Wpis

sobota, 13 marca 2010

Likier a la Bailey

 Z okazji nalewkowego weekendu organizowanego przez verqa przygotowałam likier a la Bailey's z przepisu dziuni. Zmieniłam ilość cukru i śmietany (dałam jej trochę więcej). Likier najlepiej odstawić na miesiąc ale już teraz mogę powiedzieć, że ma świetny smak. Jeśli ktoś lubi tego rodzaju trunki, to zachęcam do spróbowania :) Osobiście nie należę do fanów whisky, ale likier jest świetny. Będzie się też nadawał do lodów. Na zdrowie!

Likier a la Bailey's

likier ala baileys

 

 SKŁADNIKI na ok. 700 ml:

  • 250 ml whisky
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki (ew. 18%)
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 -1 łyżeczki cukru pudru

 domowy baileys

WYKONANIE

 

  1. Mleko skondensowane ugotować w kąpieli wodnej (zamknięte ) lub kupić już gotowane.
  2. Czubatą łyżeczkę kawy rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i ostudzić.
  3. Ostudzone , ugotowane mleko wyłożyć do miski, dodać cukry, kawę i zmiksować , następnie miksować dalej  dolewając powoli whisky.
  4. Dolać ostrożnie śmietanę i krótko zmiksować lub wymieszać.
  5. Odstawić likier na minimum 2-3 dni dla przegryzienia smaku.

Uwagi:Można zwiększyć ilość śmietanki wg smaku i uznania.

 

Smacznego!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 13 marca 2010 16:48

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/13 17:23:27:

    ojj tak tak to jest pyszne..;):)

  • najsmaczniejsze.pl napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/13 22:48:56:

    koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam ten likier

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/15 13:25:58:

    och, już sobie wyobrażam jaki jest kremowy i pyszny..

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/22 08:47:40:

    O tak, tez robilam juz Bailey's z tego przepisu i musze przyznac, ze byl / jest pyszny! Nie dziwie sie wiec, ze i Tobie posmakowal ;)

    Pozdrawiam serdecznie! I dziekuje za wizyte u mnie :)

  • Gość misiuka napisał(a) z *.w86-200.abo.wanadoo.fr komentarz datowany na 2010/04/30 09:14:45:

    Hej
    Uwielbiam Bailey's i na pewno sprobuje Twoj przepis. Mam jedynie watpliwosci, czy to sie nie popsuje, jak tak dlugo stoi, bo mleko i alkohol to nie bardzo ida w parze. Jak dlugo trzymalas gotowy Bailey's?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/30 17:36:49:

    misiuka u mnie 1,5 miesiąca siedział w barku i się nie zepsuł :)

  • loriell napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/01 02:12:08:

    A ja ostatnio zastanawiałam się do czego zużyć mleko skondensowane. Następnym razem wykorzystam je bardziej procentowo ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne