Wpis

wtorek, 27 kwietnia 2010

Meksyk - Atole champurrado

Atole- napój popularny w Meksyku, Gwatemali i innych krajach Ameryki Środkowej, o korzeniach jeszcze przedkolumbijskich. W swojej pierwotnej formie składał się z mąki kukurydzianej rozrobionej z wodą, ugotowanej i posłodzonej. Gotowy napój jest dość gęsty, spożywany na gorąco.

Współcześnie podaje się atole zazwyczaj z różnego rodzaju dodatkami smakowymi: z kakao, wanilią, anyżem, kwiatami pomarańczy, owocami, orzechami itd. Tradycyjnie do słodzenia używa się piloncillo (brązowego cukru trzcinowego).

Ja przygotowałam wersję z wanilią, kakao, czekoladą i cynamonem. Wszystkie te smaki są wyraźnie wyczuwalne. Dzięki dodatkowi kaszki napój jest również bardzo pożywny.Można robić z mąką kukurydzianą, jednak ja miałam kaszkę i bardzo dobrze się sprawdziła.

ATOLE CHAMPURRADO

Składniki

  • 6 szklanek mleka
  • 2,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej lub (w oryginale) mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

ATOLE CHAMPURRADO

WYKONANIE

  1. Czekoladę pokruszyć na kawałki. Dodać do mleka wraz z cukrami, cynamonem i kakao. Wymieszać i gotować do rozpuszczenia czekolady.
  2. Mąkę (kaszkę) rozprowadzić z wodą i zagotować na małym ogniu do zgęstnienia.
  3. Do zagotowanej mąki / kaszki dolać przygotowane mleko cały czas mieszając  trzepaczką. Jeszcze chwilę gotować, mieszając trzepaczką do równomiernego połączenia składników. Rozlewać do kubków i podawać gorące.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 27 kwietnia 2010 15:50

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/27 16:20:57:

    Wspaniały ten napój!
    Musi smakować doskonale.
    Achh... Chłodną wiosną wybrać się do gorącego Meksyku...

  • Gość agatex napisał(a) z 94.75.124.* komentarz datowany na 2010/04/27 18:20:34:

    Bardzo ciekawe, nigdy nie słyszałam o czymś takim jak Atole :)

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/27 19:19:40:

    CIekwi mnie ten dodatek kaszki kukurydzianej..hmn ale zapowiada się pysznie

  • dagmara_65 napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/28 01:03:41:

    Zaciekawił mnie ten napój. Z pewnością jest smaczny :)

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/28 20:51:41:

    przy takim kubeczku chętnie bym posiedziała...:)

  • ilka_86 napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/28 22:37:23:

    mam wszystkie składniki, więc pewnie spróbuję:) bardzo fajny przepisik:)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/30 06:13:21:

    zageszczania czekolady do picia mąką kukurydzianą jeszcze nie próbowałam, a fajny pomysl :)

  • Gość monikucha napisał(a) z 192.107.26.* komentarz datowany na 2010/05/28 08:52:32:

    Bardzo ciekawa propozycja :) O Atole jeszcze nie slyszalam, fajnie dowiedziec sie czegos nowego :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne