Wpis

środa, 07 lipca 2010

Chlebek bananowy cioci Ann

Nareszcie minął szalony czas sesji, remont pokoju zakończony, można ogłosić wakacje :) oraz powrócić do prowadzenia bloga.

Ponieważ w kuchni zalegały przejrzałe banany, to zrobiłam chlebek bananowy z przepisy Liski. Chlebek jest wilgotny, bardzo bananowy i niesamowicie smaczny. Im bardziej przejrzałych bananów użyjemy, tym smak będzie intensywniejszy. Szczerze mogę go polecić.

Przepis dołączam do akcji Doroty "Nie marnuj żywności". Akcja ma na celu przygotowanie dań z tego co zwykle zostaje w naszych lodówkach, szafkach zapomniane, nikt nie ma ochoty tego spróbować i często z braku pomysłu ląduje to w koszu.

Chlebek bananowy cioci Ann
/Auntie Ann's Banana Bread/

Składniki:

  • 110 g masła
  • 190 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 240g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 duże banany

chlebek bananowy

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Cukier i masło utrzeć w misce, aż masa będzie jasna. Dodawać po jednym jajku, przesypać częścią mąki wymieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować całość aż zużyjemy całą mąkę, a masa będzie gładka.
Banany obrać i ugnieść widelcem. Wymieszać z ekstraktem waniliowym, połączyć z resztą masy.
Ciasto wlać do formy keksowej (ja piekłam w formie o długości 33 cm) wysmarowanej masłem i umieść w piekarniku na około 50 minut. Można ciasto przykryć folią aluminiową po 25 minutach, jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumieniło.
Ciasto sprawdzać patyczkiem - i jeśli wychodzi czysty, chleb bananowy jest gotowy. Wyjąć ciasto z blaszki i położyć na kuchennej kratce, by ostygło.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 07 lipca 2010 18:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość kornik napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/07/07 19:26:14:

    Z chęcia poczęstowałabym się kawałeczkiem, bo kusi z tego zdjęcia, oj kusi:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/07 20:40:37:

    podoba mi się ten chlebek, bardzo
    chyba i ja nareszcie upiekę.

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/07 20:40:58:

    uwielbiam chlebki bananowe! :-)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/07 21:25:56:

    pyszny wypiek! szczególnie, gdy jest jeszcze ciepły, prawda? :)

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/07 23:31:02:

    muszę w końcu schować głęboko banany... zawsze "ktoś" mi wszystkie zje...
    a tak lubię te bananowe wypieki

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/07 23:46:02:

    Jestem absolutnie zakochana w chlebkach bananowych, od kiedy przygotowałam ten od Sophie Dahl. Zbieram więc teraz pieczołowicie wszelkie przepisy. I wkrótce znowu upiekę te cudeńko!

    Pozdrawiam! :)

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/08 03:36:52:

    dobry pomysl na wykorzystanie strszych bananow:)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/08 13:45:40:

    Fajny pomysł z bananami i pyszniutki wypiek, pozdrawiam :)

  • Gość Kamini napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2011/01/21 13:25:13:

    Fajnie, tylko zawsze się dziwię dlaczego ludzie tak udziwniają przepisy, dodając sobie roboty. Chyba tylko po to, żeby poczuć się, że wykonują ważną skomplikowaną pracę, a tymczasem składniki na chleb bananowy wystarczy rozbełtać widelcem (masło wcześniej rozpuścić, albo zamienić na olej), wlać do blachy i gotowe! Wychodzi dokładnie to samo, właśnie skończyłam jeść.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/21 13:48:22:

    Kamini owszem, coś w tym jest... czasem można sobie uprościć przepisy, zwłaszcza jak się ma pewne doświadczenie w pieczeniu/gotowaniu. Wiadomo co zrobić, żeby było szybciej i nie zepsuć efektu końcowego :)
    Co do przepisu na ten chlebek, to miksowanie masła z cukrem i jajkami zajmie tyle czasu, co rozpuszczenie i ostudzenie margaryny. A cukier będzie wg mnie lepiej połączony ze składnikami. Przesypywanie mąką ma na celu uniknięcia zważenia się masy. Tak czy siak ciasto jest mega szybkie w wykonaniu.
    Aha co do poczucia wykonywania ważnych i skomplikowanych prac, to raczej to się nie tyczy tego chlebka ;-) ja rozumiem wykonywać przez kilka godzin np. skomplikowany tort i później się być dumnym z efektów, no ale chyba nikt się nie dowartościowuje tym, że zmiksował margarynę z cukrem ;-) (tak pół żartem pół serio)

  • Gość ellemo napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2014/01/18 23:25:31:

    świetny! POlecam! Zawsze wychodzi :)))))

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne