Wpis

niedziela, 07 listopada 2010

Rosół

Dziś ostatni wpis w ramach akcji "gotujemy po polsku". Ale za to jaki wpis... :) Dziś król polskich stołów i obiadów niedzielnych ;-) Rosół.

Rosół

Składniki

  • pół kury ( może być tzw. mięso rosołowe)
  • włoszczyzna ( 2-3 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, 1/4 selera ) - może być gotowa z tacki
  • 1 mała cebula
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • przyprawa typu Vegeta
  • makaron
  • woda

Na początek nieco teorii podstaw gotowania pysznego i aromatycznego rosołu:

  • aby rosół był esencjonalny, na 1 kg mięsa (z kośćmi) należy wziąć ok 1,5 l wody. Najlepsze jest mięso świeże, mrożone może powodować mętnienie
  • mięso (wcześniej szybko opłukane) zalewa się zimną wodą i powoli gotuje
  • po zagotowaniu powinno się wywar odszumować, czyli zdjąć łyżką cedzakową pływające na wierzchu "kłaczki"
  • jarzyny lepiej dodawać, jak mięso już się trochę podgotuje, żeby nie zmieniły się w papkę
  • jarzyn (zwłaszcza marchewki) nie może być za dużo, żeby nie zdominowały smaku rosołu
  • aby uzyskać ładny, żółty kolor dobrze jest dodać cebulę lekko podpieczoną – na suchej patelni lub bezpośrednio nad gazem; można też dodać cebulę z łupką (tę z wewnętrznej warstwy, żeby była czysta)
  • rosół musi gotować się długo – najlepiej ok. 2 godziny, na małym ogniu, lekko "pyrkając",
  • jeżeli rosół nadal jest mętny, można go sklarować białkiem – na gotujący rosół (po wyjęciu mięsa i jarzyn) wlać surowe białko jaja, a jak się zetnie, odcedzić
  • nadmiaru tłuszczu można pozbyć się wstawiając zupę (po wystudzeniu) do lodówki, a następnie zdejmując nadmiar tłuszczu z wierzchu.

Wykonanie:

Mięso umyć i  włożyć do garnka. Zalać zimną wodą trochę ponad pozom mięsa (na 1kg mięsa ok. 1,5 l wody). Dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, podpieczoną cebulkę obraną (na patelni lub nad gazem). Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Gdy powstaną szumowiny, czyli pływające kawałki białka i piana, należy je zebrać łyżką cedzakową. Jeśli przegapi się moment powstawania szumowin, to rosół nie będzie klarowny. Gdy szumowiny zostaną zebrane, należy dodać obrane i umyte warzywa (najlepiej w całości). Można dodać szczyptę lub gałązkę lubczyku. Gotować na małym ogniu ok. godziny. Na ok. 15 minut przed zakończeniem gotowania przyprawiamy rosół do smaku solą, pieprzem, przyprawą warzywną typu vegeta. Rosół podawać z gotowanym makaronem. Można posypać natką pietruszki i dodać gotowaną marchewkę.

jak zrobić rosół

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 07 listopada 2010 10:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość kolorowowkuchni napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/11/07 12:00:07:

    teraz rosołek i ciepłe zupki wskazane, na takie zimne brr jesienne dni.

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/07 16:53:22:

    rosół.
    na chorobę i dla zdrowia.
    na jesienne słoty i pogodne dni.
    na humor dobry, na humor zły.

  • Gość lubieikoniec napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2010/11/11 14:59:43:

    lubię placki, więcej placków!

  • viridianka napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/11 17:16:55:

    hi hi rzeczywiście jest to król niedzielnego obiadku :))

  • Gość cozerka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/11/12 17:14:30:

    och, jak ja bym zjadła takiego rosołku...o rany, jakiego mam smaka!

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 23:14:11:

    Uwielbiam rosół, a na kurze właśnie najbardziej:) najlepiej z domowym makaronem:)

  • Gość Elka napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2010/12/30 14:44:43:

    Od lat mieszkam w Niemczech, a tam rosół w wersji wykwintnej, np na wesele, podaje się ze szparagami. Nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam- jest przepyszny.
    Otóż kupuje się główki szparagów w słoiczkach, pod koniec gotowania dodaje się zalewę ze szparagów i pokrojone w mniejsze kawałki główki szparagów.
    Dodawałam polskie f-my Rolnik, bardzo dobre.
    Koniecznie wypróbuj, pozdrawiam, elka209@vp.pl

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/30 15:24:46:

    samą zupę szparagową na rosole jadłam, z tym że tam dodaje się całe szparagi i miksuje. Ale takiego rosołu ze szparagami i zalewą nie próbowałam. Dzięki za inspirację :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne