Wpis

sobota, 04 grudnia 2010

Miód z maślanki

Co można zrobić z maślanki? ano miód ;-) Bardzo łatwy przepis. Kremowa konsystencja przypominająca miód, słodki i na końcu lekko kwaskowy. Ciekawe doświadczenie zrobić miodek z maślanki. Miód z maślanki został w 2008 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych dla województwa pomorskiego. 

MIÓD Z MAŚLANKI

  • 1 litr maślanki
  • 70 dag cukru

Maślankę i cukier wlać do garnka o grubym dnie. Gotować mieszając drewnianą łopatką aż uzyska się konsystencję i kolor miodu. Szczególnie na końcu, kiedy zacznie brązowieć, należy uważać żeby nie przypalić. Gdyby się zważyło, należy zmiksować, do gładkiej konsystencji. Najlepsze ze świeżym chlebem posmarowanym masłem. Najlepiej smakuje gdy już dobrze wystygnie.

MIÓD Z MAŚLANKI

Tego typu miód robiło się na początku ubiegłego wieku. W książce "Mój dom" z 1946 roku wymieniony jako miód stosowany do wypieku piernika.  Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 04 grudnia 2010 20:21

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • cukrowawrozka napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/04 20:37:00:

    kto by pomyślał!
    i ja pomorzanka nic o tym nie wiem! wstyd!

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/04 21:42:05:

    Niesamowity! Nigdy o nim nie słyszałam, ale chcę zrobić - koniecznie! Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)

  • urszula_d73 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/04 21:51:21:

    Dla mnie to również ciekawostka, ale piernik na takim miodzie byłby pewnie równie dobry, jak na naturalnym.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/04 22:13:54:

    Miód z maślanki ? Ciekawa sprawa, nigdy takiego nie kosztowałam jeszcze.

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/05 08:03:40:

    super :)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/05 09:11:26:

    Ciekawy przepis !
    Można powiedzieć, że to taki maślankowy kajmak :)

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/05 11:45:08:

    Bardzo ciekawe. Jeszcze nigdy nie słyszałam o miodzie z maślanki

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/05 12:43:29:

    Ja jeszcze mam trochę swojego:) już nawet zrobiłam z nim pierniczki i muffinki:) bardzo dobre wyszły :DDD

  • Gość Cooking Marta napisał(a) z *.home.aster.pl komentarz datowany na 2010/12/05 14:01:04:

    Bardzo interesujace! ciekawe jak smakuje i co z takim miodem mozna dalej zrobic? :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/05 16:33:52:

    jest przepyszny! pamiętam go z dzieciństwa :)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/05 17:13:47:

    kolor i kremowa konsystencja zdecydowanie do mnie przemawiają
    pozdrawiam

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/05 17:55:10:

    intrygujące.
    musi smakowac niebywale ze świeżą kromką chleba.
    ale mam pytanie, czy kefir by się także nadawał?

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/05 18:44:10:

    chętnie bym spróbowała

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/05 21:11:06:

    karmel-itka kefir wydaje mi się że będzie już zbyt kwaśny i cała masa może się zważyć...ale nie robiłam, więc może to być udany eksperyment, kto wie ;)
    zapewne można w ten sposób zrobić maślankę i mleko. Z maślanką wyjdzie lekko kwaskowate, z mlekiem wyjdzie podobne do masy kajmakowej z puszki, tylko trzeba by sobie poszukać w necie jaką proporcję mleka i cukru dać :)

    Cooking Marta - pierniki, pierniczki, pewnie wszelkie ciasta z miodem :)

  • js28 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/10 12:06:12:

    niesamowity przepis! na pewno wypróbuję - zaraz idę po maślankę :)

  • piegusek1976 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/11 14:56:52:

    przepis bardzo ciekawy nigdy bym nie przypuszczała że takie rzeczy mozna zrobić z maślanki :) pozdrawiam

  • mrouh napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/12 11:43:45:

    O, jak dobrze, że zostawiłaś komentarz u mnie, inaczej pewnie bym tu nie trafiła:-) a tu takie cuda! pierwszy raz czytam o takim wynalazku, ale zapisuję na listę do wypróbowania, bo uwielbiam takie eksperymenty (chociaż czasem zabieram się do nich jak pies do jeża- wczoraj się wreszcie odważyłam zrobić ghee, w kolejce na najbliższe dni czeka skórka pomarańczowa w czekoladzie i pomarańczowa konfitura).

  • polacyprzyjechali napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/15 17:27:21:

    Ciekawostka! Do wypróbowania w najbliższym czasie.

  • Gość OSa napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2010/12/22 09:26:59:

    Ciekawy przepis i w ogóle fajny blog z mnóstwem dobrych pomysłów.

  • Gość mj napisał(a) z 94.42.135.* komentarz datowany na 2014/04/24 08:55:28:

    A maslanka to taka wiejska czy ze sklepu tez bedzie?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/24 17:01:21:

    ze sklepu jest ok :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne