Wpis

piątek, 08 października 2010

Zapiekanka bolońska

Pyszne, proste, smaczne i sycące danie. Przepis Piadiny. Makaron po bolońsku to sposób na pyszny obiad. Przyznam, że uwielbiam makarony i zapiekanki, więc gdy tylko zobaczyłam ten przepis, nabrałam ochoty na zapiekankę makaronową.

ZAPIEKANKA BOLOŃSKA

Składniki:

  • 0,5 kg makaronu typu świderki
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej (zmielonej)
  • 2 duże lub 3 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dag przecieru pomidorowego
  • 2 kostki mięsne (lub rosołowe)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 30 dag sera żółtego
  • masło lub margaryna do smarowania formy i do położenia na wierzchu zapiekanki - ok. 2-2,5 dag
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, suszona pietruszka, papryka słodka, cukier)
  • ew. papryka i pomidor

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą, zostawić pod przykryciem.

Cebule pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oliwie w dużym, wygodnym rondlu. Do cebuli dodać sprasowany czosnek, chwilę smażyć. Można dodać pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę. Smażymy przez chwilę, następnie dodać mięso, przesmażyć rozdzielając widelcem. Gdy puści sok, dodać kostki i przecier oraz 3-4 łyżki wody (można nią najpierw wypłukać słoik z reszty przecieru), a następnie dodać przyprawy do smaku. Dusić ok. 15 minut na niewielkim ogniu, aby sos ładnie zgęstniał. Do przekładania używać gorący, nie czekać aż przestygnie.

Ser zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.

Szklaną formę żaroodporną lub garnek wysmarować masłem. Kłaść na przemian: cienką warstwę 1/3 makaronu, posypać 1/4 sera, rozłożyć cienką warstwę 1/3 sosu - i znów makaron, ser, sos; makaron, ser, sos - i na końcu posypać resztą sera. Uwaga: warstwy nie powinny być szczelnie przykrywane następnymi.
Na koniec poukładać na wierzchu kawałeczki masła, oprószyć suszoną pietruszką i papryką.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 15-20 minut.

ZAPIEKANKA BOLOŃSKA

Smacznego!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 08 października 2010 17:44

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/08 18:33:31:

    mniam! wygląda tak apetycznie

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/08 19:26:12:

    tez taka robie, i jest bardzo smaczna:)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/09 01:19:13:

    o, rzeczywiście! przepis bardzo przystępny ;]

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/09 16:50:24:

    pyszna jest taka zapiekanka!

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/12 11:31:54:

    Bardzo apetyczna ... palce lizać !

  • mloodack napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/10 17:20:15:

    Zapiekanka jest prze pyszna, chociaż w moim przypadku odrobinę przesadziłam z przyprawami i zrobiłam ją za tłustą :P Ale za drugim razem powinna wyjśc idealna :D

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/10 18:32:42:

    cieszę się że smakowała :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne