Wpis

czwartek, 13 stycznia 2011

Najdziwniejsze i przepyszne ciasto czekoladowe

Ciasto znalezione u Agaty. Bez jaj, za to z octem. Ciekawa byłam co z tego wyjdzie i muszę powiedzieć że jest przepyszne. Octu i sody nie czuć, wbrew obawom. Bardzo  łatwe w wykonaniu, nie może się nie udać. Wilgotne, czekoladowe...w mgnieniu oka znika z talerza. Skorupka na wierzchu, która się tworzy z cukru jest super. Polecam!

CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJ

Składniki

  • 3 filiżanki mąki pszennej
  • 2 filiżanki cukru
  • 1/2 filiżanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli (dałam szczyptę)
  • 2 filiżanki gorącej wody
  • 3/4 filiżanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulek)
  • aromat waniliowy

na wierzch:

  • 3 nektarynki/śliwki/wiśnie (u mnie brzoskwinie)
  • 2 łyżki grubego cukru (u mnie zwykły cukier kryształ w nieco większej ilości)

Przygotowanie:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć owoce, posypać grubym cukrem. Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180°C.

CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJ

pozdrawiam!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 13 stycznia 2011 11:20

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2011/01/13 11:41:50:

    Wyglada troche jak brownies. A jesli cos wyglada jak brownies, to musi byc pyszne!

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/13 11:45:31:

    musi niebiańsko smakować! częstuję się...:)

  • edi1971-on-line napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/13 11:49:09:

    No i jak tu nie zagłosować na taki blog z takim ciastem :-))

  • wiosanna napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/13 13:29:48:

    Brzmi przepysznie :)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/13 15:19:15:

    Robiłam kiedyś takie muffinki tylko bez owoców i kawy, dobre były:)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/13 15:39:52:

    robilam juz to ciasto kilka razy i potwierdzam, ze jest pyszne:)
    i jak patrze na Twoje zdjecie to znowu mam na niego ochote:)

  • cukrowawrozka napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/13 15:41:28:

    Też bym była ciekawa rezultatu - i proszę , jak pięknie wszystko wyszło. :D

  • diablica66 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/13 17:38:32:

    Intrygujące i apetyczne ciasto - fajnie czarniutkie. Skusiłabym się na kawałek.

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/13 17:52:06:

    Zapomniałam. A przecież tak ogromną miałam na nie ochotę!

  • chocotasto napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/13 18:31:05:

    3 Uściski!

  • Gość Gosia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/01/13 19:36:12:

    Robiłam je kiedyś - bardzo interesujące :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/13 19:45:08:

    Musi być pyszne! Takie wilgotne i czekoladowe, uwielbiam:)

  • mrouh napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/13 19:52:52:

    oo, bardzo mi się podoba to ciasto, kombinowałam jak ograniczyć jajka w diecie, a tu proszę- można nawet kawałek pyszoty czekoladowe... chyba zrobię na weekend:-)

  • Gość Emocja napisał(a) z *.dsl.emhril.sbcglobal.net komentarz datowany na 2011/01/14 04:56:40:

    a juz mialam nic nie jesc...nie mam takich pysznosci,ale poszperam w szawce...:)

  • Gość Emocja napisał(a) z *.dsl.emhril.sbcglobal.net komentarz datowany na 2011/01/14 04:58:48:

    no....w szaWce nic nie znajde,ale w szaFce na pewno;) upss...

  • monica-wino-i-oliwki napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/14 11:36:12:

    Faktycznie jak zobaczyłam ocet to khmm... ;) Lubie eksperymenty, a ciasto wgląda mokrutko i bajecznie :)
    Pozdrawiam!

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/14 12:00:13:

    z octem? intrygujące :)

  • eve-jank napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/14 18:00:02:

    Wygląda smakowicie. Musze spróbować takiego jeszcze nie piekłam. Pozdrawiam

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/15 15:07:41:

    Twoje ciasto wygląda na mega czekoladowe, co sprawia, że mam ochotę się nim poczęstować, wygląda PYSZNIE !:)

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/15 22:37:09:

    Ciasto z octem? Muszę to wypróbować!

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/16 07:44:38:

    Z octem, faktycznie brzmi niesamowicie. Jestem ciekawa takiego połączenia :)

  • bujaczekowna napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/16 12:47:23:

    Zapowiada się apetyczne ciasto, ale ocet w cieście??

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/17 14:28:38:

    Oj bałabym się tego octu. Ale skoro mówisz, że nie czuć, to może warto?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/17 16:03:16:

    warto, warto, octu nie czuć :)

  • edi1971-on-line napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/18 15:57:03:

    Jest wyśmienity! Dziś zrobiłam z bananami i pochwalę się( i Twój przepis) na blogu

  • flydot napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/18 20:14:09:

    Oho, pysznie tu u Ciebie. Coś czuję, że mój trzeci podbródek jest nieunikniony:) Będę zaglądać:). Dziękuję za odwiedziny u mnie:)

  • feeriasmakow napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/18 22:00:32:

    Bardzo mnie zaintrygowałaś... chyba nawet przełamię niechęć do sody i spróbuję.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/19 10:21:16:

    bardzo ciekawy przepis....a ciasto wygląda mega apetycznie...;)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/19 17:18:41:

    fajnie popękało. wygląda na mocno czekoladowe - super!

  • amarantqa napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/19 18:07:25:

    Cudnie wygląda. Nawet przez zdjęcie czuć jego aromat...
    Ja jeszcze z octem nie próbowałam, ale po Twojej zachęcie - kto wie, może już niebawem :)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/01/25 21:40:52:

    Także piekłam to dziwne ciasto. Baaardzo smaczne! Twoje wygląda przepięknie:) Pzdr Aniado

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/02/17 22:07:34:

    Mmmm... Pyszności! :)

  • Gość Baś napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/02/20 15:11:33:

    Dzisiaj upiekłam to ciasto.... i szczerze mówiąc dla mnie cudem nie jest i na pewno nie mogę go określić słowem "PRZEPYSZNE".... Ot zwyczajne. Dość ciężkawe i klejące.
    Chciałam wypróbować przepis.Pozdrawiam wszystkie amatorki czekolady :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/20 15:17:51:

    Baś dzięki za komentarz :)
    Fakt faktem, że każdy ma inny gust, u mnie ciasto się przyjęło :)
    pozdrawiam serdecznie

  • Gość bubu napisał(a) z *.wtvk.pl komentarz datowany na 2012/08/15 22:08:11:

    bez octu, z mniejszą ilością cukru (1 filiżanka) i odrobiną proszku do pieczenia, a na wierzchu dojrzałe śliwki. MNIAM! mega czekoladowe! :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/16 09:50:46:

    Bubu - opcja która brzmi równie pysznie :)

  • Gość Małgosia napisał(a) z *.stormmedia.pl komentarz datowany na 2015/03/13 16:00:49:

    A ja mam pytanie: jak rozumieć "filiżanka"? Czy to będzie 125 ml ?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/13 21:54:54:

    Tyle co szklanka :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne