Wpis

czwartek, 22 lipca 2010

Ryż smażony z mięsem i pieczarkami (kuchnia chińska)

Na obiad dzisiaj danie z kuchni chińskiej. Robi się szybko (mimo dość długiego opisu), jest łatwe w wykonaniu i co najważniejsze pyszne. Przepis na ryż smażony z mięsem i pieczarkami pochodzi z książki "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej. Polecam!

Przepis na 4-6 osób. Jedyne zmiany jakie poczyniłam to większa ilość mięsa, jego dłuższe smażenie niż w oryginale, więcej pieczarek i brak szczypiorku (ponieważ nie miałam). Podaję przepis z moimi zmianami.

Ryż smażony z mięsem i pieczarkami

Ryż na sypko

Na początek należy przygotować ryż bez dodatku soli. 2 szklanki ryżu płuczemy kilkakrotnie w wodzie, dokładnie odsączamy i wkładamy do rondla o grubym dnie. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy przykryty ryż na kuchence przez dalsze 10 minut. Powinien być miękki i suchy.

Ryż smażony z mięsem i pieczarkami

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 9 łyżek oleju sojowego, ryżowego lub słonecznikowego
  • 30 dag chudej wieprzowiny, wołowiny lub piersi kurczaka (u mnie schab i pierś z kurczaka, ok. 60 dag)
  • 30 dag pieczarek
  • 3 łyżki sosu sojowego (brałam ciemny)
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 - 4 piórka szczypiorku
  • 2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • porcja ugotowanego na sypko ryżu (patrz wyżej)

Marynata (na 30 dag mięsa)

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wódki wyborowej

Ponieważ dałam 2 razy więcej mięsa niż w przepisie, to marynatę również zrobiłam z podwójnej porcji.

Wykonanie

Wymieszać w misce składniki marynaty. Mięso pokroić w cienkie paski, wymieszać z marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na min. 15 minut. (ja odstawiłam na 2 godziny, dzięki czemu mięso było bardziej aromatyczne)

Jajka roztrzepać lekko widelcem. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki po wypłukaniu i wysuszeniu, pokroić w plasterki, a szczypior w 3 - 4 cm kawałki.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wlać roztrzepane jajka i, nie mieszając, usmażyć na średnim ogniu omlet. Dobrze jest poruszać patelnią, żeby nie przywarł do dna. Kiedy już jest usmażony, zsunąć na talerz i pozostawić do przestygnięcia. Później zwinąć w rulon i pokroić jak makaron (na paski).

Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć cebulę, smażyć na dużym ogniu ok. 1 minuty, ciągle mieszając, następnie dodać mięso, znów mieszając smażymy do momentu kiedy będzie miękkie i usmażone. Zawartość patelni wyjmujemy łyżką cedzakową.

Do patelni wlać 2 łyżki oleju, włożyć pieczarki, usmażyć, stale mieszając, na ostrym ogniu i wybrać łyżką cedzakową, włożyć do mięsa.

Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oleju, mocno rozgrzać, włożyć przygotowany ryż, mieszając smażyć na dużym ogniu 1 minutę, wlać sos sojowy, posypać cukrem, znów wymieszać, dodać mięso, pieczarki i szczypior, dokładnie wymieszać i smażymy 1 minutę, ciągle mieszając. Wyłączyć ogień i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyłożyć na ogrzany półmisek, przybrać paskami omletu i zieloną pietruszką.

ryź z mięsem i pieczarkami

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 22 lipca 2010 18:44

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ciastella napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/22 19:49:14:

    jak pięknie wygląda;D uwielbiam risotto, więc podejrzewam, że i to by mi smakowało;)

    pozdrawiam

  • wypiekibeaty napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/22 22:15:51:

    mi też by smakowało:)
    pozdrawiam

  • Gość Isa napisał(a) z 213.17.152.* komentarz datowany na 2010/07/22 23:36:27:

    przepiękne zdjęcie !

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/23 08:06:12:

    Wygląda super. Chciałabym miec dziś u siebie taki obiadek :)

  • aga-aa napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/23 09:11:08:

    ekstra podane, bardzo ciekawie, a samo danie brzmi smacznie :) lubię takie specjały :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/23 11:17:35:

    świetnie wygląda...:) i na pewno też tak smakuje

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/23 19:46:54:

    smaki wymarzone... oj głodna się zrobiłam...

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/24 13:03:47:

    pięknie podany

  • baaaraneeek napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/26 16:20:28:

    Uwielbiam chińską kuchnię. A to danie wygląda bardzo apetycznie :)

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/20 21:55:26:

    fajnie podane

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne