Wpis

poniedziałek, 20 września 2010

Shis Taouk - kurczak po libańsku

Zarówno kurczak i sos są pyszne. Świetnie komponują się z ryżem. Aromatyczne i smakowite danie. Przepis Czarownicy. Polecam kurczaka Shis Taouk.

Shis Taouk - Kurczak po libańsku

  • kurczak (udka albo piersi, u mnie 4 udka )
  • czosnek (wedle uznania – u mnie prawie cała główka świeżego czosnku)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • cynamon
  • goździki
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz (zwykły i ziołowy)
  • imbir
  • kminek
  • czerwona papryka
  • curry

Przyprawy w ilości po pół łyżeczki.

Wykonanie

1. Kurczaka umyć i wysuszyć. Jeżeli robimy piersi z kurczaka - można je pokroić na mniejsze części. Udka przecinamy na pół.

2. Przełożyć kurczaka do miski

3. Posypać kurczaka przyprawami i zgniecionym świeżym czosnkiem (najlepiej na dno miski nasypać również nieco przypraw)

4. Przygotować sos: koncentrat pomidorowy + olej + woda + sok z cytryny

5. Polać kurczaka sosem i dobrze wymieszać

6. Kurczaka przykryć folia i wsadzić do lodówki na co najmniej godzinę.
Najlepiej jest przygotować kurczaka dzień wcześniej wieczorem i zostawić go na noc w lodówce

7. Godzinę przed pieczeniem kurczaka wyjąć z lodówki i przełożyć do naczynia w którym będzie pieczony (przekładamy mięso razem z marynatą)

8. W zależności od ilości mięsa piec około godziny w temperaturze 180 - 200 stopni.
Im więcej mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Kurczaka piec pod przykryciem (może być folia aluminiowa).

Kiedy kurczak piecze się w piekarniku przygotowujemy Sos Toum


Sos Toum

Składniki:
- główka czosnku (lub mniej jeśli ząbki są duże)
- 1/2 - 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- sól pieprz

1. Czosnek zmiażdżyć dodać sól oraz sok z cytryny - włożyć do miseczki

2. Dodać odrobinę oleju i wymieszać

3. Następnie dodawać olej cały czas mieszając - na końcu dodać majonez i dobrze wszystko wymieszać

4. Doprawić solą i pieprzem do smaku

Całość podawać z ryżem i sałatą/ marchewką z groszkiem. Polewać ryż sosem.

Shis Taouk - Kurczak po libańsku

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 20 września 2010 14:28

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/20 16:28:53:

    ojojoj taki kurczak to coś bajecznego. u mnie na stole z reguły kurak gości, trzeba spróbować;)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/20 17:35:00:

    Jak smacznie się prezentuje ten kurczaczek!:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/20 18:28:00:

    bardzo pyszne obiadowe zdjęcie. sądzę, że tak pyszne jak i sam obiad :-)

  • baaaraneeek napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/20 19:46:25:

    Kurczaczek prezentuje się bardzo apetycznie :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/20 23:05:18:

    obłędna ta libańska kura ;]

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/30 17:07:00:

    fajny przepis, musze wyprobowac bo z libańskich znam tylko tabule

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne