Wpis

piątek, 21 stycznia 2011

Dufinki

Dufinki to świetny dodatek do obiadu zamiast klasycznych ziemniaków. A także sposób na  zalegające w lodówce ugotowane pyry z poprzedniego obiadu. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Na wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Polecam.

DUFINKI

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta (do panierowania)
  • Przyprawy wg upodobań: sól, pieprz, vegeta, tymianek, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków, papryka w proszku
  • olej

Wykonanie:

Ziemniaki należy przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę, przyprawy (do smaku żeby nie były mdłe). Wszystko wymieszać. Jeśli będzie się bardzo lepić, można dodać jeszcze nieco mąki. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli lepią nam się ręce, to można maczać je w zimnej wodzie lub oprószyć w mące). Kulki obtaczać w bułce tartej. Smażyć dufinki na głębokim oleju. Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.

Uwaga! Dufinek po usmażeniu nie należy przykrywać, bo para spowoduje że zmiękną.

DUFINKI

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 21 stycznia 2011 10:56

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość ka.wo napisał(a) z 188.33.18.* komentarz datowany na 2011/01/21 11:09:23:

    Uwielbiam ziemniaczki - zwłaszcza smażone :)))

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/21 15:41:37:

    Muszę je w końcu zrobić, zbieram się i zbieram, a zwykłe ziemniaki naprawdę są nudne. Pozdrawiam

  • xcoffin napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/21 15:46:13:

    coś jak kluski śląskie tyle że w panierce :)
    wyglądają pysznie :)

  • flydot napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/21 16:09:09:

    Oj, gdyby nie moje dwa podbródki to bym takie dufinki zrobiła:)

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/21 17:03:16:

    Już je gdzieś widziałam i kuszą mnie bardzo... Zapisuję do zrobienia :)

  • shinju napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/21 17:42:58:

    Przybyłam, bo bardzo mnie zaciekawiły te dufinki :) Będę musiała spróbować je przyrządzić.

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/21 17:50:12:

    smakowicie wygladaja:)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/21 18:55:52:

    noo, wspaniały dodatek!
    niezwykły taki...inny ;]

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/21 19:27:37:

    smakowitości! jak dla mnie tylko lekki sosik i obiad gotowy :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/21 21:28:59:

    Bardzo lubię takie. Mogę zjeść same, a właściwie w towarzystwie szklanki maślanki lub kefiru :)

  • Gość Atria napisał(a) z 80.54.118.* komentarz datowany na 2011/01/21 22:39:49:

    Jestem u Ciebie pierwszy raz i tak nieśmiało się rozglądam:)
    Robię coś podobnego, ale nie wiedziałam, że te kotleciki ziemniaczane nazywają się dufinkami. :) Z reguły robię je jako jedno danie (+jakiś sos), ale podanie w małych porcyjkach to też jest myśl!

    Pozdrawiam!:)

  • Gość Jagodzianka napisał(a) z bci125.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/01/21 22:49:09:

    Musze przyznać, że w mojej kuchni przez długi czas nie było ziemniaków, jedynie okazjonalnie, albo w zupie. Od kilku miesięcy się to zmieniło i jak zobaczyłam te dufinki, to postanowiłam w przyszłym tygodniu zrobić je KONIECZNIE!

    Pozdrawiam, Jagodzianka.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/22 10:10:47:

    Jakie śliczne! Nie wiedziałam ,ze tak się nazywają te kuleczki:)
    Pozdrawiam.

  • gosiuwka napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/22 10:26:02:

    Też nie znałam tej nazwy. Niemniej pod każdą inną zawsze ą równie pyszne. I jeszcze ta chrupiąca skórka. Pychotka.

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/22 10:58:34:

    Nigdy ich nie robiłam sama i bardzo dawno nie jadłam, trzeba będzie spróbować :)

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/22 12:43:36:

    uwielbiam! u nas po prostu nazywamy je ziemniaczanymi krokietami! :-)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/22 13:03:20:

    bardzo je lubię, jednak do tej pory jadłam tylko kupne

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 17:33:34:

    jaka fajna nazwa :) zapowiadają się naprawdę smacznie

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/24 11:20:20:

    achhh ile pysznosci tu u Ciebie:)

  • bryssska napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/24 22:58:45:

    ja często robię gotowane ziemniaki pieczone w piekarniku, ale będę musiała spróbować je usmażyć

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/25 08:21:38:

    Urocze! Pysznie pokazane.

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • tylkosprobuj.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/25 18:23:02:

    pyszna nazwa i pyszny smak - muszę kiedyś spróbować je zrobić :)

  • urszula_d73 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/25 19:22:20:

    Świetna alternatywa dla zwykłego puree.

  • edi1971-on-line napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/27 11:19:51:

    Dufinki uwielbiam i czasem robię. Pozdrowienia.

  • skoraczek napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/07 16:38:52:

    Świetny pomysł na ziemniakowy recycling ;-)

  • Gość napisał(a) z 178235104084.unknown.vectranet.pl komentarz datowany na 2011/02/25 18:50:30:

    bardzo dobre

  • Gość Czarna napisał(a) z host-195-189-88-10.miechow.com komentarz datowany na 2011/08/29 18:59:35:

    tak bardzo smaczne tylko podczas smazenia kazda sztuka "wybuchła"
    Dlaczego?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/29 19:24:25:

    szczerze to nic takiego mi się nie zdarzyło. Może zbyt duża temperatura oleju... obtocz kulki bułką tartą, rozgrzej dobrze olej, a następnie nieco zmniejsz (tzn. średni ogień), tak by kulki nadal się smażyły. U mnie zazwyczaj olej sięga do połowy dufinek.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne