Wpis

wtorek, 12 października 2010

Badam burfi (kuchnia indyjska)

Burfi to rodzaj słodyczy indyjskich robionych z mleka krowiego oraz cukru. Istnieją różne odmiany tej potrawy. Ja zrobiłam Badam burfi, które oprócz podstawowych składników zawierają w sobie migdały. Od razu mówię, że przy przygotowywaniu burfi popełniłam przez nieuwagę błąd i zamiast kardamonu dodałam kurkumę, mimo wszystko było smaczne. Jeśli ktoś lubi typowo indyjskie słodycze (połączenie słodyczy z przyprawami), to będzie zadowolony. Warto spróbować i mimo, iż pierwszy kęs robi się z pewną nutą niepewności, to zaraz sięga się po następny kawałek ;) Przepis Manjuli

Zapraszam również na indyjski pudding - bhuni hui czini ka halawa

BADAM BURFI

Składniki

  • kubek migdałów (dałam 100 g)
  • kubek cukru (dałam pół szklanki)
  • szczypta kardamonu (dałam kurkumę)
  • 2 łyżki masła (najlepiej ghee lub masło niesolone)
  • 1/3 kubka mleka

Na filmiku można zobaczyć jaką konsystencje powinna mieć masa w poszczególnych fazach:

Migdały należy zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie należy je obrać ze skórek.

Mleko, cukier, migdały należy zmiksować przy pomocy blendera (mleka powinno być wystarczająco, by umożliwiło połączenie składników).

Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu i gdy się roztopi wrzucić masę migdałową. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy zacznie nieco gęstnieć (po ok. 6 minutach) należy dodać szczyptę kardamonu. Podgrzewać kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni. Zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze ok. minutę, dwie drewnianą łyżką.

Blachę lub tackę smarujemy dobrze masłem i wykładamy burfi. Kształtujemy masę szpatułką i rękoma w prostokąt. Możemy posypać masę kawałkami migdałów i lekko docisnąć. Zostawiamy masę na 20 minut do przestygnięcia. Po tym czasie kroimy ostrym nożem burfi w romby lub prostokąty (wychodzi ok. 20 kawałków). Zostawiamy do ostygnięcia w pokojowej temperaturze.

Według Manjuli burfi może być przechowywane w temp. pokojowej przez tydzień, a w lodówce nawet kilka miesięcy.

BADAM BURFI

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 12 października 2010 10:45

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Evitaa napisał(a) z 109.243.225.* komentarz datowany na 2010/10/12 11:04:25:

    Świetny przepis. Robiłam kiedyś burfi karmelowe bez migdałów, myślę, że migdałowej wersji powinnam spróbować, na pewno jest jeszcze lepsza :)
    Pozdrawiam!

  • cukrowawrozka napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/12 12:37:39:

    Zaintrygowało mnie!
    A kurkuma pewnie głównie kolor zmieniła, co? :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/12 17:36:45:

    tak, wpłynęła znacznie na kolor, ale również dało się wyczuć jej smak. Zależy pewnie jak dużą ktoś da "szczyptę" :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/12 19:37:13:

    bardzo, ale to bardzo mi się podoba!

  • Gość marta napisał(a) z 79.97.0.* komentarz datowany na 2010/10/12 21:56:57:

    Uwielbiam burfi!!! w Twoim wykonaniu wyglada baaaardzo apetycznie...:) dziekuje za inspiracje...

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/12 22:53:11:

    O musze keidys koniecznie spobowac!

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/15 19:14:42:

    Też mam ochotę na burfi, ale jakoś nie mogę sie za nie zabrać:))

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/28 16:30:22:

    Ej spróbowałabym tego :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/28 15:33:44:

    :)) miałam zapisane w ulubionych od dawna i wreszcie zrobiłam bardzoo mi smakowało i na pewno będę powtarzała

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/28 16:58:47:

    cieszę się bardzo że smakowało :)

  • Gość MIMI napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/03/06 10:08:27:

    Witam a czy można dać gotowe mielone migdały :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/06 19:06:25:

    Mogą być mielone migdały :)

  • Gość flaj napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2012/05/06 21:14:37:

    Mam pytanie. Zrobilam wszystko tak jak byc powinno i moja masa w ogole nie twardniala. Dlaczego??

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/06 21:32:58:

    Flaj - masa nie ma stwardnieć, a zgęstnieć. Nawet po wystygnięciu pozostanie miękka. Na filmiku widać do jakiej konsystencji dążymy. Jeśli w ogóle nie gęstniało, należało jeszcze przytrzymać na ogniu, podgrzewać i mieszać (być może dużo dałaś mleka/ masła/mały ogień), po jakimś czasie konsystencja powinna się poprawić i dalej należy postępować wg przepisu.
    Twoja masa, mimo wszystko, jest jak najbardziej jadalna :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne