Wpis

sobota, 06 marca 2010

Chlebek turecki

Chlebek turecki to słodkie ciemne pieczywo z dodatkiem rodzynek. Zazwyczaj kupowałam, ale gdy zobaczyłam przepis u rain1drop wiedziałam że jak tylko zaopatrzę się w melasę, to go upiekę :) Proste w wykonaniu, cudowne w smaku. Jak już się nad nim usiądzie to trudno odejść od stołu :) Do przepisu zapewne będę wracać. Jedyną zmianą będzie to, że dam kawę zbożową, bo z rozpędu dałam rozpuszczalną naturalną, co oczywiście nie psuje smaku, ale delikatniejsza kawa (lub mniejsze ilości naturalnej) będą się lepiej komponować ze smakiem chlebka. Polecam!

chlebek turecki

Chlebek turecki

  • 0,5 kg mąki pszennej typu 650
  • 7 g drożdży instant lub 25g świeżych
  • 250 ml mleka
  • 100 ml melasy
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kawy zbożowej lub trochę mniejsza ilość naturalnej rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Do posmarowania:

  • Roztrzepane jajko z kilkoma łyżkami mleka

chlebek turecki

WYKONANIE

1. W przypadku drożdży świeżych, wymieszać je z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło, przestudzić. W pozostałej części mleka rozpuścić melasę i resztę cukru. Następnie połączyć drożdże z mąką, kakao, kawą, jajkiem, solą, masłem, mlekiem i melasą. Wyrobić ciasto, dodać rodzynki i wyrobić do wymieszania. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2. W przypadku suchych drożdży wymieszać je z mąką. Dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, melasę, jajko, cukier, sól, kawę, kakao i rodzynki. Składniki wymieszać, dodać mąkę, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli się klei do dłoni, podsypać jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieść, uformować bochenek. Można także po uformowaniu włożyć chleb do formy do ciasta, np. keksówki.  Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzać na 190˚C. Posmarować chleb połączonym jajkiem i mlekiem. Następnie zrobić nożem ukośne nacięcia. Włożyć do piekarnika. Po upłynięciu 10 minut od włożenia chleba zmniejszyć temperaturę na 180˚C i spryskać wnętrze piekarnika wodą. Piec kolejne 20 minut lub do suchego patyczka.  Studzić na kratce.

chleb z melasą

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 06 marca 2010 16:35

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • katarzyna_sar napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/06 16:44:02:

    Twój chlebek napewno smakuje super z kawką, pozdrawiam:-)

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/06 19:35:21:

    Bardzo ładny :) Ach umieszczam na mojej liście do zrobienia:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/06 21:36:29:

    Chantel, ogromnie się cieszę, że go zrobiłaś i że Ci smakuje. Piękny wyszedł. Pozdrawiam serdecznie! :))

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne