Wpis

poniedziałek, 27 września 2010

Sernik wyśmienity z makiem

Mój ulubiony sernik z dodatkiem maku. Warto się wysilić i zmielić twaróg. Smakuje o niego lepiej niż sernik z serem z wiaderka. Przepis od mojej mamy. Oczywiście jeśli chcemy mieć mniej pracy można dodać gotową masę makową. Polecam.

Sernik wyśmienity z makiem

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 40 dag cukru pudru (2 szklanki)
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka budyniu waniliowego / śmietankowego (ew. kasza manna)
  • 1 łyżka krupczatki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • olejek cytrynowy

Masa makowa:

  • 25 dag maku
  • 15 dag cukru
  • 1 białko
  • 3 dag tłuszczu (margaryna lub masło)
  • olejek migdałowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ew. trochę skórki pomarańczowej

Spód pod sernik:

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru (ok. 0,5 szklanki)
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżka smalcu

Wykonanie:

Mak opłukać, wsypać do wrzącej wody, zagotować (ok. 2 minuty) i pozostawić w wodzie do ostygnięcia. Odsączyć starannie na sicie.

Ser zmielić w maszynce. Osobno zmielić mak (3 razy), jeśli chcemy dodać skórkę pomarańczową, to możemy ją wrzucić przy ostatnim mieleniu maku.

Przygotowanie spodu pod sernik: Wszystkie składniki wyrobić razem. Ciastem wylepić spód i boki wysmarowanej tłuszczem blachy .

Przygotowanie masy makowej: 3 dag tłuszczu stopić i ostudzić. Dodać do maku razem z cukrami, olejkiem. Wymieszać. Następnie dodać ubite białko i delikatnie połączyć z makiem.

Przygotowanie masy serowej: Żółtka ubić do białości z cukrem białym i waniliowym. Dodawać po trochu miękkiej margaryny (lub masła, w temp. pokojowej). Ubijać mikserem. Dodawać następnie po łyżce białego sera. Miksować. Następnie dodawać pozostałe suche składniki i olejek. Zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie połączyć łyżką.

Połączenie:  Na wyłożoną ciastem blachę wylać masę serową. Na nią wykładać po łyżce masy makowej rzucając na wierzchu masy serowej. Wstawić do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piec ok. 50 min. Jeśli wierzch zacznie się przypalać, można przykryć pergaminem.

Uwagi: Jeśli lubimy bardziej wypieczony spód, to możemy go podpiec w piekarniku przed włożeniem na niego masy serowej i makowej.

sernik z makiem

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 27 września 2010 11:49

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/27 18:02:59:

    Śliczny jest :) Bardzo lubię seromakowce :)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/27 19:13:33:

    Wieki już nie jadłam sernika z makiem:) Pysznie wygląda!

  • nobleva napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/28 15:09:45:

    Nie piekłam nigdy sernika z makiem, w ogóle to często nie piekę serników, choć je uwielbiam jeść, nie mogę dojść do porozumienia z moim piekarnikiem w ich sprawie, ciągle je pali. Twój wygląda przepysznie, cudownie wprost.

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/28 20:08:57:

    taki akcent świąteczny... uwielbiam ten sernik a piekę go tylko na święta :)

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/29 12:31:40:

    WYŚMIENICIE sie prezentuje

  • mania179 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/02 11:42:48:

    Idealny! I jaki puszysty. A ja zawsze mielę ser, bo taki jest najlepszy! :)

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/03 17:54:59:

    W piatek jadłam podoby u mojej kolzeanki na urodzinach i musze przyznac ze był pyszny. A taka warstwa makowa mnie powaliła ;)

  • beataolhar napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/06 13:36:47:

    Piękny, elegancki, jak zresztą wszystkie Twoje ciasta

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/12 11:32:58:

    Sernik wygląda bosko, z makiem jeszcze nie robiłam !:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



 











Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne