Wpis

piątek, 26 listopada 2010

Ciasto serowo-cytrynowe z Azerbejdżanu

Cytrusowy tydzień trwa... z tej okazji ciasto pochodzące z Azerbejdżanu. Ma konsystencję puddingu - jest ciężkie i zakalcowate, wilgotne i aromatyczne. A do tego przepyszne. Nie przepadam za kwaskowatymi ciastami z cytryną, to jest jednak słodkie. Idealna harmonia smaków - sera, jogurtu i cytrynu. Polecam!

Ciasto serowo- jogurtowe ze skórką cytrynową z Azerbejdżanu

Składniki (u mnie miarką była szklanka o poj. 250 ml)

  • 250 g twarogu (u mnie 225 g)
  • 113 g miękkiego masła lub margaryny
  • 5 jajek w pokojowej temperaturze
  • torebka cukru waniliowego
  • 3/4 kubka mąki (dałam więcej)
  • 1 i 1/4  kubka cukru
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (250 ml)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Umyć i sparzyć we wrzątku cytrynę, otrzeć z niej skórkę.

2. Do dużej miski pokruszyć twaróg (ręcznie) - jeśli pokruszymy w ten sposób twaróg, to w cieście będą widoczne kawałki sera. Gdyby ktoś chciał całkiem gładkie ciasto trzeba by go przemielić.

Dodać do sera masło, jajka, cukier waniliowy i mąkę. Używając miksera, ubić wszystko na średnich obrotach. Powinno to trwać ok. minutę (będą widoczne gródki, nie należy się przejmować)

3. W osobnym naczyniu połączyć cukier z jogurtem i zmiksować przez chwilę.  Dodać skórkę cytrynową i jeszcze chwilę miksować.

4. Stopniowo dodawać jogurt do mieszanki serowej i zmiksować. (U mnie ciasto wyszło dosyć lejące, więc dodałam taką ilość mąki, żeby otrzymało konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego)

5. Wyłożyć keksówkę (21cmx11 cm- u mnie 30x11 cm, ciasto wyszło wysokie na ok. 3 cm) papierem do pieczenia albo delikatnie nasmarować tłuszczem. Wylać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec około 50 minut, albo do momentu, kiedy ciasto będzie złoto brązowe, a patyczek włożony do środka będzie suchy (u mnie trwało to trochę ponad godzinę, w końcu wyjęłam ciasto kiedy patyczek był jeszcze lekko wilgotny). Ciasto urośnie bardzo niewiele - i tak ma być. Wyjąć ciasto z piekarnika. Zostawić do wystygnięcia w formie, wtedy delikatnie wyjąć na kratkę. Wystudzić całkiem przed podaniem (ale na ciepło też dobre ;) ). Posypać cukrem pudrem, można posypać też kandyzowaną skórką cytrynową

Ciasto serowo- jogurtowe

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 26 listopada 2010 12:20

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/26 12:53:14:

    Wygląda na baaarrrdzo apetyczne - mniam!

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/26 13:30:48:

    podoba mi się struktura tego ciasta :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/26 13:46:12:

    Niedawno robiłam podobne i bardzo mi smakowało :)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/26 14:33:29:

    wygląda i brzmi pysznie. ostatnio lubuje się w ciężkich ciastach

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/26 15:53:55:

    jak dla mnie idealne. uwielbiam ser i cyrryny ;)

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/26 21:31:34:

    Tym zakalcem, to Ty mnie przekonałaś! :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/26 22:46:35:

    Fajnie musi smakować, jestem zwolenniczką wilgotnych ciast :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/27 02:17:26:

    świetne!
    a jak się wspaniale prezentuje...

  • katarzyna_sar napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/28 16:53:20:

    Uwielbiam ciasta cytrynowe, pięknie wygląda, aż się chce jeść:-) pozdrawiam

  • vespertinee napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/30 11:03:13:

    O, ciekawe ciacho! Sernikowate, ale nie takie oczywiste jak zwykly sernik:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/01 08:48:00:

    ooo lubię takie ciasta właśnie

  • Gość lugaa napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2011/03/19 20:29:31:

    wyglada jak zakalec.........

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/19 20:53:47:

    taką ma konsystencję :)

  • Gość gruszka napisał(a) z 78.133.227.* komentarz datowany na 2011/05/09 14:33:14:

    zawsze mam obawy przed łączeniem cytrusów z nabiałem... sama nie wiem czemu...

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/09 15:46:30:

    w tym przypadku nie ma się czego bać :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne