktu waniliowego. Ja dodałam też połowę wiórków i wszystkie orzechy. Mieszamy. Bez wiórków jest nieco tłuste i ma posmak majonezu, jednak po połączeniu wszystkiego i (najlepiej) zostawieniu ciasta na noc, posmak ten zupełnie zanika.

Krem nakładamy na każdy z upieczonych placków, układamy jeden na drugim (w przypadku pieczenia osobnych placków) lub przekrawamy upieczony placek na trzy części i przekładamy kremem. Na wierzchu pokrywamy placek polewą i ozdabiamy resztą wiórków kokosowych.

Najlepsze na drugi dzień. Warto też czymś przykryć ciasto na ten czas, żeby nie obsychało.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 18 lutego 2011 16:56

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Mirabelka napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/02/18 17:08:05:

    Jestem w absolutnym szoku! :) Chyba już nic mnie nie zaskoczy :) ciasto majonezowe robiłam kilka razy i jest ok, majonez po prostu zastępuje tłuszcz i jajka, ale kiszona kapusta? :D nie zmienia to faktu, że ciasto wygląda przepysznie i chętnie bym go spróbowała :)

  • mihrunnis_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 17:11:55:

    Wow, dla samych składnikow warto je zrobić :-) pozdrawiam

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 17:16:12:

    O, kurczę!!!
    Jak smakuje to ciacho???

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 17:19:03:

    Andziu ciasto smakuje bardzo, bardzo czekoladowo :) na drugim miejscu są wiórki i orzechy, które się komponują z czekoladowością ciasta :) jest słodkie i smaczne :)

  • blue_megi napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 17:26:16:

    przerażający skład :) ale z ciekawości spróbowałabym...
    pozdrawiam :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 17:40:26:

    Ciasto bardzo intryguje, jak większość chętnie bym skosztowała ....

  • elishafciarka napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 17:54:37:

    intrygujące! chyba spróbuję :-)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 18:20:51:

    Nie no z kapustą? O takim jeszcze nie słyszałam.

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 18:38:05:

    No proszę! Ależ zaskoczenie! Czytałam dwa razy, by się upewnić!
    A już myślałam, że piekąc brioszkę z awokado zamiast masła robię coś zaskakującego, ale ten przepis przebija wszystkie! Niesamowite!
    Pozdrawiam:)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 19:48:50:

    Bardzo zaskakujące w składnikach ,a le jak widać efekt końcowy znakomity , ciasto wygląda bardzo pysznie :)
    Ja się przyznam ,że już dość dawno trafiłam na przepis co miał w składzie kiszoną kapustę i czekoladę u Nami-nami i kilka razy miałam się za nie wziąć ,ale jakoś tak zeszło :D o te ciasto
    nami-nami.blogspot.com/2007/12/david-lebovitz-chocolate-cake-with.html

  • aneladgam napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 19:50:21:

    Zestaw tak szokujący, że aż spróbuję!

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 19:50:53:

    Ja naprawdę uwielbiam eksperymenty w kuchni. Jednak to ciasto przerasta wszelkie moje wyobrażenia... Nie mam chyba do niego odwagi. ;)

  • tortowo napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 20:15:31:

    zabrzmiało ciekawie, jeszcze zastanawiam się jak smakuje

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 20:27:06:

    takim polaczeniem to mnie zaskoczylas... bardzo ciekawa jestem smaku tego ciasta:)

  • urszula_d73 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 21:01:13:

    Nie lada połączenie, ciekawe i bardzo intrygujące.

  • Gość Kubełek Smakowy napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2011/02/18 21:10:48:

    Odważne, nie ma co.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 21:36:27:

    Nie no jestem w szoku :-)) Wow! O takim cieście to ja nie słyszałam. Świetnie wygląda, niesamowity przepis wyszukałaś. Jestem pod wrażeniem tego połaczenia i wiesz...chętnie bym skosztowała:)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/18 22:36:11:

    odważna kombinacja :) przepis zapisuję, bo naprawdę jest bardzo intrygujący

  • Gość Usagi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/02/18 23:39:06:

    Ciasto z kapustą kiszoną? Pobiłaś wszystkich, szok totalny :)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/19 07:13:08:

    Nie wiem jeszcze kiedy, ale na pewno niebawem spróbuję :)
    Miłego weekendu Ci życzę!

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/19 07:36:11:

    Ale zaskoczenie! Nie wpadłabym na to, żeby dodac kapuste kiszoną do czekolady. Ale mnie zaciekawiłaś! :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/19 08:13:06:

    Jestem kolejną zszokowaną osobą:)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/19 09:05:05:

    ojej, to dopiero coś dla hardcorów :) bardzo jestem go ciekawa ale nie wiem czy odważę się zrobić

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/19 09:36:07:

    Właśnie podnoszę się z ciężkiego szoku :) Nie wiedziałam, że coś takiego jest w ogóle możliwe...;)

  • wykrywaczsmaku napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/19 20:48:37:

    Prezentuje się niezwykle apetycznie!Zapraszamy serdecznie na nasz nowy portal kulinarno - fotograficzny :) wykrywacz-smaku.pl/

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/20 05:49:17:

    Bardzo zaskakujące składniki, ale już nieraz się przekonałam, że warzywa dodają słodkościom tego czegoś co sprawia, że są jeszcze lepsze:) Pozdrawiam!

  • fantazjemagdyk napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/20 10:48:31:

    majonez, kapusta kiszona szokujące składniki jak na ciasto :) jednak tym bardziej kusi, żeby wypróbować :) wygląda bardzo apetycznie :) pozdrawiam !!

  • aneladgam napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/20 11:03:21:

    UPIEKŁAM! JEST WSPANIAŁE!

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/20 11:23:31:

    Zadziwilaś mnie, ale ja lubie eksperymenty i wierzę, że dobrze smakuje :)

  • Gość laura napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/02/20 11:27:04:

    bardzo, bardzo frapujące składniki... trzeba będzie wypróbować...

  • justinek222 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/20 22:09:36:

    Bardzo dziwne składniki jak na ciasto, wręcz niesamowita jest obecność kiszonej kapusty, ciekawe... :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/21 08:22:54:

    po przeczytaniu posta osłupiałam :) jestem niesamowicie ciekawa smaku tego ciasta

  • tjaryma6 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/21 19:33:29:

    To, że nie czuć majonezu i kapusty, wcale mnie nie zadziwia. Tyle, że nikt jeszcze nie przekonał mnie, że dodawanie kapusty, buraków czy cukinii do ciasta, jest jedynym sposobem na upieczenie wilgotnego ciast. Innymi słowy, czym różni się wilgotność tego ciasta od wilgotności uzyskanej masłem, olejem, wodą, śmietaną itd.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/21 20:11:35:

    tjaryma6 nie jest to jedyny sposób na uzyskanie wilgotnego ciasta, myślę, że nikt tak nie twierdzi :) jednak warzywa dają czasem lekki posmak, fajną wilgoć, zawsze można dodać nieco mniej tłuszczu, co jest pewnym plusem warzywnych ciast.

  • tjaryma6 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/22 08:40:04:

    Nie sądzę, że 170g masła w cieście i 2/3 szklanki majonezu, to ciasto niskokaloryczne. No i nie wiem, czy chciałbym czuć warzywa w moim cieście czekoladowy. Pozdrawiam.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/22 09:01:43:

    tjaryma6 moja wypowiedz była ogólna, czyli dotyczyła generalnie ciast z dodatkiem warzyw :)
    to jak kaloryczne jest ciasto, to już sprawa indywidualna składu każdego ciasta. Wcale nie twierdze, że majonez, czekolada, czy margaryna są niskokaloryczne ;)
    Wyżej podane ciasto czekoladowe zapewne do wypieków dietetycznych nie należy. Jeśli chodzi o smak warzyw (w tym przypadku kapusty), to nie jest on wyczuwalny.
    Przykład słodkiego ciasta gdzie wyczuwa się posmak dodanych warzyw, to dla mnie niektóre ciasta z dodatkiem dużej ilości marchewki. Może nie jest to dosłownie marchewkowy smak (bo na smak ciasta wpływają wszystkie składniki), ale taka słodycz, taki smaczek. Dla mnie super, a co komu smakuje to sprawa indywidualna. Jak to się mówi - o gustach się nie dyskutuje ;) pzdr

  • Gość sylwia napisał(a) z *.4web.pl komentarz datowany na 2011/02/22 11:04:06:

    Ja myślę tak samo. Używanie tego typu składników ma na celu tylko wzbudzenie sensacji. Skoro nie czuć kapusty a tym bardziej majonezu w masie to po co tego używać???

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/22 11:28:40:

    Sylwia a np. jajka, czy mąkę czujesz w cieście? skoro nie, to po co ich się używa do pieczenia ciasta? ;)
    Składniki tworzą całość.To jedna kompozycja, która tworzy smak i strukturę ciasta.
    Tak to już jest, że ciasta się czasem czymś przekłada, czasem śmietaną, czasem kremem, czasem owocami. Przykładowo do kremu dodaje się margarynę, czyli tłuszcz. Majonez jest tutaj niejako odpowiednikiem margaryny. Na smak pracuje całość - czyli wszystkie składniki. Wydaje mi się to oczywiste.

  • Gość sylwia napisał(a) z *.4web.pl komentarz datowany na 2011/02/22 12:37:30:

    "Bez wiórków nieco jest nieco tłuste i ma posmak majonezu, jednak po połączeniu wszystkiego i (najlepiej) zostawieniu ciasta na noc, posmak ten zupełnie zanika."
    Skoro składniki pracują na całość to dlaczego dodałaś wiórki i dlaczego ma zniknąć posmak majonezu??? A bezsmakowa kapusta?? Sama sobie przeczysz.
    jesli chodzi o dodanie mąki i jaj to niestety, ale w cieście przynajmniej mąkę czuje się, a i dodanie jaj ma pewien cel, prawda? :)
    Uważam, że jest sens dodawania warzyw do ciasta, jeśli ma to dać wyjątkowy posmak, przykład ciasta marchewkowego. To też wydaje mi się oczywiste. :)

  • Gość sylwia napisał(a) z *.4web.pl komentarz datowany na 2011/02/22 12:44:18:

    I jeszcze jedno. To tak wygląda jakbyś miała w przepisie na przykład cynamon i potem robiła wszystko (dodawała rózne składniki), żeby smak cynamonu nie był wyczuwalny... Gdzie sens i logika?
    Wszystkie moje uwago dotyczące tego ciasta nie negują tego, że ciasto na pewno zrobiłas smaczne i ładne. :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/22 12:53:17:

    Sylwia wszystko ma swój cel. Tak jak napisałam ja i Ty - składniki pracują na całość smaku. Wiórki stanowią element składowy kremu,a więc również wpływają na jego smak i strukturę. Posmak majonezu jest zaraz po wymieszaniu czekolady z majonezem. Gdy połączymy wszystkie składniki i zostawi się ciasto na jakiś czas - następuje tzw. przegrywanie się smaków ;) Otrzymujemy smak końcowy.
    Idąc dalej - bezsmakowa kapusta - tak jak już napisałam kapusta nie ma za zadania dodawania smaku do ciasta.
    Dodawanie mąki ma swój cel, tak jak i dodawanie kapusty.
    O dodawaniu warzyw i ich wpływu (lub jego braku) na smak już napisałam wcześniej :)
    Swoją drogą mam wrażenie że zaraz będziemy analizowały dokładny wpływ każdego składnika na strukturę i smak ciasta oraz konieczność jego zastosowania ;-)
    Skład, jak skład, nie ja go wymyśliłam, a w kuchni też trzeba eksperymentować i się dobrze bawić, a nie tylko trzymać się twardo standardów :)

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/23 15:37:32:

    W życiu nie pomyślałabym że można z takich składników zrobić tak apetyczne ciasto!

  • Gość kkkkate napisał(a) z 85.232.230.* komentarz datowany na 2011/02/24 11:14:10:

    Zrobiłam!!!! :)
    Mnóstwo roboty, ciasto smaczne - trochę jak murzynek. Nie ma spektakularnego lub szokującego smaku. Ale naprawdę dobre. :)
    I zabawa przy robieniu najlepsza. POLECAM! :D

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/02/24 16:48:15:

    niesamowite ciacho :) ....
    ale wygrałaś u mnie drugą nagrodę :) Pozdrawiam!

  • Gość turlaczek napisał(a) z 217.149.249.* komentarz datowany na 2011/02/25 09:16:45:

    Muszę przyznać - jestem w szoku :D ale wygląda pięknie!

  • tylkosprobuj.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/25 09:25:55:

    Czekolada i kiszona kapusta?
    Ależ wariacja!
    Jestem bardzo ciekawa smaku :)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/09 18:53:56:

    Intrygujące! Kapusta kiszona i czekolada, a do tego majonez. Ale zapewne smakuje bosko!

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/05 09:52:42:

    łał!
    niesamowite |!

  • Gość Natka napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2011/05/18 11:12:18:

    Dobra opcja dla pań w ciąży :D

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/18 15:30:12:

    haha dobre Natka :) uśmiałam się ;) coś w tym jest, aczkolwiek zapewniam że wszyscy do dziś bardzo dobrze wspominają to ciasto :)

  • najsmaczniejsze.pl napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 23:48:21:

    z niedowierzaniem czytałam hihi i tak samo pomyślałam jak Natka :) no i mam kiszoną kapustę w lodówce i nie wiem czy się nie skuszę na to ciacho bo wygląda pięknie no i czekoladowe, nic więcej nie potrzeba do szczęścia ;)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/19 18:03:01:

    jest ryzyko, jest zabawa ;-)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne