Wpis

sobota, 01 maja 2010

Pie z karmelizowanymi jabłkami

Dzisiaj przygotowałam ciasto z przepisu pochodzącego z książki Gordona Ramsay "Szef Kuchni po godzinach". Słodkie, jabłkowe z aromatem cynamonu, czyli wszystko co w szarlotkach najlepsze. A jak jeszcze doda się do tego gałkę lodów waniliowych, to już można się całkiem zatopić w smakach...

Czytałam wielkie pochwały dotyczące tego ciasta, kiedy spróbowałam pierwszy kawałek na ciepło, to stwierdziłam, że bardzo dobre, jednak mogłoby być trochę mniej słodkie. Mi jednak smakował najbardziej na drugi dzień.

Podobało mi się przygotowanie kruchego ciasta, bardzo szybkie. Jest jednak dość miękkie, więc włożyłam je na pół godziny do zamrażarki, a nie lodówki.

PIE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI

pie z karmelizowanymy jabłkami

Składniki:
* 90 g cukru pudru lub bardzo miałkiego (lepiej zmniejszyć ilość, max60g, chyba że mamy kwaśne jabłka)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
* 1,5 kg jabłek
* 60 g masła
* 1 żółtko rozkłócone z 2 łyżkami wody na glazurę

na ciasto (porcja 500 g):
* 125 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
* 90 g miałkiego cukru
* 1 duże jajko
* 250 g mąki pszennej

Wykonanie

Ciasto

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i krótko miksować ok. 30 sekund. Dodać mąkę i ucierać do połączenia składników. Gdy ciasto jest zbyt twarde należy dodać odrobinę zimnej wody. Uformować z ciasta spłaszczony dysk, owinąć w folię i schować do lodówki na min. 30 minut.

Nadzienie

W misce połączyć cukier z przyprawami. Obrać jabłka, wydrążyć i pokroić na niewielkie kawałki. Połączyć z cukrem i przyprawami. Na patelni rozpuścić masło i smażyć jabłka na dużym ogniu ok. 5 minut, aż do zarumienienia brzegów. Zostawić do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na grubość monety i wyłożyć nią   blachę. Na spód wyłożyć ostudzone jabłka, a na nie pozostałe rozwałkowane ciasto. Wierzch ciasta posmarować glazurą, a na środku zrobić rozcięcie w kształcie krzyża, żeby para miała którędy uciekać. Piec ok. 35-40 min. w temp. 190̊C , do zarumienienia wierzchu.

pie ramsay

Uwagi!

Ponieważ jabłka mogą się nie mieścić na patelni, to można je smażyć w 2 turach.

Ciasta nie należy długo miksować, bo będzie zbyt twarde.

Przepis jest na tortownicę o średnicy 24÷ 26 cm.

Z części ciasta można na wierzchu ulepić dekoracje.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 01 maja 2010 20:46

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/01 21:46:10:

    Zapowiada się przepysznie :) Dawno nie piekłam nic z jabłkami...

    Pozdrawiam :)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/02 09:59:12:

    cudowna jest ta gruba warstwa jabłek

  • cukrowawrozka napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/02 10:58:43:

    te karmelizowane jabłka tak smacznie brzmią!

  • mydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/02 12:03:21:

    najsmaczniejsze są takie ciasta z jabłkami, szczególnie na ciepło i ze śmietaną :)

  • viridianka napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/03 23:27:02:

    rany... jak ja dawno nie jadłam dobrego ciasta z jabłkami.

  • Gość gosik79 napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/01/04 18:31:40:

    Właśnie jestem w trakcie karmelizowania jabłek. Kiedy je upiekę i wypróbuję, zostawie komentarz:).

  • Gość gosik79 napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/01/04 21:44:30:

    Wyszło przede wszystkim śliczne;), pięknie się prezentuje. Mąż stwierdził, że za mało jabłek więc następnym razem wrzucę 2,5 kg (to tylko szczegół). Doskonale smakuje choć jest za słodkie jak na mój gust, cukier spokojnie wystarczyłby właśnie na 2,5 kg jabłek. Dodałam też kilka kropel soku z cytryny.

    Generalnie rewelacyjne do podania, kiedy ma się gości. Wygląda i smakuje doskonale, jak z cukierni.

  • Gość gosik79 napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/01/04 21:55:43:

    Ach, potwierdzam, że kruche ciasto wg. tego przepisu jest rewelacyjne.

    Na koniec, na pewno będę często zaglądać na ten blog, masz świetne przepisy droga Autorko:).

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/04 22:19:09:

    Dziękuję za komentarz Gosik :)
    cieszę się że smakowało, dla mnie też było nieco za słodkie.
    Ale co do ciasta to faktycznie dobre.
    Zapraszam serdecznie do wypróbowania innych przepisów, w razie pytań pisz śmiało.
    pozdrawiam serdecznie

  • Gość gosik79 napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/01/05 07:56:10:

    Odezwę się jak skończymy to ciasto, dziś wybiorę kolejne do pieczenia.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne