Wpis

środa, 22 grudnia 2010

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami to pomysł Bajaderki. Coś pysznego. Wymaga nieco czasu, ale nie jest trudna do zrobienia. Ciasto powinno przeleżeć kilka tygodni w zamknięciu, jednak już po 4 dniach jest miękka i wg mnie trzeba mieć bardzo silną wolę, żeby jej wtedy nie zjeść. Za tradycyjnymi piernikami nie przepadam, ale to połączenie jest niesamowite. Trzeba spróbować, zwłaszcza jeśli lubicie marcepan. Każdy kto zje choć kawałek jest zachwycony. U mnie na stole pojawi się jeszcze nie raz :) Polecam

P.S. nie należy się przerażać długością listy składników. Wymienione przyprawy dodawane do ciasta stanowią skład kupnych przypraw do piernika, więc z powodzeniem można kupić gotową mieszankę i wsypać około 4,5 łyżeczki :)

Jeśli chodzi natomiast o pastę marcepanową, to nie to samo co masa marcepanowa. Możemy kupić gotową lub przygotować z podanego niżej przepisu.

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

Ciasto

  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru (u mnie niecała)
  • 0,5 kostki masła lub margaryny (125g)
  • 1 jajko
  • drobno posiekane orzechy (u mnie 4 łyżki)
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

Masa marcepanowa

  • 225 g pasty migdałowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka soku pomarańczowego (u mnie wyciśnięty z mandarynki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • powidła śliwkowe (u mnie mieszanka powideł śliwkowych i dżemu truskawkowego)

Pasta migdałowa

  • 1 szklanka migdałów bez skórki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki koniaku (u mnie 1 łyżka whisky, 1 łyżka wódki, woda w takiej ilości by lukier uzyskał dobrą gęstość; może być inny alkohol, np. rum)

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

WYKONANIE

Pasta migdałowa:

Migdały w skórce zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia wody. Następnie zdjąć skórkę. Zmielić partiami w melakserze lub w ręcznej maszynce do mielenia (migdały dodajemy małymi partiami, nie radzę używać elektrycznej maszynki, bo jeśli za dużo wrzucimy, a na dodatek migdały będą wilgotne, to masa zrobi się twarda i może zablokować maszynkę). Do zmielonych migdałów dodajemy resztę składników, łączymy na masę, schładzamy dobrze w lodówce. Jeśli zrobimy więcej, to masę można zamrozić, ale z podanej ilości zużywamy wszystko na ciasto.

Masa marcepanowa:

Pastę migdałową łączymy z pozostałymi składnikami.

Lukier:

Cukier utrzeć z koniakiem na jednolitą masę. Zamiast lukru koniakowego możemy użyć dowolnego innego.

Ciasto:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.
Miód, cukier i masło rozgrzać dość mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne, wymieszać. Dodawać stopniowo make ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.

Przełożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze cieple podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 20 cm, przenieść jeden placek na plaska blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiając 1 cm margines rozsmarować na cieście masę marcepanowa (można posypać rodzynkami jeżeli ktoś lubi), na marcepanie rozprowadzić równą warstwa powidła. Przykryć druga częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować. Zostawić odkryte na cala noc. Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem lub na blaszce owiniętej szczelnie folią spożywczą.

Wielkość blachy: U mnie prostokąt 33x20 ciasta został włożony na dużą blachę do piekarnika, następnie ciasto się rozeszło po całej blaszce. Ciasto i masa marcepanowa będą niższe, ale mi to odpowiada. Ciasto w żadnym przypadku nie jest suche. Można piec na wymiarowej blaszce.

Na koniec po części kuchennie, czyli sposób na wykorzystanie skórek po mandarynkach -lampion :) Ponieważ to ostatni wpis przed świętami, życzę wszystkim dużo ciepła rodzinnego i radości. Pozdrawiam.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 22 grudnia 2010 15:12

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • komarka napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 15:38:33:

    To prawda, że krajanka jest pyszna i duży plus, że można przygotować ją dużo wcześniej. Śliczny mandarynkowy lampionik :)

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 15:41:03:

    Chantel? Czy do niedzieli zmięknie? jeśli zrobiłabym ją jeszcze dzisiaj?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 15:48:09:

    tak, myślę że nie powinno być problemu. Ja upiekłam w sobotę po południu, dzisiaj jest super. Moja była tylko lekko twardawa na wierzchu i po bokach, które zresztą odkroiłam. Zresztą widzę po ilości że moja rodzinka się nie powstrzymała i przez te parę dni już trochę zjedli ;-) Piecz śmiało :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 16:07:02:

    Piekna krajaneczka ! Marcepan i powidła - mniam! :))

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 16:12:03:

    Oj, zdecydowanie zniknęłaby błyskawicznie ! :)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 17:49:45:

    ach, jak smakowicie wyglada:)

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 18:00:08:

    Wygląda bardzo apetycznie;) Muszę sobie ją zapisać do wykorzystania w przyszłym roku:) Lampion jest przesłodki:) Wesołych świąt!!!!

  • Gość Ewa Smaczniutkie.pl napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2010/12/22 19:03:48:

    Ten przepis już mam zapisany od jakiegoś czasu, ale w tym roku nie dam rady już zrobić. Krajankę zrobiła za to moja znajoma i potwierdziła, że jest pyszna.

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 19:24:20:

    piękne są i mandarynkowe skórki i krajanka.

  • Gość kirke_kasia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/12/22 21:01:28:

    magiczny ten lampion:) pięknie się prezentuje

  • malgoblox napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 21:04:59:

    musi być przepyszna!!

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/23 00:25:49:

    rety, co za rozpusta!
    wspaniała krajanka. taka...zimowa.

  • nobleva napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/23 12:57:41:

    Pyszna musi być ta krajanka, ściągam pomysł na marcepanową masę. Wesołych Świąt!

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/12/23 14:13:40:

    Ja w tym roku eksperymentowałam z "wolnodojrzewającym" ciastem piernikowym, ale taka krajanka to może być pomysł na następny raz:) Pzdr i życzę radosnych Świąt i domyślnego Mikołaja Aniado

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/23 18:32:08:

    Zrobiłam wczoraj:))) właśnie spróbowaliśmy choć po kawałku. Rewelacyjne. Miękkie, bo przez pomyłkę i ogólne wczorajsze zamieszanie nie sparzyłam mąki gotując w maśle i miodzie, tylko zrobiłam z pamięci - czyli, tak jak mi się wydawało;) - wlałam rozpuszczone masło z miodem i cukrem do miski, dosypałam całą mąkę, przyprawy, resztę składników i wyrobiłam jak normalne ciasto. Na dodatek masę marcepanową zrobiłam z całej pasty migdałowej. Wkładając do piekarnika, uprzedziłam całą rodzinę, że prawdopodobnie będzie to najgorsze ciasto, jakie piekłam. Dzisiaj kroimy: uff.... cudowne:))) i na dodatek od razu miękkie;)))

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/23 18:40:48:

    cieszę się bardzo, że mimo przygód wszystko się udało i na dodatek smakuje :)
    co do masy marcepanowej, to ja też zużywam całą ilość którą podałam, nie ma sensu jej zmniejszać.
    Na początku również się obawiałam co z tego wyjdzie, ale efekt jest super :)
    Dzięki za relację :) pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki :)

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/23 23:02:02:

    Dziękuję:) i Wesołych Świąt:)

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/24 07:56:34:

    Radosnych, rodzinnych i spokojnych Świąt!

  • dagmara_65 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/25 14:20:49:

    Chantel, życzę Ci i Twojej Rodzinie radosnych, spokojnych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia, a na nadchodzacy Nowy Rok wszelkiej pomyślności :)

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/26 11:29:29:

    Krajanka pyszna, lampion magiczny ! Wesołych Świąt :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/26 13:00:56:

    ale apetycznie wygląda ....mniamm;)

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/26 16:53:14:

    Bardzo apetyczna krajanka o czym sama się w tym roku przekonałam :) Dziękuję życzenia a na nadchodzący Nowy Rok, życzę Ci dużo energii i aby wszystkie dni były tylko przyjemnością :)

  • usagi-san napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/28 10:19:52:

    Za taką krajankę to ja bym się dała pokroić :)

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/29 15:52:49:

    Co za pyszności!

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/29 19:53:07:

    I tu poświąteczny co prawda, ale jednak świąteczny efekt::)
    pu.i.wp.pl/k,MTQwOTEzMjYsNjM5OTQ3,f,piernikowa_krajanka1.JPG

  • zawsze.e.ewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/29 21:22:37:

    Chantel, ta krajanka, to wygląda na pyszną jak... nie wiem co! No zjadłabym nawet teraz choć jestem po... dwóch czekoladach z mlekiem. Pozdrawiam ciepło!

  • Gość megii013 napisał(a) z *.dsl.kalui.bdi.inetia.pl komentarz datowany na 2011/12/17 20:43:02:

    super!

  • joannab_jb napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/17 10:03:47:

    Śliczna, uwielbiam smak piernika

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne