Wpis

czwartek, 04 lutego 2010

Corny - batoniki

Produkty zbożowe są głównym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B i składników mineralnych. Po co kupować batony zbożowe skoro można je zrobić samemu? Bez konserwantów,a poza tym można stworzyć dowolne kombinacje zawierające nasze ulubione bakalie. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i zdrowe!

Domowe batony Corny

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka miodu (fruktozowego, sztucznego lub naturalnego)
  • 1 łyżka fruktozy lub cukru
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • 1 szklanka płatków - kukurydzianych, owsianych, żytnich, otrębów
  • 0,5 szklanki bakalii, np. suszonych śliwek, moreli, rodzynek, wiórków kokosowych, orzechów, pestek słonecznika, pestek dyni

WYKONANIE:

Miód, cukier i margarynę roztopić razem w garnku na dużym ogniu i gotować chwilę, szybko mieszając, aż masa zgęstnieje, leciutko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelowo.  Zdjąć z ognia, dosypać płatki i bakalie, szybko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jak będzie lekko ciepłe wyłożyć po łyżce na kawałki folii aluminiowej, uformować podłużny "batonik". Zawinąć w folię i delikatnie zrolować i ugnieść, tak, żeby wszystko się ładnie połączyło. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię. Można udekorować np. paseczkami czekolady.
Batoniki są porównywalne z kupnymi, słodkie i ciągnące się, nie twardo-kruche (chyba że się za długo karmelizuje cukier).

Uwagi:

Do zrobienia batonów można wykorzystać kupne musli.

Kombinacje płatków i bakalii można tworzyć według upodobań.

 baton corny

Przepis dodaję do akcji "Dietetyczne słodycze". Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 04 lutego 2010 11:35

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/25 12:59:43:

    Z wielka przyjemnoscia schrupalabym taki jeden batonik :) Wygladaja przepysznie.

  • koraliki_agi napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/08 20:16:48:

    Z wielką przyjemnością obejrzałam Twój blog. Znalazłam sporo ciekawych przepisów, które na pewno wypróbuję. Pierwsze będą batoniki.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/08 21:44:46:

    cieszę się bardzo :)
    ja po kilku razach robienia tych batonów daje nieco więcej margaryny i miodu i cukru, żeby wszystko się ładnie zlepiło i nie gorące wkładam od razu w folie aluminiową, mocno przyciskam formując batonik :) pycha

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne