Wpis

czwartek, 27 stycznia 2011

Shirin Chorek (chleb z Azerbejdżanu)

Po wypróbowaniu pysznego ciasta serowo–cytrynowego rodem z Azerbejdżanu postanowiłam spróbować czegoś jeszcze z tamtejszej kuchni. Wybór padł na chleb o ślicznym żółtym kolorze i subtelnie słodkim, mlecznym smaku. Kolor zawdzięcza kurkumie, więc jeśli ktoś jej nie lubi wyczuwać w wypiekach, to powinien ograniczyć jej ilość. Źródło przepisu.

SHIRIN CHOREK

Składniki na 2 bochenki:

(składniki podane na 0,75 kg mąki, a w nawiasie przeliczone na 0,5 kg mąki)

  • 20 g świeżych drożdży (13 g)
  • 2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej – 500 ml (1 i 1/3 szklanki)
  • 750 g + 10 łyżek mąki pszennej (500 g + 8 łyżek)
  • 250 g cukru (167 g)
  • 1/4 łyżeczki soli (szczypta)
  • 1 łyżeczka kurkumy (2/3 łyżeczki)
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej (1 małe -  w razie gdyby wyszło bardzo lepkie ciasto można dodać nieco więcej mąki)
  • 200 g masła roztopionego i schłodzonego (133 g, ewentualnie margaryna)
  • 1 jajko do glazury
  • mak lub sezam do posypania - ok. 1 łyżki

Wykonanie:

Masło rozpuścić w garnku i schłodzić.

W kubku wymieszać drożdże z połową mleka, 8 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Mąkę przesiać do miski, zrobić na środku dołek i wlać tam drożdże. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać pozostałe mleko, cukier, sól, kurkumę, jajko, roztopione i schłodzone masło. Wyrobić gładkie ciasto.  Na początku może się wydawać lepkie, ale w miarę wyrabiania, powinno się zrobić dość zwarte i gładkie. Nie powinno się dosypywać mąki nawet jeśli będzie się wydawało miękkie (wystarczy że będzie zwarte). Podzielić na 2 bochenki (jednej bochenek powinien mieć ok. 20 cm, ale nie trzeba się tego tak sztywno trzymać, bo ciasto jeszcze wyrośnie), nadać kształt kulki i położyć na wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem blaszce. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość, będzie to trwać 1-1,5 h).

Po wyrośnięciu smarujemy rozmąconym jajkiem (ewentualnie mlekiem) i wstawiamy do pieca. Piec w 190°C ok. 20-30 minut. Po 5 minutach pieczenia chleb smarujemy jeszcze raz jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Piec dalej.

Po upieczeniu wyjąć z pieca, ostudzić i jeść ;)

Jeśli chcemy zrobić wzorek, jaki jak na stronie z której pochodzi przepis należy po pierwszym posmarowaniu jajkiem przyłożyć do ciasta widelec (tylną częścią) i przesuwać widelec lekko dociskając ząbkami robiąc lekkie wgłębienie. Robimy kilka takich pasków wzdłuż i wszerz. Po drugim posmarowaniu jajkiem powinno się powtórzyć tę czynność.

SHIRIN CHOREK

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 27 stycznia 2011 11:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2011/01/27 11:16:34:

    Ojej, alez on pieknie wyglada, jest taki zolciutki i maslany!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/27 12:22:10:

    Podoba mi się ten chlebek:)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/27 17:23:31:

    bardzo smakowicie wyglada:) i ten sliczny kolorek:)

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/27 18:53:10:

    Pięknie się prezentuje !

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/27 21:44:02:

    Kolor jest cudny ;) Az zacheca do jedzenia ;)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/27 22:08:25:

    Ale piękny, taki zółciutki! :)

  • eatafterreading napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/28 14:54:52:

    Chlebek wyglada na mniamniusny - chyba warto blizej go poznac! :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/28 16:21:41:

    wygląda świetnie! tak słonecznie i miękko

  • Gość polskieblogikulinarne napisał(a) z *.ghnet.pl komentarz datowany na 2011/01/29 17:02:08:

    Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

  • fantazjemagdyk napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/29 21:07:33:

    chlebek wygląda bardzo apetyczny, ten kolor :) mniam zjadłabym z przyjemnością :) dziękuję za odwiedziny u mnie, pozdrawiam :)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/30 12:49:46:

    kolor jest przepiękny. kojarzy mi się z letnimi wypiekami, bardzo pozytywnie

  • agat-ka11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/30 15:22:15:

    Wygląda rewelacyjnie! Sama mam wielką ochotę spróbować takiego wypieku;)

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/30 16:32:43:

    Przepiękny chlebek i na pewno pyszny :)

  • Gość MT napisał(a) z *.static.2kmm.3s.pl komentarz datowany na 2011/02/01 15:58:19:

    Super chlebek, Twój wygląda lepiej, niż na stronie źródłowej. Aż mam ochotę na kawałek...

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/10 14:42:41:

    łał - bardzociekawy chlebek !

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/20 21:54:21:

    będę pamiętać o tym chlebku, bo bardzo ciekawy

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne